Hlavní navigace

Nové diskusní fórum pro Root.cz

18. 12. 2007 12:48 (aktualizováno) Petr Krčmář

Právě byl na serveru Lupa.cz spuštěn nový diskusní systém. Protože je to náš sesterský server, stejný systém bude brzy nastartován také na Root.cz. Jaké novinky nabídne? Co všechno se pro uživatele změní?

O novince v jedenáct hodin dopoledne informoval Tomáš Krause v delší zprávičce na Lupě. Na přípravě nového diskusního systému jsme poměrně úzce spolupracovali také my, protože prvotní impuls vzešel právě z redakce Roota.

Starý diskusní systém už nevyhovuje, protože bychom rádi měli modernější třídění diskusí, přehlednější zobrazení nejnovějších příspěvků, lepší hodnocení přispěvatelů i jejich komentářů a podobně. Výsledkem několika měsíců debat a práce je to, co právě vidíte na www.lupa.cz/diskuse, případně to, o vidíte na titulní straně.

Co je nového?

Diskuse jsou kompletně přepracované. Nejviditelnější změnou je zrušení pevných rubrik a nasazení populárního štítkování (nálepkování). Každá diskuse může mít libovolný počet nálepek z jejichž zadáváním vám pomůže našeptávač (eliminace duplicitních nebo podobných štítků). Podle nálepek lze rovněž diskuse filtrovat.

Všechny výpisy včetně toho na titulní straně se teď řadí podle data posledního příspěvku kdekoliv v diskusi, čili první se vždy vypisují diskuse, kde „to žije“ a nestane se už, že živé diskuse z výpisu vytlačí nově založené, u kterých ale nikdo nediskutuje.

Další změnou je přidání podpory pro avatara u registrovaných uživatelů – pokud si avatara v profilu nastavíte, zobrazuje se pak u každého vašeho názoru v diskusi či pod článkem. Vedle avatara přibyla i tzv. aura, což je číslo od 0 do 100 vyjadřující jakousi „kvalitu“ autora. (více o auře a jejím výpočtu).

Dále jsme zredukovali hodnocení jednotlivých názorů z deseti na dva (palec nahoru, palec dolů), protože desetistupňová stupnice byla příliš široká a složitá. Zároveň jsme hodnocení názorů umožnili všem, ne jen registrovaným uživatelům.

Poslední větší změnou je zredukování odkazů na názory u článků a zpráviček. Od čtyřčíselného jsme se vrátili zpět k dvoučíselnému – 11 názorů (5 nových), přičemž oba výpisy názory rozbalují dle nastavené kvality, kterou chcete vidět (registrovaný uživatel si kvalitu může nastavit, u neregistrovaného se používá defaultní hodnota).

Tytéž změny nás brzy čekají i na Root.cz. Dnes máte možnost si je vyzkoušet na Lupě. Pokud objevíte nějaký problém, určitě napište do redakce (redakce at lupa.cz), abychom měli ještě možnost vychytat problémy. K nám na Roota by už měla přijet odladěná a uživateli vyzkoušená verze. Zároveň platí: pokud máte nějaké připomínky, určitě se o ně také podělte (třeba tady pod blogem).

Sdílet