Hlavní navigace

Pojďte nám zlepšit Visual Studio, možná vás i zažalujeme

24. 4. 2008 15:43 (aktualizováno) Martin Hassman

posledním Java podcastu mne překvapil příběh Jamie Cansdala. Jamie je programátor v .NET a již víc než rok má problém. Podmínky, za jakých šíří program, který vytvořil, jsou Microsoftu trnem v oku a na Jamieho bude možná podána žaloba.

Rozšiřte produkty od Microsoftu

Microsoft po vzoru ostatních již delší dobu nabízí API k rozšiřování řady svých produktů. A našli se programátoři, kteří toho využívají. A tak vedle stovek rozšíření Firefoxu nám je dnes nabízena řada rozšíření Internet Exploreru, podobně jako Eclipse si dnes můžeme rozšířit i Visual Studio atd. Autoři svá rozšíření nezřídka poskytují zadarmo.

TestDriven.NET

A zde začíná příběh Jamie Cansdala, který vytvořil rozšíření Visual Studia nazvané TestDriven.NET sloužící k snadné správě a ladění Nunit testů. Nástroj je pro studenty a open source programátory nabízen zadarmo, ostatní by měli používat placenou verzi.

MVP jako odměna

TestDriven.NET sklidil úspěch a Jamie byl za své rozšíření (kterým v podstatě pomáhal lepší penetraci .NETu mezi programátory) před pár lety Microsoftem odměněn označením MVP (Microsoft Most Valuable Professional).

V čem je tedy problém? Jamie umožnil své rozšíření nainstalovat i do Visual Studia Express Edition. Pokud neznáte Visual Studio, tak vězte, že se dodává v několika verzích, různě nabitých funkcemi a dle toho i odpovídající cenou. Visual Studio Express Edition je nejnižší verze, která je jako jediná k dispozici zdarma.

David vs. Goliáš

Koncem roku 2005 byl Jamie Microsoftem vyzván, aby možnost instalace do Express edice odstranil. Microsoftu se zřejmě nelíbí, že Jamie umožnil uživatelům Express verze přidat zajímavou funkčnost. Přeci jen verze zadarmo měla motivovat skutečné zájemce pro koupi verze placené s více funkcemi. Za zmínku také stojí, že Microsoft dodává Visual Studio Team Test Edition, jejíž funkcionalita se s TestDriven.NET překrývá a která má cenu okolo sto tisíc korun (nevím přesně, pokud víte, upřesněte prosím v komentářích).

Jelikož se po dlouhé korespondenci obě strany nedohodly (Jamie na čas funcionalitu odstranil a později opět vrátil), nastoupili právníci.

Nástup právníků

Pokud jste dosud neviděli dopisy od právníků Microsoftu, přečtěte si tenhle a tenhle.

Jamie dostal stanoven termín k vyřešení problému na minulý čtvrtek. Domovská stránka produktu TestDriven.NET ale stále nabízí ke stažení program pro všechny verzi Visual Studia. Jamie si zřejmě stojí za svým. Bude zajímamé sledovat, jak celá kauza dopadne.

Kdo dělá větší chybu

Nejsem právník a ani po přečtení názorů obou stran a společné korespondence neumím jednoznačně určit, na které straně je pravda. Microsoft totiž nedokázal jasně říct cokoliv ve smyslu „použil jste funkci XY, čímž jste porušil bod YX licence“. Všichni by se na to podívali a Jamie by pravděpodobně sklopil hlavu a žádosti vyhověl. Microsoft místo toho hovoří o deaktivovaných funkcích, které prý Jamie povolil, ale žádnou nejmenuje. Jamie se radil s právníkem a ani ten žádný problém rovněž nenašel, proto nechce ustoupit.

Věty z dopisů á la:

         You said that by using Intellisense I may be in breach of the
         dissasembly clause in the VS SDK license.

mi připadají spíše k smíchu.

I v případě, že by právní pochybení nakonec bylo na straně Jamieho, jsem přesvědčen, že Microsoft dělá PR chybu. Ačkoliv se tváří ke své vlastní vývojářské komunitě přátelsky, pokud na Jamieho podá žalobu, může ztratit (vzhledem k tomu, že kauzu s napětím sledují vývojáři celého světa) důvěru řady z nich.

Z kauzy totiž vyplývá důležité ponaučení

  • Můžou vás vybízet k vylepšení svých produktů.
  • Můžou vás za to pak i odměnit.
  • Ale to neznamená, že vás za to jednoho dne nakonec nezažalují.

Nu a co vy, neplánujete vytvořit některé vlastní rozšíření některého programu? A nebojíte se, že vás jeho výrobce zažaluje?

Detaily celé kauzy

Sdílet