Hlavní navigace

Petr Krčmář: blog nejen o Linuxu

  • Kosmas jako první vyprodal e-knihu

    Kosmas začal nedávno prodávat elektronické knížky a už má své prvenství – první vyprodanou e-knihu. E-knihy mají řadu výhod, dají se prodávat levněji, není třeba je skladovat a nedají se vyprodat. To poslední ale už neplatí, Kosmas, který nedávno začal prodávat elektronické knihy, má první vyprodanou e-knihu. Jde o Národní báchorky od Boženy Němcové.
    21. 11. 2011 11:17 (aktualizováno)
  • Ruční vložení Unicode znaku pomocí kódu

    Krátký zápisek o tom, jak vkládat speciální znaky pomocí kódů z klávesnice. Za dávných dřevních dob jsme v DOSu zadávali speciální znaky tak, že jsme stiskni ALT a namačkali k němu ASCII kód znaku. Co jsme se takhle namalovali rámečků v BASICu. Dokonce si pamatuji na to, že se dal udělat dvoubajtový .com soubor, který restartoval počítač. Stačilo do něj vložit kódy 205 a 25. Fungovalo to spolehlivě na i na Windows 95.
    18. 11. 2011 16:27 (aktualizováno)
  • Blokování domén: co přesně to znamená?

    Domény s koncovkou .cz mají nová pravidla. Podle nich je možné komukoliv jednoduše „zablokovat doménu“. Zní to děsivě, proto jsem zjišťoval víc. CZ.NIC změnil pravidla pro držitele domén a mimo jiné zjednodušil možnost zablokování domény. Dříve bylo možné blokovat doménu jen na základě soudu, dnes k tomu stačí potvrzení o běžící žalobě. Blokace může trvat maximálně čtyři měsíce a pak ji může případně prodloužit soud pomocí předběžného rozhodnutí.
  • Jaký je nový Amazon Kindle?

    Konečně se mi dostal do ruky nový Amazon Kindle. Mám tedy možnost podělit se s vámi o zkušenosti a porovnat jej se svým Kindle 3 Keyboard. Konečně se mi dostal do ruky nový Amazon Kindle, který jsem před týdnem objednával. Někteří z vás chtěli další příspěvek ohledně mého názoru na něj. Už půl roku mám doma jeho staršího bratříčka, takže budu srovnávat hlavně s ním. Udělal jsem vám i pár fotek (foceno mým ZTE Blade), kterými budu článek prokládat.
    24. 1. 2012 16:53 (aktualizováno)
  • Dvě rozšíření pro Firefox, která mi pomohla

    Náhodou jsem v krátkém sledu řešil dva různé problémy a náhodou jsem je vyřešil dvěma univerzálními rozšířeními do Firefoxu. Podělím se s vámi o oba příběhy a samozřejmě i o odkazy. Řešil jsem dva různé problémy, ale oba mi pomohla vyřešit šikovná rozšíření do Firefoxu. Sice pro běžnou denní práci používám Chrome, ale Firefox pořád mám a zejména kvůli ohromné hromadě různých rozšíření, která pro něj existují, ho občas použiji…
    26. 10. 2011 10:31 (aktualizováno)
  • Thunar v Xubuntu a Windows sítě

    Thunar už konečně umí Gvfs, takže dokáže přistupovat ke vzdáleným úložištím. Ten v Xubuntu to ale standardně neumí. Oprava je snadná. Nainstaloval jsem ženě na Eee nové Xubuntu. 11.10, o kterém jsem na Rootu před pár dny psal. Měla nějaké staré Ubuntu, kterému dobíhala podpora a bylo třeba to aktualizovat. Rovnou jsme tedy přešli na moje oblíbené Xfce v Xubuntu.
    21. 10. 2011 0:16 (aktualizováno)
  • Kindle přišel, trvalo mu to tři dny

    Právě dorazil Kindle, který jsem v neděli objednával pro svou známou. Kupodivu to proběhlo naprosto hladce a bez problémů. O nových čtečkách Amazon Kindle jsem tu nedávno psal. Stěžoval jsem si taky trochu na českou novinku v podobě cla a DPH u levnějších balíčků než dříve. V neděli jsem byl u známých a ti se mě na Kindle ptali s tím, že známá ráda čte, její syn už Kindle nějakou dobu má a jí se to taky líbí…
    19. 10. 2011 15:33 (aktualizováno)
  • CyanogenMod 7.1 na ZTE Blade

    Před týdnem vyšel CyanogenMod 7.1. Počkal jsem pár dní a včera jsem provedl instalaci do svého ZTE Blade. Jaké jsou zkušenosti? CyanogenMod 7.1 je k dispozici asi týden, ale já jsem se k instalaci do svého ZTE Blade dostal teprve včera. Byla naprosto triviální, ze stránky k tomu určené jsem si stáhl všechny tři soubory: samotný systém, Google Apps (ano, tady je i Market) a vylepšený Google Talk. Všechno jsem hodil na kartu do adresáře ROM.
    24. 11. 2011 11:29 (aktualizováno)
  • Google Talk si sám nastavuje citlivost mikrofonu

    Nemám rád automatické věci, které se snaží být chytřejší než uživatel. Naposledy jsem měl problém s Google Talkem. Občas telefonujeme s některými kolegy pomocí Google Talk. Je to velmi jednoduché, stačí stáhnout jeden balíček, nainstalovat plugin do prohlížeče a už to funguje. Krásně běží audio i video, kvalita je perfektní a umí to i videokonference s více lidmi. Mám to vyzkoušené a je to moc šikovné.
    13. 10. 2011 22:13 (aktualizováno)
  • Pár zajímavých čísel z Google

    Narazil jsem na zajímavý web, kde Google prezentuje některá čísla týkající se vyhledávání a reklam. Věděli jste třeba, že… Celkem 16 % dotazů pro vyhledávač je zcela unikátních a zadaných poprvé. Denně Google odpoví na více než miliardu vyhledávacích dotazů. Průměrně je odpověď vyřízena za čtvrt sekundy. Průměrně musí odpověď cestovat 2400 kilometrů zpět k uživateli. Za posledních osm let Google vyřídil 450 miliard unikátních dotazů. Více než polovina dotazů nepochází z USA…
    12. 10. 2011 11:56 (aktualizováno)