Hlavní navigace

Petr Krčmář: blog nejen o Linuxu

  • Snadná konverze eknih mezi různými formáty (epub, mobi a další)

    Používám různé čtečky elektronických knih a sypu do nich různý obsah. Často se mi hodí software, který umí konvertovat formáty. V poslední době často testuji různé čtečky elektronických knih. Zrovna mi tu další leží na stole a já se na ni chystám nahrávat obsah. Většinu ho mám v mobi, protože to je oblíbený formát mého Kindle. Ovšem jiné čtečky mobi nechtějí a mají naopak raději epub. Do toho vstupují různé HTML, DOC, FB2 a další formáty.
    7. 11. 2012 21:20 (aktualizováno)
  • LinuxDays mají být nové české LinuxExpo

    Už tento víkend se koná konference LinuxDays. Byl jsem u jejího stvoření, vymýšlení a přípravě. Rozhodl jsem se vysvětlit historii téhle akce a ideový záměr. Nápad na novou konferenci vznikl v březnu na letošním InstallFestu. Na večerní seanci (čti: v hospodě) nás vytáhl ven Petr Hodač a vyřkl myšlenku, že LinuxExpo je mrtvé a chce to nějakou náhradu…
    19. 10. 2012 16:39 (aktualizováno)
  • Video: jak vyextrahovat zvuk, opravit ho a vrátit

    Potřeboval jsem upravit zvuk v jednom rodinném videu. Nakonec se mi to povedlo pomocí ffmpeg, takže zveřejním postup. Dnes jsem točil svého syna na video na svůj ZTE Blade a co čert nechtěl, během natáčení krátké sekvence mi zrovna přišla zpráva od Oskara. Na videu to je a bohužel slyšet velmi nahlas. Rozhodl jsem se to opravit.
    14. 10. 2012 21:48 (aktualizováno)
  • Když se vám zblázní DPI

    Zajímavá historka s dobrým koncem. O tom, jak se mi pomátlo DPI a aplikace se rozhodly, že fonty přizpůsobí mému dvoumetrovému displeji. Poznámka: Tohle je pro mou děravou hlavu a pro všechny, kteří budou mít stejný problém. Pokud máte v některých aplikacích miniaturní písmo, jste tu správně. Před pár dny jsem potřeboval kvůli něčemu spustit VirtualBox a po spuštění na mě vyskočila zajímavá obrazovka.
    12. 10. 2012 10:37 (aktualizováno)
  • Proč nemám rád captive portály aneb internet není jen web

    Captive portály jsou zlo, které vidím čím dál častěji nejen na různých veřejných hot spotech. Jsou s nimi spojeny různé problémy, kvůli kterým je nemám rád. Na fóru se někdo ptá na tvorbu captive portálu. Nejdřív jsem tam chtěl napsat svůj názor na věc, ale neudělal jsem to. Jednak to toho člověka asi nezajímá a hlavně je to na delší povídání. Takže jsem si ho nechal rovnou do blogu.
    14. 8. 2012 11:13 (aktualizováno)
  • Sběr osobních údajů aneb jak se hackuje Apple přes Amazon

    Novináři Matu Honanovi se stala zajímavá věc, někdo se mu nabořil do účtu u Apple. Důkaz, že sociální inženýrství stále velmi dobře funguje. Dnes ráno za mnou byli lidé z České televize a točili se mnou krátký rozhovor k případu, kdy si člověk chtěl nechat zablokovat nedostupný účet na Seznamu a firma mu odpověděla, že na to chce soudní příkaz. „Pochopitelně, protože pokud nemají jak toho člověka s účtem spojit, může se za něj někdo vydávat.“
    7. 8. 2012 23:12 (aktualizováno)
  • Počítač jako pouhý terminál k internetu

    Ať se nám to líbí nebo ne, většina uživatelů dnes počítač používá jako přístupové zařízení k internetu. Od komplikovaného a všemocného stroje jsme se tak dostali na úroveň ledničky nebo DVD přehrávače. Ale je to špatně? Když Apple představil iPad, mnozí se tomuto omezenému zařízení smáli. Vždyť to nic neumí, nemá to tohle, tamto a pořádně se s tím nedá dělat většina normálních počítačových věcí. Když Google představil svůj koncept Chromebook, dopadlo to zrovna tak…
    30. 5. 2012 13:15 (aktualizováno)
  • Procento vs. procentní bod

    Hodně lidí má zmatek v pojmech procento a procentní bod. Občas se nám stává, že nám někdo nadává za trapný novotvar. Žádá si to vysvětlení. Pod mým předchozím blogpostem o češtině někdo zmiňuje problém procentního bodu. Stejně jsem o tom chtěl psát, takže místo odpovědi do diskuse rovnou sepíšu další vysvětlující zápisek, aby bylo příště co odkazovat.
    13. 5. 2012 21:01 (aktualizováno)
  • Na mostě Karla stojí Jirky táta a poslouchá hudbu Plíhala

    Není to žádná novinka, ale setkávám se s tím čím dál častěji. Špatné užívání přivlastňovacích přídavných jmen. Už dlouho jsem tu nepsal nic o češtině a asi je čas zase začít. Čím dál častěji se totiž setkávám se špatným užíváním přivlastňovacích přídavných jmen. Češi se jim snaží z nejasných důvodů vyhýbat a používají místo nich nesprávné druhý pád podstatného jména.
    10. 5. 2012 15:05 (aktualizováno)
  • Zahodil jsem myš a používám trackball

    O tom, jak jsem se naštval na moderní myši a dal jsem šanci trackballu. Okamžitě jsem se zamiloval a nechci už myš ani vidět. Poměrně dlouhou dobu jsem používal myš společnosti Microsoft. Ano, můžete se mi divit, ale jak mi jednou řekl jeden můj známý z téhle firmy: „Hele, podle mě by se měl Microsoft vykašlat na software a dělat hardware. Ale psst.“ S tou myší jsem byl velmi dlouho spokojen, byla to taková ta velká, do dlaně, ergonomická (čti hodně křivá), bezdrátová, baterky vydržely dva roky,
    3. 5. 2012 12:27 (aktualizováno)