Hlavní navigace

Hraje Opera čestnou hru nebo podvádí?

10. 10. 2011 11:36 (aktualizováno) Petr Krčmář

Firma Opera Software se rozhodla, že už má dost malých čísel a je na čase s tím něco udělat. Zavolala proto silnějšího kamaráda v podobě Evropské komise a ten by měl Microsoftu ukázat, kdo je tu pánem.

Situace je poměrně jednoduchá. Opeře se prostě dlouhodobě nedaří a mezi ostatními obry je jen vyfešákovaným trpaslíkem. Už léta se snaží dostat do běžných počítačů, ale zatím to na úspěch nevypadá.

Velkou změnou byl přechod ze shareware modelu na freeware, ale ani ten (podle analýzy po dvou letech) nepřinesl žádný větší úspěch a Opera nepřekročila hranici jednoho procenta na celosvětovém trhu.

Ačkoliv prohlížeč nabízí hromadu technologických novinek, prostě se na něm uživatelům něco nezdá a nemají o jeho instalaci příliš zájem.

Tak si Opera Software řekla, že zaútočí na jiných pozicích – oslovila Evropskou komisi se svou stížností na Microsoft. V ideálním případě chce dosáhnout regulace největšího hráče a obviňuje jej z nečestné hry, při které uživatelům cpe svůj prohlížeč už v operačním systému.

Moudré přísloví ale praví, že by si měl člověk nejdříve zamést před vlastním prahem. Microsoft podle Opery v oné velké hře podvádí tím, že používá nestandardní kanály. Zato podle Opery je zcela v pořádku jít za velkým kamarádem (Evropskou komisí) a postěžovat si. Trochu mi to připomíná dětské hry: „Ty jsi mě bouchnul, jen počkej! si to s tebou vyřídím! Jdu za tátou!“

Osobně příliš Microsoftu nefandím, ale zároveň nemám rád regulace a regulační úřady, které obvykle ještě více pokřiví trh. I když uznávám, že někdy není zbytí. V tomhle případě ale situace rozhodně nevyžaduje zásah regulátora.

Postavení Microsoftu už rozhodně není monopolní a přestože Firefox musí operovat ve stejném prostředí, podařilo se mu za pár let ukousnout třetinu trhu. Podle NAVRCHOLU.cz má v České republice podíl okolo 30 %, podle XiTi Monitor se k tomuto číslu blíží i v Evropě a Internet Explorer má podíl okolo 63 respektive 66 procent.

Je tedy jasně vidět, že je možné překročit stín Microsoftu, jen Opera to nedokáže a tak „běží za tátou, aby to vyřídil“. Opera má u mě černý puntík za nesportovní chování a za to, že se nedokáže prát čestnými prostředky.

Co si myslíte o postupu Opera Software?

Sdílet