Hlavní navigace

Legální Windows za pajdu? Máme.

10. 10. 2011 11:30 (aktualizováno) Petr Krčmář

Microsoft opět nepřekvapil: bude dodávat MS Windows do OLPC. Firma musela kvůli protlačení do malých notebooků prokázat skutečně neuvěřitelnou pružnost. Systém bude malé děti stát jen 50 Kč.

Microsoft je obecně znám tím, že se cpe uživatelům už od malička – typické jsou levné školní multilicence, které například umožňují studentům a žákům získat kopii systému zdarma.

Z tohoto pohledu je pro stratégy Microsoftu klíčový také notebook OLPC určený pro rozvojové země. Už jste o něm určitě slyšeli. Původně nazývaný „stodolarový notebook“ měl být velmi levný a měl nabízet speciální linuxové prostředí Sugar.

To je ale samozřejmě pro Microsoft velký problém, protože děti v Africe (a dalších zemích) by se hned od mala nemohly dostat k MS Windows a je tu tedy riziko, že by si je firma nedokázala dostatečně přivázat.

A tu se ukázala pružnost celé firmy, která umí skákat pěkně rychle, když je to potřeba. Microsoft nyní oficiálně oznámil, že v OLPC budou Windows XP.

A teď to nejzajímavější: ačkoliv je počítač speciálně upraven (má více paměti) a MS Windows XP prošly nemalou odtučňovací a upravovací kůrou, budou africké děti (respektive jejich zemi) stát jen tři dolary. To je v přepočtu asi padesát korun (kurzy).

Jen pro zajímavost jsem se podíval na běžné české ceny nejlevnější varianty Windows XP označené jako „OEM Microsoft Windows XP Home Edition“. Cena se pohybuje okolo 1800 Kč, což je asi 110 dolarů. Microsoft byl tedy schopen snížit cenu Windows 36×, aby si zajistil nové trhy. Tomu říkám investice do budoucna.

Microsoft musí investovat do úprav systému a navíc bude nadále udržovat sedm let starou verzi Windows XP, ačkoliv má nástupce v podobě Windows Vista. Malé notebooky jsou jediným důvodem, proč to dělá. Investice do takové akce jsou tedy jistě ohromné.

Na celé věci mě mrzí především to, že se ideály tvůrců OPLC velmi rychle rozplynuly. Vždyť právě kvůli omezení moci jednoho dodavatele se do OLPC původně instaloval Linux.

„No, můžete tam mít ten Linux nebo vám tam za pajdu nainstalujeme Windowsy, chcete je?“ Odpověď je myslím naprosto jasná.

Sdílet