Hlavní navigace

Petr Krčmář: blog nejen o Linuxu

  • Výměna displeje na Kindle Touch

    Před dvěma měsíci jsem měnil displej u Kindle Keyboard, dnes jsem se vrhl na mladšího bratříčka jménem Kindle Touch. Před dvěma měsíci jsem tu psal o tom, jak kamarádovi jeho přítelkyně prošlápla Kindle a jak jsem u něj měnil displej. Opravenou čtečku dostal tchán a je z ní nadšený. Kamarád si už dávnou koupil Kindle Touch.
    24. 5. 2013 22:28
  • „Je lepší Windows nebo Linux?“ je špatná otázka

    O tom, že na některé otázky neexistuje správná odpověď, protože už otázka je položená špatně. Zeptat se, jestli je lepší Windows nebo Linux je stejný nesmysl, jako se ptát, jestli je v párku s rohlíkem lepší kečup nebo hořčice. Jsou hezčí blondýnky nebo brunetky? Je lepší diesel nebo benzín? Je divočák lepší se šípkovou nebo se zelím?
    17. 5. 2013 0:04 (aktualizováno)
  • Flundra bílá a genderově nekorektní Ikea

    Obchodnímu domu Ikea se nechtěně podařil další zajímavý kousek způsobený jazykovou bariérou. Švédština je krásný jazyk, ve kterém ale i Marek Antoš umí asi dvě věty. Z toho jedna je velmi komplikovaný přípitek. My na švédštinu narážíme obvykle jen v obchodním domě Ikea, kde se usmíváme nad podivnými názvy výrobků. Nesrozumitelné názvy bývají terčem veselých vtípků, třeba nedávná aféra s koňským masem dala vzniknout novým masovým kuličkám Hatätitlaa…
    3. 4. 2013 11:41
  • Pozor na týdenní limit při platbě na internetu

    Jak vám mohou bankovní limity jednoduše zkomplikovat platby na internetu. Nechal jsem se nachytat na jednoduché součty. Před delším časem jsem změnil banku a teď jsem u Fio. Jsem naprosto spokojený a doporučuji je, kudy chodím. Využívám prakticky všechny funkce, mají pěkné mobilní (tzv. smart) bankovnictví, výborné webové rozhraní a vůbec všechno je u nich fajn. Navíc nulové poplatky. Dost reklamy.
    18. 3. 2013 13:22
  • Prošlápnutý Kindle a výměna displeje

    Dostal se mi do rukou jeden Kindle s prasklým displejem. Rozhodl jsem se pro výměnu. Kterak k úhoně přišel Jeden můj kamarád měl Kindle ještě o kus dřív než já. Byl z něj nadšený a tvrdil, že to je nejlepší kus hardware, jaký si za posledních deset let koupil. Jako nadšený (a rychlý) čtenář ocenil všechny jeho výhody.
    26. 4. 2016 15:54 (aktualizováno)
  • Viz není zkratka, ale sloveso

    Po delší době zase nahlédnutí do příruček českého jazyka. Časté problémy způsobuje slovo „viz“ a přitom je tak jednoduché a průhledné. Právě jsem doeditoval jeden technicky náročný článek a mnohokrát jsem v něm opravoval chybně užité slovo „viz“. Pravděpodobně každý ho zná, ale většina lidí ho užívá naprosto špatně. Celý problém plyne z mechanického užívání bez znalosti významu. „Protože se to tak používá, tak taky napíšu (viz. strana 5) a je to.“
    30. 1. 2013 11:18 (aktualizováno)
  • Žluté tečky na YouTube v Chrome a co s nimi

    Po poslední aktualizaci Chrome na verzi 24 se mi v YouTube videu začaly objevovat žluté tečky. Vám taky? Před pár dny přijela aktualizace Chrome 24 a videa na YouTube začaly vykazovat náhodné žluté sněžení. Asi takto: Googlil jsem řešení, našel jsem několik různých fór, ale prakticky žádné řešení. Pomohlo až Gentoo fórum, které jsem našel až ve chvíli, kdy jsem do dotazu přidal označení své grafické karty.
    22. 1. 2013 13:11 (aktualizováno)
  • Přeinstalace Debianu se zachováním balíčků

    O víkendu jsem vyměnil disk v počítači, instaloval znovu Debian a chtěl jsem zachovat všechny balíčky, které jsem měl na předchozím disku. V sobotu jsem se konečně rozhoupal a vyměnil jsem si po čtyřech letech disk v notebooku z klasického rotačního na SSD. Je to velká paráda, ale o tom teď psát nechci. Rozhodl jsem se při té příležitosti přejít z 32bitového Debianu na 64bitový. Před třemi lety jsem tu psal, že k takové změně není důvod…
    21. 1. 2013 23:01 (aktualizováno)
  • Kindle Paperwhite: užitečné tipy a finty

    Při testování čtečky Kindle Paperwhite pro recenzi na Rootu jsem objevil řadu užitečných tipů, které vám život s ní zpříjemní. Čtečku Kindle Paperwhite už máme doma nějakou dobu a napsal jsem o ní recenzi. Při testování a psaní jsem přišel na hromádku užitečných a šikovných tipů, na které intuitivně nepřijdete, protože pro ně není položka v menu. Do recenze se mi to nechtělo cpát a rozhodl jsem se to napsat samostatně do blogu, protože je toho víc. Tady jsou tipy v náhodném pořadí.
    15. 1. 2013 21:10 (aktualizováno)
  • Restart sítě v Debianu: jak správně na to

    Restartovat síť v Debianu není taková sranda, jak by se mohlo zdát. Když to uděláte špatně, odříznete se třeba od serveru. Před čtrnácti dny jsem na Strahově v rámci Střediska unixových technologií (SUT) přednášel o Debianu. Na konci hodinu a půl trvajícího povídání a ukazování přišly na řadu dotazy. I přišel jeden nevinně vypadající: „Jak se v Debianu restartuje síť?“ Vypadá to triviálně – stačí restartovat init skript…
    19. 11. 2012 22:27