Hlavní navigace

Petr Krčmář: blog nejen o Linuxu

  • Drobná vylepšení na Rootu

    Právě jsme spustili novou verzi webu, která obsahuje některá drobná vylepšení, která se týkají především uživatelů a tedy čtenářů. Co se vlastně přesně změnilo? Většina úprav proběhla na základě vašich požadavků a našim zvykem je novinky nějakou dobu testovat a pak je najednou vydat. Abyste věděli, co je nového, tady je souhrn všech drobných novinek.
    17. 3. 2008 10:33
  • Ženy a Root.cz aneb zítřejší článek

    Musím se s vámi podělit o dojmy z článku, který připravujeme do zítřejšího vydání. Konečně nám na Roota opět zavítá zástupce hezčí poloviny lidstva – Katka Kondorová, která píše o notebooku Eee. Všichni víme, že IT a Root speciálně jsou především záležitostí pro ty správné drsné chlapy. Přesto už se za těch devět let, co Root vychází, několik žen, dívek a děvčat mezi autory objevilo.
    13. 3. 2008 11:05 (aktualizováno)
  • Podvod, který varuje před podvodem na ČS

    Už jsme viděli antiviry, které byly ve skutečnosti viry a různé trojské koně. Právě nám do redakční schránky dorazil další veselý pokus o varování, který je ale sám o sobě zřejmě útokem. Právě nám na mail redakce@root.cz dorazil následující mail: /---pre Od: Ceska sporitelna <csas@servis24.cz> Komu: redakce@root.cz Predmet: Varovani pred novou verzi podvodnych e-mailu Vazeni klienti, radi bychom Vas upozornili na novou verzi podvodneho e-mailu (tzv. phishingu)…
    12. 3. 2008 10:17 (aktualizováno)
  • Jak hromadně zmenšit fotky

    Docela hodně fotím a často potřebuji hromadně otočit a zmenšit velkou kupu různých fotek. Určitě nejsem sám a tak nabízím malý návod, jak na to v Linuxu rychle a jednoduše. Často se mi stává, že nafotím velkou sérii fotek, kterou pak potřebuji otočit, zmenšit a třeba poslat přes internet. Abych se nemořil s několika stovkami fotek třeba v Gimpu, našel jsem si nástroje, které to vše zvládnou za mě.
    10. 3. 2008 11:26 (aktualizováno)
  • Používáte ve firmě Linux? Napište nám!

    Pracujete ve společnosti, která implementovala a aktivně používá na svých počítačích Linux? Dejte o sobě vědět! Ozvěte se nám a podělte se se svými zkušenostmi, problémy i úspěchy. Příklady táhnou. To je známé heslo a víme, že skutečně platí. Proto jsme se i my rozhodli jít touto cestou a představit úspěšné implementátory Linuxových řešení. Jde nám především o firmy a organizace, které jsou ochotny se podělit o své zkušenosti s Linuxem.
    6. 3. 2008 10:35
  • Povinná registrace u diskusí?

    Server DigiZone.cz, který patří do stejné „stáje“ jako Root, nyní zavedl povinné registrace u diskusí. Cílem je zjistit, zda je možno tímto způsobem zlepšit klima v diskusích. Je to podle vás dobrý nebo špatný nápad? DigiZone.cz patří ke stejnému vydavatelství jako my. Dnes redakce oznámila, že zavádí pro diskutující čtenáře povinnou registraci. Šéfredaktor se k celé věci vyjádřil…
    26. 2. 2008 11:06
  • Nedělní články pro začátečníky

    Tuto neděli začínáme vydávat zbrusu nový seriál pro začátečníky. Pokud chcete vědět, co je to ten Linux, určitě nepřehlédněte. Jestli naopak znáte někoho, kdo by se měl poučit, pošlete ho v neděli k nám. Nový seriálek pro začátečníky bude připravovat především Svatopluk „Svaťas“ Vít, kterého znáte z jeho blogu a také jako autora časopisu LinuxExpres. Sváťa má poměrně bohaté zkušenosti s psaním pro začátečníky, takže jsme ho oslovili, aby pro nás začal seriál připravovat…
    22. 2. 2008 12:21
  • SCO je Kostěj nesmrtelný

    Narazil jsem na zprávu, která by mě před lety vyděsila, ale dnes jsem se jí, nebo spíše její absurditě, jen nechápavě zasmál: SCO opět ožívá a opět mává s poměrně slušným kapitálem. Dá se ta firma vůbec zabít? SCO je firma, která před lety strašila celou linuxovou komunitu. Hrozila žalobami na všechny strany, mávala intelektuálním vlastnicvím a zákonem a zdálo se, že má skutečně potenciál ohrozit rostoucí linuxový trh…
    15. 2. 2008 11:45 (aktualizováno)
  • Drobná úprava v diskusích

    Nové diskusní fórum už nám běží čtrnáct dní a neobjevily se větší problémy. Připravili jsme ale malou změnu, která vám pomůže se na titulní straně trochu lépe orientovat – časy u nových příspěvků. Je to čtrnáct dní, co jsme pro vás spustili nové diskusní fórum. Zdá se, že jste se v něm zabydleli docela rychle. My se snažíme upravovat nevhodné titulky, doplňovat do nich diakritiku (častý problém) a vůbec fórum hlídat.
    14. 2. 2008 14:02
  • Nový web Debian-linux.cz

    Právě jsem oficiálně spustil svůj nový web Debian-linux.cz. Už z názvu je jasné, že se zabývá propagací distribuce Debian u nás. Najdete na něm především denní zpravodajství z dění okolo distribuce. Web naleznete na docela intuitivní doméně Debian-linux.cz a každý (pracovní) den se na něm objevují novinky, zprávičky a informace v dění z distribuce. K nalezení jsou také užitečné odkazy a nějaké drobné povídání o distribuci, zpravodajství je ale stěžejním obsahem.
    10. 10. 2011 11:27 (aktualizováno)