Hlavní navigace

Půl roku se čtečkou Amazon Kindle

10. 10. 2011 11:22 (aktualizováno) Petr Krčmář

Přesně před půl rokem jsem dostal čtečku Amazon Kindle. Nastal tedy čas se ohlédnout a podělit se o zkušenosti s tímto výborným zařízením.

Čtu hodně. Přečtu několik desítek knih ročně. A čtu hlavně elektronicky. Začal jsem před deseti lety na Palmu IIIx a od té doby jsem „zuřivým podporovatelem“ elektronické četby.

Před časem se začaly v mém okolí objevovat čtečky Amazon Kindle 3 a já jsem se rozhodl, že bych také jednu chtěl. Nakonec jsem ji dostal v dubnu k narozeninám včetně koženého obalu s lampičkou, o kterém jsme psali nedávno s Martinem v článku o oblečcích pro čtečky.

Po půl roce mám na Kindle přečteno asi 25 knih, takže můžu směle hodnotit a podělit se o zkušenosti. Musím říct, že jsem od začátku velmi spokojeným uživatelem, čtečku tahám skoro všude sebou, vejde se do každého batůžku, tašky i kabelky (manželčiny). Čtu v autobuse, vlaku, metru, v letadle, na letišti, v hotelu, kdekoliv. Ale teď už k samotné čtečce.

Nejdůležitější součástí je samozřejmě šestipalcový e-ink displej, který je ještě lepší, než jsem sám čekal. Je neuvěřitelně kontrastní, na slunci se na něm čte naprosto skvěle a nedá se srovnat s jakýmkoliv jiným displejem, který jste kdy viděli. Není sice podsvětlený, ale to v nouzových případech řeší lampička integrovaná do už zmíněného obalu. Displej vůbec neunavuje oči, dá se na něm číst celé hodiny bez jakýchkoliv následků. Pořád se mě někdo ptá, jestli mi nevadí probliknutí při otáčení stránek. To je věc, kterou pozorujete jen ve chvíli, kdy otáčíte stránkami „jen tak“ a nečtete je. Jakmile se ale začtete, přestanete efekt úplně vnímat. Je totiž tak rychlý, že než stihnete přejet očima ze spodní hrany stránky nahoru, už vidíte nový text. U páté stránky si toho tedy přestanete úplně všímat.

Další součástí čtečky je klávesnice a boční přepínací tlačítka. Po půl roce musím říct, že klávesnici skoro nepoužívám, takže bych se bez ní i obešel, k tomu se dostaneme později. Tlačítka pro otáčení stránek jsou umístěna perfektně a musím ocenit, že jsou na obou stranách. Často při čtení různě přehazuji ruce, jednu opírám o druhou a dělám různou „ruční jógu“, takže se zdvojená tlačítka hodí. Zajímavé je, že snad žádná jiná čtečka tuhle „drobnost“ neřeší, ale přitom má naprosto zásadní vliv na uživatelský komfort.

Hodně lidí se mě ptá na výdrž Kindle. Podle mých odhadů vydrží čtečka pracovat asi 40 hodin, takže nabíjím jednou za dva až tři týdny. To je čas u jiných mobilních zařízení nevídaný a umožňuje například v klidu odjet na dovolenou bez nabíječky. À propos, nabíječka. Čtečka disponuje klasickým mikro USB, stejně jako můj nový telefon ZTE Blade a jako manželčina Xperia. Stačí mi tedy jedna nabíječka na všechna tři zařízení. Aleluja! Konečně mobilní svět dospěl do normálního stavu.

Mám Wi-Fi verzi čtečky, tedy bez 3G. Tak jsem to ale chtěl, stejně Wi-Fi používám jednou měsíčně, abych si do Kindle poslal nové knihy. 3G by proto pro mě nemělo žádný význam. Stejně tak nepoužívám vestavěný prohlížeč, MP3 přehrávač ani nějaké další funkce. Skutečně jsem Kindle pojal jako jednoúčelové zařízení: zapnu a čtu. Nemám proto žádný jailbreak, žádné hacky ani nic podobného.

Koupil bych si čtečku znovu? Zcela určitě. Jak říká kamarád: „Je to nejlepší kus hardware, jaký jsem si za posledních deset let koupil.“ Musím mu dát za pravdu. Amazon nedávno představil nové modely čteček. Ten můj se nově jmenuje Amazon Kindle Keyboard, ale je to „ten“ Kindle, který pravděpodobně znáte.

Nově byly ale představeny modely Kindle Touch a nový Kindle. Tyto dva modely se liší tím, jak se ovládají. Kindle Touch má dotykový displej, Kindle se ovládá bočními tlačítky a liší se od toho mého vlastně jen tím, že nemá hardwarovou klávesnici. Pokud na něm ale chcete psát, můžete použít virtuální. Jak jsem psal, klávesnici používám poměrně málo, takže v tom nevidím problém.

Otázka zní, jestli je lepší ovládat čtečku tlačítky nebo „šmidláním“ po displeji. Většina lidí, když jim dáte Kindle do ruky, začne automaticky šmejdit prstíčkem po písmenkách a snaží se šoupat stránkou. Zajímavá deformace všemi těmi moderními dotykovými zařízeními. Můj názor je ten, že přepínání tlačítky je pohodlnější. Obvykle držíte Kindle za hranu a jen zvýšíte tlak na palec a stisknete posuvník. V případě „dotykáče“ musíte zapojit druhou ruku, vyletět s ní k displeji a šoupnout správným směrem. Můžu srovnávat otáčení na iPhone a na Kindle a z hlediska pohodlí uživatele vítězí tlačítka.

Kdybych teď kupoval čtečku znovu, vzal bych proto „obyčejný Kindle“. Ne proto, že je nejlevnější (což ale bonus navíc), ale protože bych ocenil jeho hardwarová tlačítka.

Zaznamenal jsem dost dotazů na různé ceny Kindle na Amazonu. Například už model Kindle je tam za 79 i za 109 dolarů. Levnější varianta ale zobrazuje po vypnutí reklamy a není určena pro trh mimo USA. Tu druhou si můžete nechat poslat do Česka a reklamy neukazuje. Pokud byste přesto stáli o reklamní variantu, musíte využít služby Shipito (nebo jiné podobné), která si má americkou adresu a balík vám přepošle. Bude vás to ale stát další peníze. Mimochodem totéž platí o Kindle Touch, který se k nám zatím nedá poslat.

Pokud započítáme poštovné (21 dolarů) clo a DPH, které budete muset nově za balíček z Ameriky doplatit, vyjde vás dnes Kindle Wi-Fi asi na 2800 Kč, což je parádní cena. Pamatuji si, když jedna známá kupovala před několika lety čtečku Cybook Gen3 asi za 12 000 Kč. Teď je to za babku a můžete Kindle někomu (nejlépe sobě) koupit k Vánocům.

Když už jsme u Vánoc, pokud nad tím uvažujete, měli byste už začít nakupovat. Protože Amazon bude před svátky zavalený, stejně jako česká celnice. Balíček se za běžného provozu dostane do Česka během tří dnů, ale pak tak dva týdny leží ve skladu a čeká na proclení. Před Vánoci ale budete muset počítat s podstatně delšími časy.

Sdílet