Hlavní navigace

Petr Krčmář: blog nejen o Linuxu - Témata označená nálepkou Opera

  • Porovnání nejnovějších prohlížečů: Firefox ve výkonu vítězí

    Rozhodl jsem se porovnat aktuální verze čtyř nejpoužívanějších prohlížečů a zveřejnit výsledky. Porovnával jsem Firefox, Chrome, Operu i Internet Explorer. Už dlouho jsem nepsal nic o webových prohlížečích a včera se pod naší zprávičkou o OpenSUSE objevil názor, který říkal, že Firefox 4 je úžasně rychlý a „Gecko teď vykresluje i rychleji než WebKit použitý v Safari a Chrome“. Pochybovačně jsem se ušklíbl a rozhodl jsem se to prověřit…
    10. 10. 2011 11:34 (aktualizováno)
  • Návod: jak si teď hned vyzkoušet WebM video

    Nový webový video formát WebM není jen hudba budoucnosti, teď hned si ho můžete vyzkoušet na YouTube. Na co ještě čekáte? Google přišel zřejmě s internetovou video revolucí. Svůj formát VP8 proměnil ve WebM. Tento formát zřejmě nahradí Flash video na webu a konečně bude tag <video> v HTML5 použitelný. Pokud o tomhle nic nevíte, doporučuji nejprve přečíst článek Google otevřel svůj video formát: Flashi zvoní hrana. Tam najdete všechny informace i souvislosti.
    10. 10. 2011 11:35 (aktualizováno)
  • Jaké prohlížeče a systémy používají naši čtenáři

    Pořád se mě někdo ptá, jak to vypadá s podíly jednotlivých prohlížečů a systémů u čtenářů Roota. Rozhodl jsem se tedy prozkoumat aktuální čísla. Dnes jsem psal zprávičku o tom, že Podnikatel.cz začal v listopadu vyzývat uživatele MSIE 6 k přechodu na jiný prohlížeč. Z ní vyplývá, že čtenáři Měšce a Lupy používají přibližně v 11 % MSIE 6. Upozorňuji, že se převážně nejedná o IT odborníky, ale lidi zajímající se o finance a podnikání.
    10. 10. 2011 11:35 (aktualizováno)
  • Apple v iPhone blokuje Operu Mini

    Apple iPhone i Opera Mini jsou dva velmi podařené produkty dvou různých firem. Nabízí se proto myšlenka obojí propojit. To by to ovšem nesměl být Apple, který si houževnatě chrání své teritorium. iPhone se mi docela líbí, jak jsem psal už dříve. Bohužel velmi nepříjemná je jeho uzavřenost a přístup Apple, který diktuje, kdo a co smí pro iPhone naprogramovat a připravit.
    10. 10. 2011 11:36 (aktualizováno)
  • Hraje Opera čestnou hru nebo podvádí?

    Firma Opera Software se rozhodla, že už má dost malých čísel a je na čase s tím něco udělat. Zavolala proto silnějšího kamaráda v podobě Evropské komise a ten by měl Microsoftu ukázat, kdo je tu pánem. Situace je poměrně jednoduchá. Opeře se prostě dlouhodobě nedaří a mezi ostatními obry je jen vyfešákovaným trpaslíkem. Už léta se snaží dostat do běžných počítačů, ale zatím to na úspěch nevypadá.
    10. 10. 2011 11:36 (aktualizováno)
  • Opera aneb cesta tam a zase zpátky

    Před několika dny jsem se rozhodl, že vyzkouším Operu a tak jsem na ni prostě jednoho rána přešel. Bylo to docela snadné, ale nebylo to napořád. Poznámka autora: Teď jsem si to po sobě přečetl a zní to celé jako kritika Opery. Ale vůbec to tak není, Opera se mi líbí a mám ji rád. Ale nakonec mě zase tak neohromila.
    10. 10. 2011 11:37 (aktualizováno)