Hlavní navigace

Steve Jobs předvedl MacBook Air

16. 1. 2008 15:13 (aktualizováno) Petr Krčmář

Nejsem nekritickým milovníkem Apple, jako někteří mí známí, ale musím uznat, že některé jeho výrobky jsou špičkové. Velmi působivý je nový MacBook Air, který Steve Jobs vytáhl na MacWorld z obálky.

Steve Jobs je zakladatel Apple a velký vizionář. Pravidelně má také úvodní řeč na MacWorld a představuje novinky, které firma uvádí na trh. Zajímavé je, že o nich obvykle veřejnost nemá vůbec tušení, takže se jedná skutečně o velkou událost.

Během poslední presentace představil například 1 TB bezdrátový disk, nějaký ten software, ale především notebook MacBook Air. Vyjmutí notebooku z obálky je skutečně velmi efektní a myslím, že hláška „Oh my God!“ to docela vystihuje:

This is alternative content.

Počítač stojí 1799 dolarů i eur, což je u nás skoro padesát tisíc. Vzhledem k tomu, že hardware Apple je u nás vždy alespoň o třetinu dražší než kolik udává přímá konverze měn, dostáváme se bohužel k celkem nepříjemným částkám.

Někteří šťouralové už navíc upozorňují na další nedostatky ultramega tenkého počítače: pomalý disk (4200 otáček), bez možnosti doplnit paměť (2 GB integrovány na desce), volitelný SSD disk je pekelně drahý (dalších 1400 dolarů!), jen jeden USB port (!), starší procesor (65nm, Core 2 Duo na 1,8 GHz), nemožnost vyměnit baterii (jen v servisu), absence Ethernetu (!). Navíc prý není zas tak tenký, vzhledem k tomu, že Fujitsu Q2010 je jen o půl milimetru silnější.

Otázka tedy zní: Kdo si to koupí? Podle mě si ale nový MacBook Air své zákazníky najde. Je charismatický, vypadá luxusně a běžný uživatel (a Američan) na nějaké technické detaily příliš nehledí. A je to Apple…

Co si myslíte o MacBook Air?

Sdílet