Hlavní navigace

Petr Krčmář: blog nejen o Linuxu

  • Jak na GTK dialogy v OOo

    Už delší dobu používám prostředí Xfce. Protože jsem vždycky používal spíš GTK aplikace, nebyl přechod ani designově žádný problém. Jen OpenOffice.org dlouho a tvrdošíjně odolávaly. Až do této chvíle. Když už jsem přešel z OpenBoxu na komplexní prostředí Xfce, řekl jsem si, že by asi bylo pěkné, kdybych měl i sladěné aplikace. Nejsem žádný extrémista, ale proč nemít všechno natahané v paměti s jednou knihovnou (GTK) namísto dvou (+Qt).
    10. 10. 2011 11:40 (aktualizováno)
  • Jabber konečně 50:50

    Tak je to konečně tady, přihlásil se ke mě další jabberista, což způsobilo, že jsem se dostal do stavu, kdy mám polovinu lidí přímo na Jabberu a polovinu v ICQ transportu. Před rokem a půl jsem tady psal, že čtvrtina mých IM známých má Jabber. Od té doby se situace dost posunula k lepšímu a před rokem jsem už hlásil, že jsem na třetině jabberistů.
  • Ballmer, Vrána, tučňák a lidová tvořivost

    Naposledy jsem psal o tom, jak Steve Ballmer viděl v Praze tučňáka Tuxe na hrudi Jakuba ‚Forresta‘ Vrány. Už se objevily další fotky a hned je začali šikovní internetisté upravovat. Rozhodně jsem se pobavil. V předchozím zápise si můžete přečíst, jak Jakub Vrána potkal Steva Ballmera a potřásl si s ním rukou…
    12. 6. 2008 9:04 (aktualizováno)
  • Ballmer viděl v Praze mikinu Root.cz

    Dostala se ke mě zajímavá fotka, na které je Steve Ballmer ze společnosti Microsoft. Byl nedávno v Praze a při té příležitosti zahlédl i mikinu z našeho butiku, na které je tučňák Tux. Onen zmíněný obrázek mi přišel dnes mailem, bohužel jsem ho musel na požádání původního autora stáhnout. Pochází ze SpigiBlogu, kde je fotografií víc, můžete se na ně podívat tam. Konkrétně mám na mysli třetí obrázek.
    2. 6. 2008 14:35 (aktualizováno)
  • Jak jsem konvertoval mp3

    Opět jeden z mých zápisů pro budoucí generace a mou děravou hlavu. Potřeboval jsem hromadně zkonvertovat haldu nevhodně uložených mp3 souborů. Napsal jsem si kvůli tomu malý skript. Vlastním jeden klasický, ale velmi starý mp3 přehrávač: Diva od Daisy Multimedia. Ten můj má konkrétně asi šest let, ale funguje, je na tužkové baterky a na CF kartu a já zatím nemám důvod jej měnit.
    10. 10. 2011 11:44 (aktualizováno)
  • Lenosti... buď pozdravena!

    Dostal jsem se k přečtení první z hromádky knih, které jsem si nedávno objednal. Rozhodl jsem se, že ještě teď za čerstva popíšu své dojmy z právě zavřeného titulu. O knize Lenosti… buď pozdravena od Corinne Maierové, jsem se poprvé dozvěděl od Martina Hassmana, který o ní poměrně nedávno psal ve svém blogu. Protože mi jeho recenze přišla zajímavá, byla to jedna z prvních knih, kterou jsem napsal na seznam pro zakoupení. Také jsem se na ní nejvíc těšil.
    26. 5. 2008 9:15 (aktualizováno)
  • Nezapomeňte si v neděli ručník!

    Také letos se 25. května koná celosvětový Ručníkový den, který je poctou výbornému spisovateli Douglasi Adamsovi, který prý zemřel už před sedmi lety. My ale víme, že se stal galaktickým stopařem. O ručníkovém dni se vloni dlouze (a skvěle) rozepisoval Martin Hassman a do svého článku dal vše potřebné: humor, lehkost a dokonce i důležité informace. Nebudu se tedy už podrobně opakovat, ale nějaké ty důležité informace uvedu.
    2. 2. 2009 14:46 (aktualizováno)
  • Tak jsme se pěkně shodli

    Už devátý ročník ankety o nejoblíbenější distribuci, kterou pořádá ABCLinuxu, je téměř v polovině. Byl jsem osloven, abych opět napsal, kdo podle mě vyhraje. Nebyl jsem sám a pěkně jsme se shodli. Pokud vás zajímá, kdo z „osobností“ (některé se pravidelně každý rok ohrazují proti tomu, že jsou označovány za „osobnosti“, píše se na ABCLinuxu) tipoval a co tipoval, podívejte se na souhrnný článek.
    24. 5. 2008 10:35 (aktualizováno)
  • Hledáme nového parťáka do redakce

    Hledáme nového kolegu či kolegyni, který by doplnil náš redakční tým a pomohl nám s tvorbou serveru Root.cz. Pokud umíte psát a chcete být součástí mladého kolektivu naší redakce, ozvěte se nám. Jakub ‚Botanicus‘ Šťastný (blog) se rozhodl věnovat svůj pracovní čas jiné práci a naplno se tak ponořit do Ruby a Rails. Samozřejmě s námi bude i nadále spolupracovat, ale jen na externí autorské bázi.
    2. 2. 2009 14:46 (aktualizováno)
  • Legální Windows za pajdu? Máme.

    Microsoft opět nepřekvapil: bude dodávat MS Windows do OLPC. Firma musela kvůli protlačení do malých notebooků prokázat skutečně neuvěřitelnou pružnost. Systém bude malé děti stát jen 50 Kč. Microsoft je obecně znám tím, že se cpe uživatelům už od malička – typické jsou levné školní multilicence, které například umožňují studentům a žákům získat kopii systému zdarma.
    10. 10. 2011 11:30 (aktualizováno)