Hlavní navigace

Mých 60 minut s Internet Explorerem 9

19. 3. 2010 14:27 (aktualizováno) Martin Hassman

Nedávno jsem napsal Co přinese IE9? Možná víc, než bychom čekali, kde jsem komentoval informace k vydání preview verze IE9. Nyní jsem konečně IE9 vyzkoušel a přikládám své postřehy.

Stránky v IE9 (ne)fungují, X-header to jistí

Ze všeho nejdřív jsem zkoušel funkčnost různých stránek. Bylo očekávatelné, že v IE9 nebudou všechny fungovat správně.  Ve vzhledu stránek byl problém jen minimálně (dobrou podporu CSS2.1 měl už IE8), ale u dynamických stránek  na rozdíly narazíme. IE9 totiž opravuje řadu prohřešků oproti standardům DOM, kterými dřívější verze trpěly (událostní model a další). Pokud stránka s některým z nich počítala, nemusí fungovat správně. IE9 ale za takovou nefunkční stránku nemůže a o nápravu by se měl snažit tvůrce dané stránky. (Ostatně jedním z důvodů vydání téhle preview verze IE9 je možnost vyzkoušení si, zda vaše stránky budou fungovat).

Pokud naleznete problém, není třeba nijak panikařit. Finální IE9 se může objevit nejdřív tak koncem tohoto roku (možná až v příštím roce), zatím úplně stačí, když budete vědět, které vaše weby nefungují v IE9 a že s tím budete muset jednou něco udělat. Ukažme si to na příkladu:

Jedním z webů, který nefunguje korektně v IE9 jsou Mapy.cz. Konkrétně se jedná o drag & drop posouvání mapy, které neběží (nejspíš to souvisí s opraveným modelem událostí). Pokud se ale podíváme na Google Maps, tak ty fungují včetně drag & drop posunu.

Při pečlivějším pohledu zjistíme, že Mapy.cz se zobrazují v IE9 renderovacím módu (pokud ručně přepneme do staršího renderovacího módu, tak vše funguje bez problémů – to je ostatně princip starších módů, že se chovají identicky jako starší verze prohlížeče). Google Maps se pro změnu zobrazí ve starším renderovacím módu, obsahují v hlavičce „<meta http-equiv=X-UA-Compatible content=IE=EmulateIE7 />“. Tvůrci Mapy.cz to mají snadné. Jakmile přidají podobnou hlavičku, vše jim bude zase fungovat. A až budou někdy svůj systém přepisovat, můžou ho upravit tak, aby v IE9 již volal standardní DOM funkce.

Podobný postup můžou zvolit všichni tvůrci stránek, přesto bych nedoporučoval, abyste se hned hromadně vrhali na své weby a přidávali k nim X-UA-Compatible hlavičky. Je důležité i pro váš vlastní profesní rozvoj – vědět, co z toho, co jste doteď dělali, nefunguje (a co se tedy budete muset časem naučit). Kdybyste automaticky na všechny weby přidali X-hlavičku, tak nic nezjistíte a nenaučíte se nic. Jinak je ovšem X-hlavička samozřejmě dobrým, rychlým a z krátkodobého hlediska bezproblémovým řešením.

IE9 už „randí“ s XHTML

Tohle určitě potěší příznivce XML. IE9 totiž zobrazuje stránky s MIME typem application/xhtml+xml. Neměl jsem čas na hlubší zkoumání, jen jsem si všiml, že u těchto stránek není možno přepnout prohlížeč do starších renderovacích módů. Dává to asi smysl, protože ony starší módy s tím prostě pracovat neuměly. Na druhou stranu to znamená, že application/xhtml+xml automaticky vyvolá nejnovější mód IE9. Pokud máte na webu nějaké nekompatibility a chcete pro IE9 mermomocí používat application/xhtml+xml, nepomůže vám přidání X-hlaviček, ale budete muset skutečně opravit kód.

User-Agent String jako IE8

User agent string jsem detekoval překvapivě identický jako u IE8. Bez všech těch .NET deklarací vypadá takto:

Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Windows NT 6.1; Trident/4.0)

Trochu mě to překvapilo, čekal jsem nějaké odlišení, že se jedná o preview verzi IE9. Můžete mi prosím potvrdit, zda se IE9 u vás chová stejně?

HTML5 video zatím ne

HTML5 verzi YouTube jsem si zatím nemohl vyzkoušet, protože vydaná verze IE9 ještě HTML5 video nepodporuje. Jak poznamenal čtenář předchozího článku, podpora se objeví až v některé další preview verzi (budou vydávány vždy cca jednou za dva měsíce).

Rychlost na demech od Microsoftu je pěkná

Na demech od Microsoftu je rychlost IE9 opravdu nádherná. Neměl jsem ale dost času vyzkoušet jiné ukázky, abych si ověřil, jak moc byla tato dema optimalizována pro prezentaci a jaká je rychlost na testech od jiných tvůrců. Pokud jste dělali nějaké vlastní srovnání, tak se určitě pochlubte.

Emulace canvasu funguje stejně jako dřív

Canvas sice IE9 nepodporuje, ale jeho emulace funguje stejně jako u předchozích verzí. Je znatelně pomalejší než jsou nativní implementace, ale základní funkce v ní bez problému fungují.

SVG ano, ale částečně

SVG skutečně funguje, ale o plnou podporu se zatím nejedná. Nejsem velký znalec SVG, abych to tu sepsal, ale z ukázek na Croczilla mi některé fungovaly, jiné ne (např. první demo nefunguje vůbec). V release notes najdete podrobnější soupis (ne)podporovaných vlastností. Osobně čekám, že Microsoft ještě na podpoře SVG trochu zapracuje, ale pokud ji má dnes v takovémhle stavu, nepočítám, že by IE9 podporovalo SVG kompletně, bude podporovat jeho podmnožinu. (Ostatně žádný prohlížeč nepřišel s kompletní podporou SVG najednou.)

Microsoft mlží ve srovnávacích tabulkách

Se zajímavým upozorněním přišel Daniel Glazman (předseda CSS WG), který říká, že srovnávací tabulky prezentované Microsoftem nejsou korektní (a detailně popisuje některé problémy). Z následující tabulky by se třeba mohlo zdát, že Microsoft vše podporuje perfektně, zatímco ostatní prohlížeče ani náhodou:

Podobná kritika přišla i ze strany Opery. Pro nás to jistě znamená upozornění, abychom si na čísla, která Microsoft o IE zveřejňuje, dávali pozor a nevěřili jim. Ano, IE9 bude nejspíš dobrý prohlížeč a to, co jsme o něm slyšeli je víceméně pravda, ale při srovnání s ostatními prohlížeči si Microsoft pomáhá neférovými způsoby. Řadí se tak po bok Applu, který při prezentaci Safari postupuje podobně a byl za to již v minulosti kritizován.

Snad vám moje postřehy k něčemu byly a pokud jste při testování IE9 přišli na další zajímavosti, dejte mi vědět, já na to měl skutečně jen těch 60 minut.

Za zapůjčení testovacího prostředí k odzkoušení IE9 zdvořile děkuji Jardovi Polakovičovi.

žádný prohlížeč

Sdílet