Hlavní navigace

Linux: postavte si počítačovou síť

23. 1. 2008 12:32 Petr Krčmář

Moje nová kniha, kterou jsem nedávno avizoval, nyní oficiálně vyšla u nakladatelství Grada. Zabývá se síťováním v operačním systému Linux. Co všechno v ní najdete? Je určena i pro vás?

Minulý čtvrtek jsem blogoval o tom, že mi Linux: Postavte si počítačovou síť

Krátká anotace: Kniha je zároveň učebnicí i příručkou určenou pro uživatele, jenž by rád porozuměl problematice prvotního návrhu, praktické realizace a následné administrace počítačových sítí. Každá kapitola začíná podrobným rozborem problematiky, včetně vysvětlení základních pojmů a umožňuje tak proniknout do probíraného tématu i naprostému začátečníkovi. Cílem je zvládnout především praktickou stránku věci a umožnit uživateli realizovat jeho první počítačovou síť.

Pod mým předcházejícím blogpostem jste chtěli stručný obsah knihy. Tady jsou jednotlivé hlavní kapitoly:

  1. Historie počítačů, Unixu a internetu
  2. Síťové vrstvy
  3. Síťová rozhraní
  4. Výběr linuxové distribuce
  5. Bezpečnost
  6. Paketový filtr a firewall
  7. Superserver xinetd
  8. Automatické přidělování IP adres
  9. Nameserver aneb DNS
  10. FTP server
  11. Vzdálený terminál a protokol SSH
  12. Síťový souborový systém (NFS)
  13. Samba
  14. Webový server
  15. Poštovní server
  16. Virtuální privátní síť (VPN)
  17. Tiskový systém CUPS

To jsou hlavní kapitoly, kniha je rozdělená na teoretickou (kapitola 1 – 5) a praktickou část. Dá se číst jako klasická kniha nebo ji můžete využít jako příručku, kdy si prostě jen najdete to, co potřebujete vědět.

Doporučuji číst teoretickou část jako celek (pokud se v problematice neorientujete) a zbytek pak už můžete použít dle potřeby.

Teď pro koho je kniha vlastně určena: Knihu jsem začal připravovat s tím, že pomůže podpořit Linux jako síťový operační systém. Hodně lidí chce řešit malé „domácí“ počítačové sítě, ale neví, jak na to.

Známé různé panelákové poskytovatele připojení, uživatele, kteří si chtějí natahat rozvody po bytě nebo připojit pár sousedů k internetu. Přesně pro takové lidi je nová kniha.

Pokud jste profesionál, který se chystá migrovat 300 serverů na novou platformu, pak to asi nebude to pravé ořechové. Kniha se nezabývá žádnými enterprise nástroji ani řešeními. Je to jen sbírka návodů doplněných komentáři.

Naopak pokud toho o Linuxu moc nevíte, ale hodláte si hrát s vlastním serverem, rozchodit si router, provozovat vlastní web server nebo pro pár kamarádů mail server, pak do ní určitě nahlédněte.

Výhodou je, že kniha toho moc neočekává a zabývá se i naprostými základy sítí, kdy vysvětluje pojmy jako IP adresa, MAC, maska sítě, brána, pakety, TCP/IP, UDP a podobně. Berte ji tedy jako vstupní příručku do světa linuxových sítí.

Sdílet