btw - i open space lze zařídit tak, že se tam lidí cítí dobře a v pohodě. Jenže jak už to tak bývá - na jeden takový open space připadá dalších devět "dobytčáků", jak píše mm.
Já jsem měl zatím to štěstí, že jsem dělal jen ve dvou open spacech a oba byly dobře udělané - jednak tam byly perfektní podlahy a stropy, které tlumily zvuk, takže člověk neslyšel dupání kolegy na druhém konci místnosti a ani telefonování kolegyní nerušilo a byla tam funkční a dobře nastavená klimatizace, ze které netáhla zima, ani nebyl vydýchaný vzduch. Jednak byl dobře rozvržen prostor - nebyly tam jednotlivé uniformní ohrádky pro dobytek, ale byly tam z různých skříní, polic s kytkama i příček (prosklené se žaluziemi) vytvořeny menší "místnůstky", kde sedělo pohromadě čtyři až šest lidí. Každý měl kolem sebe dostatek prostoru (většinou rohový stůl 150x80+120x80) a navíc v případě potřeby byl ještě někde další normální stůl 150x80 pro rozkládání papírů, knih apod.
A hlavně - nikdo nebuzeroval, že by byly roztahané knížky a papíry na volných plochách apod. Škoda, že mne tamní práce a peníze moc neuspokojovaly. Prostředí tam bylo výborné.
Teď dělám ve firmě, která sedí v centru Prahy, v domě z počátku 20. století. Sice tam jsou krásné, vysoké stropy a silné zdi, ale tím výčet výhod končí. Kanceláře jsou mrňavé (cca 4,5x4 metry), už když tam jsme tři, tak si připadám hrozně stísněně. Prostor je zoufale nevariabilní, kanceláře jsou často průchozí (aspoň že ne ta moje). Děs. Ale hlavně, že to jsou "reprezentativní a seriózní prostory, žádný oupnspejs". Ještě, že můžu dva dny v týdnu dělat doma.
Martin Hassman ex-biochemik, umělecký programátor a publicista. Spoluzakladatel CZilly, zakladatel Zdrojáku, správce HTML5.cz, organizátor hackathonů, čekovacích muzejních nocí aj. akcí.
Přečteno 20 468×
Přečteno 20 190×
Přečteno 18 630×
Přečteno 18 295×
Přečteno 17 607×