Hlavní navigace

CyanogenMod 7.1 na ZTE Blade

24. 11. 2011 11:29 (aktualizováno) Petr Krčmář

Před týdnem vyšel CyanogenMod 7.1. Počkal jsem pár dní a včera jsem provedl instalaci do svého ZTE Blade. Jaké jsou zkušenosti?

CyanogenMod 7.1 je k dispozici asi týden, ale já jsem se k instalaci do svého ZTE Blade dostal teprve včera. Byla naprosto triviální, ze stránky k tomu určené jsem si stáhl všechny tři soubory: samotný systém, Google Apps (ano, tady je i Market) a vylepšený Google Talk. Všechno jsem hodil na kartu do adresáře ROM.

Poté jsem telefon restartnul, přitom držel volume down a naskočil mi ClockworkMod. To je miniaturní „live distribuce“, která umí zálohovat ROMku, vypálit do ní soubor z karty a podobně. Samozřejmě ho mám nainstalovaný od první instalace CyanogenModu. Návody k tomu jsou všechny na wiki. V ClockworkMode jsem všechny tři balíčky nainstaloval do telefonu a restartoval. To je vše.

Předtím jsem měl night build, který se už hodně blížil novému vydání CM 7.1, takže většinu novinek jsem už měl k dispozici. Pokud byste ale běželi na předchozí ostré verzi 7.0.3, pak vězte, že by vám teď začalo fungovat FM rádio, akcelerometr, kompas a další periferie. Popisoval jsem to v předchozím blogpostu.

Teď se toho pro mě moc nezměnilo, ale přece jen nějaké novinky tu jsou:

1) Nejnovější Android. Předtím jsem měl v night buildu 2.3.3, teď mám úplně nejčerstvější 2.3.7. Je to minor verze, ale je možné, že opravuje nějaké bugy. Netuším, které změny (viz další text) se týkají CM a které je třeba připisovat samotnému Androidu.

2) Jiná odemykací obrazovka. Dříve se objevil zakulacený posuvník, který bylo třeba přetáhnout na jednu (odemknutí) či na druhou stranu (tichý režim). Teď jsou na obrazovce dva terčíky, kterými je možné hýbat zcela libovolně po zamčené ploše. Jakmile se dotknete protější stěny, než u které jste začali, telefon se odemkne respektive ztiší. Nový systém mi přijde lepší, není třeba přesně kopírovat tvar posuvníku, ale dá se šoupat různými směry. Nestane se vám tak, že by se odemknutí nepovedlo.

3) Přesnější kompas. V předchozí verzi, kde už kompas fungoval, byla střelka velmi „roztřesená“. Vidět to bylo nejen na klasickém kompasu (třeba u Geocachingu), ale i když jste používali augument reality (třeba Google Sky Map). Střelka nedržela směr, ale těkala v rozmezí zhruba pěti až deseti stupňů. Teď je to výrazně lepší, kompas i mapa oblohy stojí jako přibité. Už se těším, až to zkusím při lovu keší.

4) Nejdůležitější změna: rychlejší připojování Wi-Fi. Když necháte Android usnout, během několika minut se odpojí od bezdrátové sítě, aby šetřil energii. V předchozí verzi trvalo někdy i minutu až dvě, než Wi-Fi po probuzení telefonu zase naskočila a začala se připojovat. Velmi často (určitě více než 50 % případů) se navíc vůbec k síti nepřipojila. Bylo třeba ručně najet do seznamu sítí, tam zvolit „sem se chci připojit“ a pak už se to bez řečí napoprvé spojilo. Teď je to tak, že než telefon odemknu, bývá Wi-Fi nejen probuzená, ale už i připojená k síti. Problém zmizel a já jsem na síti dřív, než byste řekli „802.11n“.

Jediný problém, na který jsem narazil, je se zmíněným novým Google Talkem. Ten by měl podporovat videohovory a podle Adama je to Talk vyříznutý ze systému pro Nexus S. Pro ten jediný totiž zatím mobilní videohovory od Google existují. Je ale vidět, že takový neoficiální přenos na jiný hardware je problém. Talk samotný funguje, textové zprávy běhají jak mají. Pokusu o videohovor ale skončí černou obrazovkou. Ze zčernalé aplikace se dá sice vyskočit do funkčního systému, ale Talk oživí až restart telefonu. Videohovory zatím musím oželet než je bude Google podporovat na více zařízeních oficiálně.

Celkový dojem je tedy velmi pozitivní, změny pro mě nejsou nijak dramatické (jel jsem na verzi staré asi měsíc), ale i tak potěší. Zejména kompas a rychlejší Wi-Fi jsou parádní. Teď už nemám důvod jet na night buildech a už se budu držet jen ostrých vydání.

Sdílet