Hlavní navigace

Petr Krčmář: blog nejen o Linuxu

  • Sledování nových názorů pouze pro registrované

    Plánujeme některé změny, které přijdou společně s novým redakčním systémem. Kromě nového způsobu počítání aury to bude také zobrazování přečtených názorů jen registrovaným. Co vy na to? V současné době to funguje tak, že se přečtené/nepřečtené názory uchovávají a zobrazují všem návštěvníkům webu. To ale znamená velkou zátěž pro server, který musí pro každého (i náhodného) návštěvníka ukládat řadu informací a spojovat je s jeho cookie…
    17. 2. 2009 13:33 (aktualizováno)
  • iVysilání archiv ČT a Ubuntu

    Nedávno jsem tady na Rootu vydal článek o přehrávání archivu České televize v Linuxu. Dnes jsem narazil na další zajímavý postup, který jsem právě vyzkoušel na dvou počítačích s Ubuntu. Můj původní článek se jmenuje Archiv pořadů ČT a Linux a k rozchození archivu jsem využil rozšíření MediaPlayerConnectivity. Postup je samozřejmě funkční a používám jej.
    10. 10. 2011 11:43 (aktualizováno)
  • Hans Reiser a starý komiksový strip

    Při uklízení disku jsem objevil jeden komiksový strip týkající se Hanse Reisera. Jedná se o vtípek, který vznikl před několika lety. Tenkrát jsem si udělal jeho český překlad. Originál pochází z webu geekz.co.uk/lovesraymond/ a je šířen pod licencí CC by-sa 2.5. Původně ten komiks vznikl 7. října 2006 a podle informací u mého souboru jsem jej překládal 16. října 2006, tedy jen o pár dnů později.
    22. 6. 2023 10:35 (aktualizováno)
  • Přečtěte si online moji knihu o sítích

    Právě jsem objevil velmi zajímavou věc, která bude pravděpodobně zajímat i vás: na Google Books je k dispozici kompletní text mojí knihy o počítačových sítí. Pokud máte zájem, můžete si počíst. Sedím si tak v redakci a kolega Karel Wolf (Lupa.cz) se mě ptá: „Googluješ se někdy?“ Tak jsem to zkusil a kromě jiných běžných věcí jsem narazil na jednu podstatnou novinku – celou svou knihu Linux: postavte si počítačovou síť na Google Books.
    6. 2. 2009 10:49 (aktualizováno)
  • Jak stahovat celá alba z Google Picasa v Linuxu

    Tento problém trápí většinu linuxových uživatelů webového alba Google Picasa. Nikde jsem ale nenarazil na řešení, které je přitom poměrně snadné. Jak stáhnout zpět do počítače celé album? Začal jsem na třídění fotek používat Google Picasa. O možnostech této služby se mi zmínil Patrick Zandl jednou v redakci a mě to natolik zaujalo, že jsem vyzkoušel a zůstal. Nainstaloval jsem si betaverzi třetí Picasy a jsem naprosto spokojen.
    3. 2. 2009 9:51 (aktualizováno)
  • Máme 5000 článků a 18 000 zpráviček

    Do pondělního článku jsem zjišťoval nějaké statistiky obsahu, který jsme vydali. A zjistil jsem, že jsme se právě přesně trefili do 5000 článků a 18 000 zpráviček. Přesně za 10 let. Právě připravujeme pondělní článek k desátému výročí serveru a dost mě překvapila kulatá čísla, která jsem objevil. Bude se to dobře pamatovat: za deset let Root vydal 5000 článků a 18 000 zpráviček.
    23. 1. 2009 12:16
  • Tomáš Kučera: celý rok 2008 ticho

    Možná jste už zaznamenali blogposty, které jsem psal o mém nezvěstném kamarádovi. Protože se ozvalo hodně jeho kamarádů a uběhlo dalších devět měsíců, rozhodl jsem se opět napsat. Boužel novinky nemám. Tomáš Kučera se ztratil v srpnu roku 2007, od té doby ho nikdo neviděl, ani se neobjevily žádné zprávy vysvětlující jeho zmizení. Od té doby jsem napsal čtyři blogposty, které podrobně informovaly o všem, co já nebo jeho rodina víme.
    15. 1. 2009 14:24 (aktualizováno)
  • Blogy přejdou na WordPress 2.7

    Během dnešního dne proběhne na blozích přechod na novou verzi blogovacího systému WordPress. Mohou se proto objevit drobné potíže, o kterých bychom rádi věděli. Ať už od blogerů či čtenářů. Už nějakou dobu testujeme nový WordPress MU, na kterém běží naše blogy. Během dnešního dne by mělo dojít k aktualizaci. Verze 2.7 nabízí mnoho novinek a přepracované administrační rozhraní. Pro čtenáře se toho příliš nemění, ale i je bychom rádi požádali o spolupráci…
    14. 1. 2009 10:13 (aktualizováno)
  • Má smysl dělat komerční hry pro Linux?

    Proč nevznikají velké komerční herní tituly ve verzi pro Linux? Má vůbec takový vývoj smysl? Vývojářská firma Wolfire tvrdí, že jí podpora alternativních platforem zvyšuje příjem o 122 %. Dnes mě zaujal blogpost na blogu firmy Wolfire. Zápis s výmluvným názvem Proč byste měli podporovat Mac OS X a Linux rozebírá smysl podpory minoritních platforem z hlediska vývoje počítačových her.
    31. 12. 2008 12:21 (aktualizováno)
  • Přestal jsem psát na Jabberu „cesky“

    Po mnoha letech používání IM služeb jsem se rozhodl, že konečně nastal čas přestat „psat cesky“ a užít si konečně plnohodnotné češtiny s nabodeníčky. Jabber byl posledním zbývajícím ostrovem. O Jabberu jsem na stránkách svého blogu psal už mnohokrát, zmiňoval jsem tu především poměry svých kontaktů a jejich postupné přelévání právě směrem k Jabberu. Mimochodem aktuální poměr v mém kontakt listu je 75:66 (Jabber:ICQ)…
    10. 12. 2008 0:08 (aktualizováno)