Hlavní navigace

Petr Krčmář: blog nejen o Linuxu - Témata označená nálepkou Ubuntu

  • Dropbox v Debianu a Ubuntu

    S balíčkem Dropbox jsem měl dlouho různé problémy, ten oficiální je totiž balený špatně. Naštěstí si toho správci balíčků všimli. Začátkem roku jsem tu psal, jak si upravit balíček Dropbox, aby byl nainstalovatelný do Debianu. Různé problémy se závislostmi bohužel přetrvaly a občas se objevují další.
    2. 12. 2011 12:41 (aktualizováno)
  • Thunar v Xubuntu a Windows sítě

    Thunar už konečně umí Gvfs, takže dokáže přistupovat ke vzdáleným úložištím. Ten v Xubuntu to ale standardně neumí. Oprava je snadná. Nainstaloval jsem ženě na Eee nové Xubuntu. 11.10, o kterém jsem na Rootu před pár dny psal. Měla nějaké staré Ubuntu, kterému dobíhala podpora a bylo třeba to aktualizovat. Rovnou jsme tedy přešli na moje oblíbené Xfce v Xubuntu.
    21. 10. 2011 0:16 (aktualizováno)
  • Ubuntu font i v prohlížeči

    Pokud se vám líbí nový Ubuntu font, možná jste si říkali, jestli by nebylo možné jej využít i při prohlížení webů. Je to jednoduché a funguje to. Jednou z nejhezčích novinek čerstvého Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat, kterou jsem ocenil i já debianista, je nový Ubuntu font. Musím uznat, že se moc povedl a tak jsem si ho přidal i do Debianu. V Meerkatu se s ním potkáte na každém rohu včetně menu, nabídky v aplikacích a podobně.
    10. 10. 2011 11:32 (aktualizováno)
  • Mám nové Ubuntu: stahoval jsem dvě minuty

    Před chvílí vyšlo nové Ubuntu a já už ho mám doma. Stačilo mi přitom stahovat jen 140 MB a trvalo to dvě minuty. Použil jsem zsync. Ubuntu 10.04 Lucid Lynx je venku jen pár minut a já už ho mám stažené. Mimochodem doporučuji k přečtení dnešní Adamův článek, kde pěkně shrnul všechny novinky a několik týdnů aktivního používání testovací verze.
    10. 10. 2011 11:32 (aktualizováno)
  • Ubuntu 10.04 bude vyhledávat přes Bing

    Shodou různých okolností nastane v Ubuntu zajímavý paradox: jeho uživatelé budou standardně využívat vyhledávač Bing od Microsoftu. Podle nedávného vyjádření Marka Shuttlewortha firma Canonical stále ještě nevydělává, ačkoliv je vše na dobré cestě. Jednou ze změn, které mají zřejmě zlepšit finanční situaci kolem Ubuntu, je přechod na model, se kterým úspěšně už mnoho let funguje Mozilla…
    10. 10. 2011 11:32 (aktualizováno)
  • Když je procesor čtyřikrát pomalejší než připojení

    Právě jsem na našem domácím Asus Eee 1000H aktualizoval Ubuntu. Při této celkem automatizované činnosti jsem přišel na jeden neuvěřitelný paradox. Náš domácí netbook Asus Eee 1000H používá především moje žena. O původním procesu instalace Ubuntu 8.10 z flash disku jsem psal v lednu v samostatném článku. Ubuntu tam běželo dodnes bez jakýchkoliv problémů. Aktualizaci na 9.04 jsem vynechal kvůli problémům s grafikami Intel.
    10. 10. 2011 11:32 (aktualizováno)
  • Jak opravit či aktualizovat ISO obraz Ubuntu?

    Nedávno jsem potřeboval aktualizovat ISO obraz RC verze Ubuntu a nechtělo se mi jej stahovat celý znovu. Hledal jsem proto postup, který by mi umožnil aktualizaci. Použil jsem rsync. Když jsem nedávno připravoval článek o novém Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope, stáhl jsem si nejnovější vývojářskou verzi, kterou jsem pak testoval…
    10. 10. 2011 11:32 (aktualizováno)