Hlavní navigace

Mandriva 2009 s Bíbrem

18. 1. 2009 21:28 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Tato skoro slovní hříčka mne napadla jako vhodný titulek k malému ohodnocení jednoho počinu, který se rok co rok (a teď v podstatě půlrok co půlrok) objevuje v českých luzích a hájích. Jde o knihu s distribucí Mandriva.Pohybuju se v okruhu uživatelů – začátečníků, kteří občas přijdou s dotazy na to, jaký počítač, jaký systém a jak se dívám na to či ono. A tak jsem dostal dotaz na knihu nazvanou Mandriva Linux 2009 CZ. Mám ji v ruce a tak ji trochu rozeberu. V čem je jiná?

  1. Liší se od poslední knihy, kterou jsem zkoumal a která měla název Mandriva Linux 2008.1 CZ. Vždycky si říkám, že už mne autor Ivan Bíbr s jeho kolektivem (a proto ten nadpis) už nemůže překvapit a vždy se mu to povede.
  2. Kniha nabobtnala, teď má poslední číslovaná strana číslo 430.
  3. Ke knize jsou 4 média. První dvě jsou 32 a 64bitovou verzí systému, navíc zde jsou dvě doplňková média (dvouvrstvá DVD) nazvaná Extra DVD s dodatečnými ovladači a bonusovým softwarem (Flash, Skype atd.) a je logické, že každá verze systému má jedno. Velké a významné plus u mne získal popis na médiu, kdy už je konečně na první pohled vidět, zda se jedná o 32 nebo 64bitové médium. Ne že by to na starých médiích nebylo napsané, teď je ten nápis skutečně „kravsky“ veliký a viditelný.
  4. Kniha je oproti minulé verzi hodně a to si dovolím zdůraznit, ale skutečně hodně předělaná. V této chvíli je to pro mne první česká tištěná kniha, která obsahuje popis KDE 4. Ano toho zatracovaného, ale dnes již výchozího prostředí v Mandrivě (pokud zvolíte při instalaci KDE, je to verze 4). Najdete tam opravdu celkem vyčerpávající popis. Stejně jsem tam však nenarazil na to, jak přidat své programy na hlavní panel. Prostě chci ikony vyházet (což mi jde) a přeorganizovat (to taky jde), ale přidat tam třeba Krusader, to ne. *
  5. Kniha je určená uživatelům na všech „výkonnostních“ úrovních a je hodně protkaná odkazy na operační systémy firmy Microsoft, což je dobře, protože dost lidí do knihy nahlédne právě z toho důvodu, že jsou zvědaví, jak ten Linux vlastně vypadá. Zároveň to však neruší uživatele, kteří s počítačem začínají a nikdy žádný OS nepoužívali. Nicméně v knize je docela velká sekce věnovaná dotazům, docela dost z nich jsou popisem problémů, se kterými se setká uživatel Microsoftích systémů v Linuxu (např. Kde mám svůj disk C: nebo Nemohu spustit program.exe)
  6. Popis GNOME a KDE se dostal na podobnou úroveň, není teď tolik poznat, které prostředí kolektiv preferuje. To je pro knihu určitě dobře, prostředí jsou srovnatelná.
  7. Cena za knihu zůstala od minula nezměněná a stále platí, že si kupujete dobrou a kvalitně vytištěnou knihu, popisující operační systém a jako přílohu k ní dostáváte média.
  8. Poté, co mateřská firma Mandriva v podstatě zakázala využít pro účely knihy distribuci založenou na edici PowerPack, dal Ivan Bíbr dohromady verzi, která sice vychází z Free varianty, na ExtraDVD jsou však doplňky, které z této verze dělají PowerPack (kromě některých komerčních aplikací, které jsou součástí placeného PowerPacku a logicky nejsou součástí CZ verze). Už od minula jsou pro přidání všech věcí z doplňkových médií připraveny skripty, které celou operaci značně ulehčují. V knize je na ně samozřejmě odkaz s podrobným popisem.

Dle mého názoru nemá tato kniha na trhu konkurenci. Tedy v podstatě má (i když jí kousíček chybí) – kniha o Ubuntu. Je to zkaleno tím, že autor je opět Ivan Bíbr, takže vlastně konkuruje sám sobě. S klidným srdcem bych do knihy investoval a ještě radši bych ji doporučil kterémukoliv začátečníkovi. Instalace je popsána velmi dobře a navíc je zde i popis nejpoužívanějších aplikací, který se však neomezuje jen a pouze na strohý popis funkcí, je zde i popsán způsob práce s aplikací.

Jestli jste ji zahlédli v knihkupectví a znáte někoho, kdo tápe, doporučte ji. Já to také udělám. Navíc je v knize i dobře popsáno prostředí KDE4, takže se hodí v podstatě komukoliv, kdo KDE4 používá skrz všechny distribuce.

*Není to úplně součástí tohoto zápisku, nicméně postup je takový, že po kliknutí na tlačítko „Start“ zvolte volbu „Přepnout na kickoff nabídku“, v seznamu si vyberte potřebnou aplikaci, klikněte na ni pravým tlačítkem myši a z nabídky zvolte Přidat do panelu. Ikona palikace se vám objěví ve spodní liště, jenže na špatném místě. Stačí pak spustit úpravu panelu a ikonu si přesunout. Případně můžete danou aplikaci z nabídky kickoff přesunout myší sami a pak neřešíte její umístění.

Sdílet