Hlavní navigace

Dobrý software nemůže být Free Software

20. 12. 2009 16:01 (aktualizováno) Martin Hassman

Na začátku tohoto kuriózního příběhu stojí Douglas Crockford (známý např. návrhem JSON), který kdysi pod vlivem tehdejších politických událostí do svého programu připsal k MIT licenci doložku „The Software shall be used for Good, not Evil“ (příklad). Tuto doložku začal používat i v jiných programech a dostala se i do nástrojů dalších autorů, kteří na nich stavěli.

Některým vývojářům se to nelíbilo. Stěžovali si Crockfordovi, že přeci mají právo používat software i pro zlé účely. Pak se začali ozývat i právníci (např. z IBM), kteří sice nemínili používat software pro zlé účely, ale nemohli se zaručit za klienty, a žádali o speciální licenci. Crockford jim uděloval výjimky např. ve znění „I give permission for IBM, its customers, partners, and minions, to use JSLint for evil“ (více viz Crockford ve své přednášce The JSON Saga; ve videu od 39:45 nebo v jejím přepisu pod videem).

Problém se čas od času někde objeví. Mark Pilgrim se v komentářích u Simona Willisona pře přímo s Crockfordem, u Red Hatu na problém narazili letos u balíčku s JSMin, v logu javascriptového enginu V8 zase najdeme nenápadný komentář „Remove non-Open Source code from Douglas“ atd.

Google koná v rozporu se svým mottem

Paradoxní situace nastala u Googlu, jehož mottem je pověstné Don't be evil. Google ovšem software s doložkou shall be used for Good, not Evil začal vyřazovat z Google Code. Detailně to popisuje vývojář Ryan Grove, kterého problém postihl. Paradoxně ve stejné době Google zveřejňuje zdrojový kód zakoupeného Etherpadu, jehož část tuto doložku obsahuje a čeká se, jak Google tento konflikt vyřeší.

Mark Pilgrim z Googlu (stejný Mark jako z diskuse výše) to na Twitteru komentoval: „Douglas Crockford's license idiocy claims another victim.“

Dobrý či zlý, toť otázka

Docházíme k překvapivému závěru. Dobrý software nemůže být Free Software. Platí to samozřejmě i naopak. Zlý software rovněž nemůže být Free Software. Jakmile omezíme používání softwaru na dobro či zlo, přestává být Free Softwarem. Zajímavý námět k filosofickým debatám.

Všiml jsem si, že vývojáři se staví staví spíše proti Crockfordovi, např. Henri Sivonen, který chce, aby Crockford vzniklý „problém“ napravil. Mě se ovšem Crockfordova myšlenka líbí. Existují přeci rozmanité typy licencí od zcela kuriózních jako je Beerware, WTFPL a další. Proč bychom tu nemohli mít licenci zakazující používání programu pro zlé účely? Proč nám tolik vadí, že Crockford svá díla pod touto licencí vydává? Je opravdu celý softwarový průmysl tak zkostnatělý, že se s něčím tak prostým nedokáže vyrovnat?

Sdílet