Hlavní navigace

Tak už jsem taky LinkedIn

8. 1. 2008 11:21 Petr Krčmář

V poslední době jsem zjistil, že spousta mých kolegů a známých má profil na LinkedIn. Pod tlakem některých z nich jsem se také zaregistroval a zjistil jsem, že se jedná o velmi zajímavou službu.

Už poměrně dlouho mi chodí pozvánky do LinkedIn, ale znáte to, takových věcí chodí do mailu sto a jedna měsíčně, takže jsem to moc neřešil.

Když jsme ale s Vláďou Mackem jeli společně na Linux Meeting v Ústí nad Labem, bavili jsme se v autě o LinkedIn a mě to v tu chvíli přišlo jako poměrně zajímavá služba. Po dalším nátlaku Martina Hassmana (blog) jsem se tedy nechal ukecat a především pozvat.

Jedná se o sociální síť zaměřenou především na získávání zaměstnání. Ale nejen to, přes LinkedIn můžete hledat své kamarády, spolužáky, kolegy a známé a tvořit s nimi vlastní síť. Vyplníte si svůj profil a můžete se vesele sdružovat, komunikovat a doporučovat si další lidi.

Kromě toho pak různé společnosti mohou „hrabat v databázi“ a podle zadaných kriterií hledat nové zaměstnance. Mimochodem LinkedIn existuje už pět let a má přes 17 milionů zaregistrovaných uživatelů.

View Petr Krčmář's profile on LinkedIn

Klikněte si pro můj profil

Hned po registraci mi byli nabídnuti další lidé z Internet Infa a já jsem zjistil, že docela velká skupina mých aktuálních kolegů LinkedIn využívá. Když někoho pozvete do své sítě (a on přijme), můžete se podívat zase na jeho kontakty. Takhle postupně zjišťujete, kdo další z vašich známých LinkedIn používá. Během několika hodin jsem bez problémů překročil 30 kontaktů a několik desítek pozvánek mi zatím visí ve vzduchu.

Mimochodem ovládání je velmi příjemné a takhle by podle mě měl vypadat podobný web, vše je přehledné a velmi intuitivní. Mimochodem jazykem LinkedIn je angličtina, takže pokud jí nevládnete, nemá smysl se do používání příliš pouštět.

Výhody LinkedIn, které jsem pro sebe objevil: možnost mít informace na jednom místě, hezký veřejný profil, propojení s lidmi na které už nemáte kontakt, vyhledávání lidí ze stejných zájmových skupin, zjišťování kdo koho zná.

Poslední jmenovaná vlastnost je velmi užitečná. Pokud chcete někoho kontaktovat, můžete se podívat, jestli nemáte společného známého. Kontakt pak můžete uskutečnit skrze něj.

Každopádně je to moje první sociální síť tohohle typu a už je mi jasné, proč mají takový úspěch. Je to totiž mor. Pořád sledujete kdo koho přidává, žádáte o nové kontakty, vylepšujete profil.

Na závěr jedna samozřejmá poznámka: Pokud se známe a nemám vás mezi kontakty, určitě se mi přes LinkedIn ozvěte. Můj veřejný profil.

Jste také v LinkedIn?

Sdílet