Hlavní navigace

Jak jsem přes SSH pouštěl Links na iPhone

10. 10. 2011 11:28 (aktualizováno) Petr Krčmář

Čerstvý včerejší zážitek s unixovým telefonem. Možná to je hodně geekovské a někdo bude kroutit hlavou, ale mě to včera pobavilo a rozesmálo. Co všechno se dá udělat, když máte telefon s BSD.

Včera se u mě stavil jeden můj kamarád, který vlastní iPhone od Apple. Mimochodem moc hezká a užitečná hračka. Asi bych se taky nechal zlákat k její koupi. Zatím mi můj telefon (Treo 650) velmi dobře funguje a vyhovuje, ale za čas…

Ale zpět k samotnému zážitku: Kolega se připojil přes WiFi do mojí sítě a už vesele browsil po netu a aktualizoval si software. Používá balíčkovací systém Cydia, který mimochodem vychází z apt. Jelikož jsem nadšeným uživatelem Debianu, samozřejmě mě taková věc potěšila.

Protože vedle mě ležel můj zapnutý notebook, zkusil jsem ssh na jeho iPhone. Prozradil mi heslo (důvěřivec jeden) a poté co jsem ho poškádlil napsáním

$ rm -rf /

(neodentroval jsem, nejsem sebevrah) jsem vyzkoušel něco rozumného:

$ apt-get install links

Bzzzz… a Links byl v iPhone :-D. Pak samozřejmě následovalo obligátní

$ links www.root.cz

a prohlížel jsem si v Linksu přes WiFi a SSH Roota na iPhone přes WiFi :-D. Docela zamotané, ale moc milé a pěkné. Aneb k čemu se taky může hodit moderní technika.

Mimochodem: máme na recenzi zapůjčeného FreeRunnera, což je známý linuxový telefon ne-nepodobný iPhone. Vypadá to poměrně dobře, brzy vám nabídneme podrobnou recenzi tohoto zajímavého zařízení, které se dá koupit už i u nás za docela příznivou cenu (něco přes 8000 Kč). Tak se těšte!

Sdílet