Hlavní navigace

Česká Katedrála a tržiště v PDF

10. 1. 2008 11:20 (aktualizováno) Petr Krčmář

Článek Katedrála a tržiště je jedním ze stěžejních děl týkajících se přímo open source. Eric Raymond v něm popisuje fenomén vývoje software ve zcela otevřeném a svobodném prostředí. Já vám nabízím PDF verzi.

Přibližně před rokem a čtvrt jsem tu blogoval o zajímavé eseji nazvané Katedrála a tržiště. Je to skutečně velmi zajímavé dílo a občas se k němu vracím a hledám v něm nové myšlenky.

Nějakou dobu jsem si na Katedrálu nevzpomněl, ale snažíme se postupně doplňovat naši elektronickou knihovnu a pokud odebíráte příslušný RSS kanál, pak víte, že denně přibude několik nových titulů.

Jako čtenáři a uživatelé knihovny máte možnost nám skrze formulář poslat tip na zajímavou publikaci, která v naší databázi ještě není. Tipů máme docela dost (ale posílejte dál!) a postupně je procházíme a vyřizujeme. Takhle jsem včera odpoledne narazil právě na odkaz na Katedrálu a tržiště v originále.

Stáhl jsem, podíval se a řekl jsem si, že by se hodilo, abychom měli v „nabídce“ i českou verzi. Tu před lety vytvořil Míla Nič z VŠCHT a můžete si ji přečíst v HTML. Do knihovny se ale hodí PDFko a protože žádné nebylo, tak jsem se rozhodl, že si knihu sám přesázím. Samozřejmě ve svém oblíbeném LaTeXu.

Výsledkem je 27 stran textu v jednom souboru, které jsou pro vás připraveny ke stažení a vytištění. Zároveň jsem opravil všechny překlepy a chybky, které jsem našel, takže by se vám mělo číst o něco pohodlněji.

Tak stahujte, tiskněte, čtěte, šiřte, prostě jak je libo. Je to pod licencí OPL.

Pro jistotu ještě zopakuji odkazy, které by jinak mohly v textu zapadnout:

Sdílet