Hlavní navigace

Petr Krčmář: blog nejen o Linuxu - Témata označená nálepkou licence

  • BSA opět posílá singapurský spam, hoďte ho do koše

    Opět po roce rozesílá BSA do firem své dopisy. Některé lidi to štve, někdo je žaluje, jiný se bojí a další se smějí. Nejlepší je celou věc prostě ignorovat. Organizace BSA opět rozesílá své „bububu“ dopisy. Stále jsou lidé, které to překvapí a zaskočí, přestože nejde o žádnou novinku. Největší pozornost strhla podobná kampaň už před deseti lety, kdy BSA posílala pověstnou videokazetu s falešným zásahem policie proti firmě s ilegálním softwarem…
    10. 10. 2011 11:30 (aktualizováno)
  • Pirátství je důsledek selhání marketingu, ne zákonů

    Za ilegálním stahováním stojí samozřejmě úplně něco jiného, než co nám předestírají vydavatelé. Ti jsou jen zastánci tvrdších zákonů, ale neuvědomují si (nebo nechtějí), že problém leží jinde. S chutí jsem si přečetl článek o tom, co tvrdím léta – ilegální výměna autorských děl vůbec není právní problém, ale je to problém vydavatelů a jejich marketingu…
    10. 10. 2011 11:44 (aktualizováno)
  • Nejmenší autorské dílo? Tři slova...

    Dnes jsem se dočetl o posunu v soudním případu o „Upeč… třeba zeď“. Zdeněk Svěrák vysoudil 200 000 Kč za zneužití autorského díla. Soudní případ Svěrák vs. Bauhaus se táhne už několik let, konkrétně šest. Sleduji ho už velkou část této doby a celé mi to přijde strašlivě absurdní. Navíc soudy tomu nasazují korunu, protože potvrzují, že je to naprosto v pořádku.
    10. 10. 2011 11:29 (aktualizováno)
  • Windows XP se stále prodávají více než Vista

    Původně jsem to chtěl napsat do zprávičky, ale asi se to nehodí. I přesto je to velmi zajímavé: ačkoliv se Microsoft holedbá, jak se mu krásně Vista prodává, prodejci hardware tvrdí přesný opak. Ačkoliv Microsoft už Windows XP oficiálně neprodává, stále je možno je koupit u dodavatelů, kteří si stihli udělat zásoby dopředu nebo umožňují předinstalaci na základě licence. Podle Microsoftu se ale stejně Vista prodává rychleji než se kdy prodávala XP.
    10. 10. 2011 11:30 (aktualizováno)
  • Legální Windows za pajdu? Máme.

    Microsoft opět nepřekvapil: bude dodávat MS Windows do OLPC. Firma musela kvůli protlačení do malých notebooků prokázat skutečně neuvěřitelnou pružnost. Systém bude malé děti stát jen 50 Kč. Microsoft je obecně znám tím, že se cpe uživatelům už od malička – typické jsou levné školní multilicence, které například umožňují studentům a žákům získat kopii systému zdarma.
    10. 10. 2011 11:30 (aktualizováno)