Hlavní navigace

Petr Krčmář: blog nejen o Linuxu

  • Chrome OS a jeho dvě nevýhody, které v praxi neexistují

    Pořád dokola se omílají dvě nevýhody Chrome OS, které podle mě ale v praxi nikomu nevadí. Které to jsou? Dnešní článek Jirky Macicha o Chrome OS přinesl v textu i v diskusi dva neustále skloňované problémy konceptu Chromebooků. V předposledním odstavci se píše: Výpadek začal krátce po 20. hodině našeho času, jenže třeba v USA bylo o osm hodin méně, takže právě vrcholil pracovní týden. Vzpomeňte si na vysoké prodeje Chromebooků do firemního sektoru zmíněné v úvodu článku…
    29. 1. 2014 16:37 (aktualizováno)
  • Zamknutí klávesnice a myši při přehrávání videa

    Krátký tip pro ty z vás, kteří mají děti a občas jim pouští pohádky nebo písničky na počítači. Náš Matěj miluje pohádky a písničky a pouštíme mu je obvykle z notebooku. Jeho ručičky nenechavé ovšem sahají na klávesnici a umí roztodivné věci. Rodiče pak jen přemýšlejí, jak se sakra tohle dá v tom MPlayeru nastavit a jak z toho ven.
    29. 11. 2013 12:37
  • Přehození běžícího procesu pod tmux/screen

    Běží vám proces na popředí a vy si nadáváte, že jste si ho neotevřeli v multiplexeru. Všechno se dá napravit. Tohle naštěstí snadno. Nevím jak vy, ale já si život bez terminálového multiplexeru neumím představit. Na Rootu jsem postupně psal o třech nejznámějších: Screen: ještě mocnější terminál Byobu: ještě o kousek lepší terminál Okna v terminálu pomocí Tmux
    19. 11. 2013 9:47 (aktualizováno)
  • Shodil jsem 20 kilo za čtyři měsíce

    Jak jsem se na sebe definitivně naštval a pustil jsem se naplno do přestavby svého životního stylu. Znáte to, člověku něco v hlavě zraje dlouho a pomalu. U mě to bylo to, jak vypadám a kolik vážím. Je to věc, o které se nemluví, ke které se stavíte vesele a s humorem, ale uvnitř vás to štve, jen s tím nedokážete nic udělat. Ne, že byste nemohli, ale hlava k tomu není jaksi svolná.
    12. 5. 2021 14:41 (aktualizováno)
  • Nalezeno v překladu

    Jak tak člověk chodí světem, narazí často na různé nesmysly, které vzniknout chybným překladem. Od dob Google Translatoru jsou to hotové žně. Naše korektorka je posedlá svým povoláním. Když s ní přijdete do restaurace, chvíli kouká do jídelního lístku, pak nespokojeně zamlaská, ošije se, vykulí oči a už tahá červenou propisku. „To si dělají srandu! Oni ani neumí opsat správně název té whisky z lahve!“ O veselé historky není nouze.
    18. 8. 2014 9:55 (aktualizováno)
  • Tip: vymazání položky z historie prohlížeče

    Krátký tip, ve kterém vám poradím, jak vymazat položku z historie prohlížeče. Přeházel jsem si na serveru některé služby na jinou doménu. Můj prohlížeč si ale samozřejmě dál pamatoval staré adresy a pořád mi je napovídal. Je možné, že by při jejich nepoužívání časem ty nové upřednostnil, ale rozhodl jsem se nečekat.
  • Osobní postřehy z letošních LinuxDays

    Osobní postřehy z druhého ročníku LinuxDays, který se podle mého velmi povedl. Právě jsem přijel z druhého ročníku konference LinuxDays, za kterou jsem taky tak trochu zodpovědný. Články na Rootu budou, budou i fotky a další věci. Teď chci ale napsat jen několik svých postřehů, dokud jsem plný dojmů. Vezmu to různě, jak mě věci napadají.
    6. 10. 2013 23:08 (aktualizováno)
  • Tip: DTRX aneb Do The Right Extraction

    Určitě vás už někdy naštval autor komprimovaného archivu tím, že dovnitř nedal adresář. Kdo má čistit ten nepořádek na disku? DTRX je jednoduché řešení. Na letošním CryptoFestu jsem se potkal s Jendou Hrachem. Jako obvykle jsme si povídali o všem možném a on se během oběda zmínil o utilitě s krkolomným názvem DTRX. Jde o zkratku slov „Do The Right Extraction“ neboli „rozbal to správně“.
    7. 8. 2013 13:37
  • Odstranění bílého pozadí z obrázků v editoru Gimp

    Jak z obdélníkového obrázku s bílým (či jinak barevným) pozadím udělat krásně průhlednou záležitost, která se hodí třeba na web nebo do fotomontáží. Určitě to znáte: Děláte pro někoho web a on vám logo dodá v nevhodném formátu bez průhlednosti. Bílý obdélník vám tedy překrývá úžasné pozadí a vy ho potřebujete nějak odstranit. Naštěstí to v Gimpu není žádná hrůza. Protože to používám docela často, rozhodl jsem se to sepsat jako návod.
    17. 6. 2013 11:27
  • Rychlá makra v editoru Vim

    Umět dobře pracovat se silným textovým editorem je někdy tuze užitečná věc. Ukážeme si šikovná rychlá makra ve Vim. Kdysi dávno jsem tu nastínil, jak si můžete vytvořit vlastní makra ve Vim. Je to velmi užitečné, pokud potřebujete stále opakovat nějakou stereotypní akci. Já tak třeba z prostého textu udělám HTML dokument. Stačí mít text dobře naformátovaný a mačkáním správných kláves si označím odstavce, nadpisy nebo třeba seznamy.
    3. 6. 2013 23:33 (aktualizováno)