Hlavní navigace

Petr Krčmář: blog nejen o Linuxu

  • Mé tři linuxové příběhy

    Včera tu Sváťa vydal moc pěkný post o pozitivních zkušenostech s Linuxem. Tak mě to zaujalo, že jsem se rozhodl přidat. Mám také několik pěkných zážitků s pozitivním přijetím Linuxu. Včera Sváťa Vít vydal post Linuxové překvapení, ve kterém popsal, jak se uživatelé v jeho okolí vypořádávají s Linuxem a jsou v něm jako doma. Věřím, že příklady táhnou a tak se přidávám. Třeba nám tu z toho vznikne pěkná série. Pokud se chcete přidat a nemáte blog, máte prostor na naší Wiki.
    27. 11. 2008 8:46
  • Hledáme zprávičkáře

    Opět rozšiřujeme náš tým redaktorů a hledáme člověka, který nám pomůže s tvorbou zpráviček a dalšího obsahu. Rozumíte tématu? Umíte psát? Chcete se podílet na tvorbě obsahu na Root.cz? Hledáme stálého spolupracovníka, který nám na Root.cz pomůže tvořit zprávičky ze světa. Jedná se o stabilní práci na částečný úvazek, která je ideální třeba pro studenta žurnalistiky, který se zabývá Linuxem a open-source prostředím obecně.
    12. 11. 2008 21:48 (aktualizováno)
  • Lynette Sheridan Burns: Žurnalistika

    Právě jsem dočetl další zajímavou knihu ze své knihovničky. Tentokrát se zabývá klíčovými prvky práce každého novináře. Autorka sama byla čtvrt století novinářkou a je to znát. Lynette Sheridan Burns byla pětadvacet let australskou novinářkou a nyní učí na University of Newcastle. Své zkušenosti z obou těchto oblastí (praxe i pedagogiky) shrnula právě v knize Žurnalistika.
    2. 2. 2009 14:46 (aktualizováno)
  • Jsou televizní poplatky za PC správné?

    Internet vře, lidé křičí, diskuse se prohýbají pod obrovským tlakem ječících diskutérů. ČT chce poplatky za počítače s internetem! Jaký škandál! Pojďme na to trochu s chladnou hlavou. Na světlo světa se dostala informace o tom, že Česká televize opět uvažuje o zavedení poplatků za počítač připojený k internetu. Proč? Protože ČT24. Samozřejmě se rozpoutalo obrovské diskusní peklo, pod naší zprávičkou je více než stovka názorů, drtivá většina je jich nenávistných.
    7. 11. 2008 13:25 (aktualizováno)
  • Apple v iPhone blokuje Operu Mini

    Apple iPhone i Opera Mini jsou dva velmi podařené produkty dvou různých firem. Nabízí se proto myšlenka obojí propojit. To by to ovšem nesměl být Apple, který si houževnatě chrání své teritorium. iPhone se mi docela líbí, jak jsem psal už dříve. Bohužel velmi nepříjemná je jeho uzavřenost a přístup Apple, který diktuje, kdo a co smí pro iPhone naprogramovat a připravit.
    10. 10. 2011 11:36 (aktualizováno)
  • Kódy Google Android konečně vydány

    Google se už rok tváří, že vyvíjí otevřený operační systém pro mobilní telefony. Mnoho uživatelů nad touto větou jen nevěřícně kroutí hlavou. Google ale konečně udělal, co slíbil – vydal kódy. Je to rok, co Google oznámil, že připravuje novou mobilní platformu Android. Okamžitě začal sklízet chválu za podobnou snahu, konkurenci Windows Mobile a dalších uzavřených systémů.
    10. 10. 2011 11:41 (aktualizováno)
  • Poctivý Velký bratr

    Právě jsem odeslal své hodnocení do letošního ročníku soutěže Ceny Velkého bratra. Detaily zatím zveřejňovat nebudu, porota se ještě nesešla. Mám tu ale jednu osobní poznámku týkající se nominací. Letos se koná už čtvrtý ročník ankety Ceny Velkého bratra. O výsledcích třetího ročníku jsme psali před rokem. Také letos jsem byl přizván do poroty a protože podle mě tahle akce smysl má, rád jsem úlohu přijal.
    20. 10. 2008 9:43 (aktualizováno)
  • Letošní LinuxAlt bude pecka!

    LinuxAlt je relativně mladá akce, která je letos pořádána teprve potřetí. O to větší ambice však má a aspiruje na jednu z nejlepších „komunitních“ konferencí v České republice. Co zajímavého letos přinese? Kdo mě zná, ví, že mám rád zajímavé konference a vůbec akce, kde se sejdou lidé stejného zaměření a v rámci entusiasmu pro jeden společný obor si dokáží vyměnit spoustu zajímavých a užitečných informací.
    10. 10. 2008 11:54 (aktualizováno)
  • Obrázky: jak vypadá Links na iPhone

    Včera jsem psal o prohlížeči Links běžícím na iPhone. Několik lidí po mě chtělo screenshoty, aby viděli, jak takový textový prohlížeč na moderním telefonu vypadá. Několik jich pro vás mám. Ačkoliv byl vlastně včerejší zápis o úplně něčem jiném, není důvod Links přímo na iPhone ukázat. Včera jsem ale psal o tom, jak jsem prohlížel s iPhonem v Linksu, ale skrze SSH.
    10. 10. 2011 11:28 (aktualizováno)
  • Jak jsem přes SSH pouštěl Links na iPhone

    Čerstvý včerejší zážitek s unixovým telefonem. Možná to je hodně geekovské a někdo bude kroutit hlavou, ale mě to včera pobavilo a rozesmálo. Co všechno se dá udělat, když máte telefon s BSD. Včera se u mě stavil jeden můj kamarád, který vlastní iPhone od Apple. Mimochodem moc hezká a užitečná hračka. Asi bych se taky nechal zlákat k její koupi. Zatím mi můj telefon (Treo 650) velmi dobře funguje a vyhovuje, ale za čas…
    10. 10. 2011 11:28 (aktualizováno)