Hlavní navigace

Google Talk si sám nastavuje citlivost mikrofonu

13. 10. 2011 22:13 (aktualizováno) Petr Krčmář

Nemám rád automatické věci, které se snaží být chytřejší než uživatel. Naposledy jsem měl problém s Google Talkem.

Občas telefonujeme s některými kolegy pomocí Google Talk. Je to velmi jednoduché, stačí stáhnout jeden balíček, nainstalovat plugin do prohlížeče a už to funguje. Krásně běží audio i video, kvalita je perfektní a umí to i videokonference s více lidmi. Mám to vyzkoušené a je to moc šikovné.

Problém ale je, že se to snaží být moc blbuvzdoné, což je obecně dobře, ale tady je to na škodu. Plugin se totiž snaží sám podle vstupu nastavit citlivost mikrofonu a průběžně si ji reguluje. Bohužel ten algoritmus občas funguje dost podivně, což potvrzuje hromada internetových diskusí, kde si uživatelé stěžují.

Já mám hodně citlivý mikrofon a Talk postupně zvyšuje citlivost až téměř k maximu a už ji nesnižuje. Takže po chvíli dopadnu tak, že mám mikrofon naplno a je tak přebuzený, že mi není rozumět. Hledal jsem tedy způsob, jak toto chování potlačit a nechat nastavení mixéru na manuálně navolených (a prakticky ověřených) hodnotách. V klikací konfiguraci (velmi chudé) pluginu nic není, ale naštěstí je možné volbu nastavit jednoduše v konfiguračním souboru.

Stačí do souboru: ~/.config/google-googletalkplugin/options připsat jeden řádek:

audio-flags=1

Není třeba ani restartovat prohlížeč a Google Talk už nebude na nastavení mikrofonu sahat.

Sdílet