Hlavní navigace

EOLAS zase straší patenty. Žaloval už Apple, Adobe, Sun... Prý mu patří i AJAX

12. 11. 2009 0:22 (aktualizováno) Martin Hassman

Eolas - invented here Dobře, když o tom česká média mlčí, dovolím si aspoň malou zmínku zde. Na několik let starou kauzu EOLAS si možná ještě vzpomenete. Tenkrát tvrdili, že mezi jejich intelektuální vlastnictví patří myšlenka pluginů webových prohlížečů a chtěli na tom vydělat slušné peníze. Později se ukázalo, že k prvnímu použití „pluginů“ de facto došlo již dříve v prohlížeči ViolaWWW, a spor se táhl a táhl.

EOLAS strikes back

Zhruba před měsícem EOLAS v tiskové zprávě oznámil, že podává žalobu (je to správný překlad „Infringement Lawsuit“?) na řadu společností, konkrétně na: Adobe, Amazon, Apple, eBay, Sun, Yahoo, Google a mnohé další. V předchozím sporu to bylo EOLAS vs. Microsoft, dnes to bude EOLAS vs. většina významných hráčů.

All we want is what's fair,“ tak zní jedna věta jejich oznámení. Jak by taky ne, přímo v titulku webu www.eolas.com najdeme „invented here“.

Zatím jsem nenašel, co přesně EOLAS vlastně chce. Že peníze, to je jasné, ale kolik?

Používáte AJAX? A máte dobré právníky?

Myslel jsem si, že to bude jen další podívaná, která se běžných smrtelníků nijak nedotkne. Měsíc od oznámení se nic nedělo, ovšem dnes Craig Buckler napsal o jedné důležité maličkosti. Říjnové oznámení totiž obsahuje i slůvko AJAX. To je totiž oproti staré kauze EOLAS novinka.

Milí čtenáři, používáte AJAX? Použili jste někdy – aspoň jednou v životě – AJAX? A pokud ano, jste ochotni za to zaplatit?

Pokud sídlíte v Americe (zdravím české startupy GoodData a OnTheRoadTo!), měli byste se začít přinejmenším trochu bát.

Nenajde se někdo s právnickým vzděláním, kdo by nám poskytl fundovaný výklad tohoto sporu? Jak se výše uvedené může dotknout amerických firem? A jak těch českých? Máme se už začít bát nebo zatím můžeme zůstat naprosto klidní?

Autora tohoto blogu můžete sledovat také na Twitteru. Je současně autorem jediného českého blogu o vývoji (X)HTML.

Sdílet