Hlavní navigace

Názor ke článku Proč se instalační CD Debian netinst zvětšilo o 350 MB? od František Ryšánek - Na základě hodně dávných zkušeností s IPMI... bych...

  • 23. 6. 2023 11:27

    František Ryšánek

    Na základě hodně dávných zkušeností s IPMI... bych se mračil spíš na IPMI než na Debian. Už to IPMI jede aspoň nad TCP ? Emulace lokálních disků nad nějakým transportem, který byl dřív nad UDP... uff.

    Můj oblíbený způsob bootu debianího instalátoru je přes "PXE" (DHCP, TFTP atd.). A pokud se jako bootloader použije iPXE, tak následné ládování kernelu a initrd tuším ani nemusí probíhat přes pomalé TFTP, je k dispozici NFS a další (tuším např. HTTP a SMB), takže už start initrd může být poměrně rychlý.

    Chápu, že někde v DC, kde má člověk vedle IPMI už jenom divoký internet, je moje kázání o PXE trochu mimo. Trochu víc mimo. Ještě mě tak napadá, přes IPMI na dálku chainloadnout iPXE (pár set kB) třeba z emulované diskety, a dál už natáhnout třeba kernel a initrd odkudkoli na dálku klidně přes divoký internet... ne že bych to někdy zkoušel.

    Každopádně interakce mezi různými bootloadery a různými BIOSy (s UEFI nebo bez) je široký prostor pro různé bugy a vzájemné nedohody, a opět bych nekladl vinu zrovna distru. Různých značek a modelů x86 motherboardů je strašně moc, a obvyklými podezřelými co se týče "novinek" (nekompatibilit) jsou bohužel ti největší výrobci...

    Jo a co se týče rychlosti instalátoru, nemusí být od věci, přepnout se na konzolu (terminál) a za chodu tomu poštelovat dirty_ratio a dirty_backgrou­nd_ratio. Klidně na 90/80%.