Hlavní navigace

Petr Krčmář: blog nejen o Linuxu

  • Slovní úloha se psem

    Kolegyně mi poslala pěknou slovní úlohu, která mě moc potěšila. Ani ne tak náročností nebo přímo svým obsahem, ale tahle úloha pěkně ukazuje, že pokud někdy zbytečně moc myslíte, nedoberete se výsledku. Je k tomu i takové malé povídání (přišlo to celé mailem), vkládám to sem jak to je. Hodně štěstí a nezapomeňte moc nepřemýšlet…
    10. 8. 2009 21:09 (aktualizováno)
  • Linux: postavte si počítačovou síť

    Moje nová kniha, kterou jsem nedávno avizoval, nyní oficiálně vyšla u nakladatelství Grada. Zabývá se síťováním v operačním systému Linux. Co všechno v ní najdete? Je určena i pro vás? Minulý čtvrtek jsem blogoval o tom, že mi Krátká anotace: Kniha je zároveň učebnicí i příručkou určenou pro uživatele, jenž by rád porozuměl problematice prvotního návrhu, praktické realizace a následné administrace počítačových sítí…
    23. 1. 2008 12:32
  • Příští týden mi vyjde nová kniha

    Tak se to snad konečně blíží, už jsem myslel, že se nedočkám. Různé vlivy a neovlivnitelné faktory mohou za to, že kniha Linux – postavte si počítačovou síť vyjde až příští týden. Před čtyřmi měsíci jsem tu psal o tom, že jsem odevzdal rukopis nové knihy s názvem „Linux – postavte si počítačovou síť“. Psal jsem především o porodních bolestech, které byly s psaním spojené. Měl jsem za to, že se vydání kvapem blíží.
    17. 1. 2008 12:20
  • Steve Jobs předvedl MacBook Air

    Nejsem nekritickým milovníkem Apple, jako někteří mí známí, ale musím uznat, že některé jeho výrobky jsou špičkové. Velmi působivý je nový MacBook Air, který Steve Jobs vytáhl na MacWorld z obálky. Steve Jobs je zakladatel Apple a velký vizionář. Pravidelně má také úvodní řeč na MacWorld a představuje novinky, které firma uvádí na trh. Zajímavé je, že o nich obvykle veřejnost nemá vůbec tušení, takže se jedná skutečně o velkou událost.
    16. 1. 2008 15:13 (aktualizováno)
  • Achmed: mrtvý terorista

    Internetový humor je úžasná věc a po globální dálnici koluje řada zajímavých věcí. Dnes mě dostalo úžasné video. Jedná se o rozhovor s mrtvým teroristou. Máte-li náladu, zasmějte se také. Kamarád mi dnes poslal moc hezké video, které jsem pak našel (samozřejmě) také na YouTube. Jmenuje se „Achmed: mrtvý terorista“. Vystupuje v něm klasická dvojice – břichomluvec a loutka.
    14. 1. 2008 21:36 (aktualizováno)
  • Katedrála a tržiště po opravě chyb

    Konečně jsem se dostal k tomu, abych opravil chyby v českém překladu Katedrály a tržiště a vytvořil aktualizovanou verzi knihy. Už teď ji můžete najít v naší elektronické knihovně. Pod mým nedávným oznámením PDF verze článku Katedrála a tržiště se objevily informace o chybách, které se ve vysázené verzi objevily.
    13. 1. 2008 22:40
  • Česká Katedrála a tržiště v PDF

    Článek Katedrála a tržiště je jedním ze stěžejních děl týkajících se přímo open source. Eric Raymond v něm popisuje fenomén vývoje software ve zcela otevřeném a svobodném prostředí. Já vám nabízím PDF verzi. Přibližně před rokem a čtvrt jsem tu blogoval o zajímavé eseji nazvané Katedrála a tržiště. Je to skutečně velmi zajímavé dílo a občas se k němu vracím a hledám v něm nové myšlenky.
    10. 1. 2008 11:20 (aktualizováno)
  • Tak už jsem taky LinkedIn

    V poslední době jsem zjistil, že spousta mých kolegů a známých má profil na LinkedIn. Pod tlakem některých z nich jsem se také zaregistroval a zjistil jsem, že se jedná o velmi zajímavou službu. Už poměrně dlouho mi chodí pozvánky do LinkedIn, ale znáte to, takových věcí chodí do mailu sto a jedna měsíčně, takže jsem to moc neřešil.
    8. 1. 2008 11:21
  • Nové diskusní fórum pro Root.cz

    Právě byl na serveru Lupa.cz spuštěn nový diskusní systém. Protože je to náš sesterský server, stejný systém bude brzy nastartován také na Root.cz. Jaké novinky nabídne? Co všechno se pro uživatele změní? O novince v jedenáct hodin dopoledne informoval Tomáš Krause v delší zprávičce na Lupě. Na přípravě nového diskusního systému jsme poměrně úzce spolupracovali také my, protože prvotní impuls vzešel právě z redakce Roota.
    18. 12. 2007 12:48 (aktualizováno)
  • Hraje Opera čestnou hru nebo podvádí?

    Firma Opera Software se rozhodla, že už má dost malých čísel a je na čase s tím něco udělat. Zavolala proto silnějšího kamaráda v podobě Evropské komise a ten by měl Microsoftu ukázat, kdo je tu pánem. Situace je poměrně jednoduchá. Opeře se prostě dlouhodobě nedaří a mezi ostatními obry je jen vyfešákovaným trpaslíkem. Už léta se snaží dostat do běžných počítačů, ale zatím to na úspěch nevypadá.
    10. 10. 2011 11:36 (aktualizováno)