Hlavní navigace

Když se dva perou, správce se směje

18. 6. 2008 14:24 Svatopluk Vít

Každý dobrý správce Win systémů se skoro neobejde bez nějakého pokročilejšího správce souborů. Už před lety definoval standard famózní Norton Commander. Našlo se spousta následovníků. Existuje jeden, který je placený a je hodně dobrý. Momentálně se však na hřišti objevili dva velcí sokové. Jsou zdarma a vedou si více než dobře.

Typický den správce nějaké sítě běžící na Windows strojích se dříve či později dostane do situace, kdy mu výchozí Průzkumník přestane stačit. Dvě okna jsou prostě dvě okna. Začne se poohlížet po něčem lepším a patrně zakotví u Total Commanderu. Opravdu je to velmi dobrý program s mnohaletou historií a je velmi vymazlený. Pro řadu lidí má drobnou nevýhodu v tom, že je to shareware tj. bezplatně jej lze používat pouze po omezenou dobu a pak se musíte zaregistrovat. Není to samozřejmě nijaká závratná částka(38 USD/26 EUR) a profesionál ji jistě rád zaplatí, protože je to opravdu dobrá investice.

Stále však existuje početná skupina lidí, kteří platit nechtějí a hledají stejně dobrý program, leč zdarma. Situace na tomto poli byla svého času dosti jednoduchá – kvalitní náhrada neexistovala nebo se slibně vypadající projekt ve svém vývoji zastavil (řeč je o programu TurboNavigator). V posledních letech se to však trochu obrátilo. Objevil se FreeCommander a začaly se dít věci. Je to produkt polského tvůrce, který je šířen jako freeware. Nemá však žádné omezení v používání v komerční sféře (což mnoho jeho konkurentů má a mělo). Jinak se jedná o produkt, který v mnohém připomíná TC i původní NC, má klasické ovládání a obsahuje dostatečné množství funkcí, které by správce mohl využít.

Podíváme-li se na klíčové funkce najdeme zde klasické dvoupanleové zobrazení, možností používání záložek, podpora ZIP, CAB a RAR souborů (tedy archiv viditelný jako složka), ověřování MD5 součtů, rozdělování souborů a spoustu dalších drobností včetně zabudovaného prohlížeče obrázků nebo plné podpory českého prostředí včetně překladu uživatelského rozhraní. Poslední verze však přišla se zásadní novinkou, která stála na seznamu nejžádanějších funkcí uživatelů FC. Je to vestavěný FTP klient (nová verze 2008.06 z 15.6.2008). Velkou výhodou programu je, že se dá provozovat s flash klíčenky, takže jej neustále „tahám“ s sebou a je to fajn. Rychlost je velmi obstojná a ze svých dětských nemocí se už dostal. Je opravdu velmi stabilní a snadno konfigurovatelný. Trošku mne však vadí jedna věc a to používání klasických Windows dialogů pro kopírování a přesouvání tj. tento proces využívá pouze API a volá vestavěné Windows dialogy. Nic dalšího FC při kopírování neumí. Zvláště markantní je to ve Vistách, kdy je to dialogové okno takové jiné a dá se tam snad i něco nastavit. V tomto směru ale razím cestu, že by si tato dialogová okna měl FC ošéfovat sám. Jinak jsem s FC velmi spokojen.

Protože jsem však někdy FTP klienta potřeboval, hledal jsem i další konkurenty, kteří by byli stejně dobří. Na konci loňského roku jsem objevil program nazvaný Unreal Commander. Tento program je z ruské dílny a autor vůbec nezastírá fakt, že prostě chce vytvořit klon TC zdarma. Nutno říci, že se mu to daří více než dobře. Program disponuje stejnými vlastnostmi jako FC (včetně FTP klienta) a přidává navíc možnost používání rozšiřujících doplňků z TC. Autor prostě implmentoval rozhraní pro přidávání zásuvných modulů dle specifikací TC. Tak si otevřel dveře k tomu, že spoustu doplňků pro TC můžete využívat i v UC. Zatím je program dostupný v beta verzi (0.94 beta 4 build 674), ale i tak je stabilní a nepoznáte to na něm. Oproti FC využívá své vlastní dialogy a disponuje zajímavými funkcemi jako je kopírování na pozadí a fronty operací.

Co jej trošku zabíjí je grafická stránka. Ve výchozím nastavení je zapnutý pruh s funkcemi a s tak otřesnými ikonami, že to může v podstatě spoustu lidí odradit. Doporučuji buď úplně vypnout nebo nahradit jiným. Další věc, která ne každému sedne je vzhled výpisu souborů a složek, ale ten se podobá tomu v TC.

Program je šířen jako freeware a požaduje bezplatnou registraci tj. pomocí programu si zažádáte o bezplatný klíč. Je to možná struktura, která se třeba v budoucnu změní a za klíč se bude platit. Momentálně je to však zdarma. Projekt je opravdu dobrý a docela rychle se vyvíjí.

A abych ukojil srdce „opensourcáka“, zmíním i můj oblíbený mucommander. Je to správce souborů s relativněhodně funkcemi, který je multiplatformní (anóbrž napsaný v Javě). Původně freeware, nyní šířený pod GNU GPL licencí. A komunita se činí. Nejvíce na něm oceňuji fakt, že existuje jedna verze, která poběží na všech platformách, jsou ovšem vydávány i verze, které jsou striktně platformní (v podstatě obsahují spustitelný soubor, který volá program v Javě).

I zde nechybí FTP klient, podpora archivů, souborové operace či prohlížeč obrázků. Ideální na klíčenku, kterou používáte třeba v Linuxu a ve Windows. Z těch tří má nejméně funkcí, boduje však svou multiplatformností.

Tak který?

Sdílet