Hlavní navigace

Safari jde pro nás

29. 4. 2008 18:55 (aktualizováno) Martin Hassman

Nedávno dorazil prohlížeč Safari v podobě betaverze i na Windows. Ačkoliv první betaverze spíš jen padala, brzo se vše opravilo a nyní již můžeme spokojeně testovat.

Překvapivě v češtině nevyšla žádná zajímavá recenze, našel jsem jen jednu úvahu stojící za přečtení Browser Wars II.: Útok Maců. Já se pokusím jen o několik postřehů.

Předzvěsti věcí budoucích

Na budoucnost Safari jsem velmi zvědav. Nejen, že po několika nudných letech (s víceméně setrvalým trendem) opět nastává zajímavá změna na poli webových prohlížečů, ale i proto, že Safari konečně vrátí na web další propagační strategii.

Po IE, které je uživatelům distribuováno automaticky s operačním systémem a s mizivým marketingem, po Firefoxu, který je propagován virálním marketingem a po Opeře, která marketing tolik neřeší (a když řeší, tak špatně), tu máme produkt Apple – firmy, která je svým marketingem proslulá a neučí se ho jako Mozilla.com za pochodu.

Předpokládám, že Apple se bude snažit Safari prosadit mj. pomocí bundlování s dalšími produkty á la iPod, iPhone apod. Safari nebude jako Firefox šířeno uživateli zdola, ale shora. Jsem velmi zvědav, jak se to v dnešním světě ukáže efektivní.

Nicméně dnes všichni píšou o tom jak Safari nemůže uspět, a mají v malíčku marketing i veškerou moudrost světa, takže úspěch Safari musí být jen bláhová iluze. Uvidíme za dva roky 8-)

iPhone

Jaký má vztah iPhone a Safari? Velký! Nebylo jasné, zda programátoři budou moct psát vlastní aplikace pro iPhone (pokud nabourají ochranu, tak samozřejmě budou, myslím oficiálně). Odpověď zní, ano, mohou psát aplikace, ale bude se jednat pouze o aplikace běžící na jádru Safari – Webkitu (detaily), tedy de facto o webové aplikace, případně offline webové aplikace.

Na Webkitu jsou postaveny widgety dashboardu Mac OS X, teď k nim tedy přibudou widgety na iPhone, odhaduji, že vzápětí nabídne Apple widgety pro Windows. V případě úspěchu iPhone a jeho cool aplikacícool vzhledem dost možná vzroste zájem mít ony cool widgety i ve svém počítači a IMHO to bude jedna z hlavních cest, jakou se začne Safari dostávat na desktopy uživatelů.

BTW rozhraní naprosté většiny widgetů je tvořeno pomocí canvasu, jehož specifikace je součástí HTML5. O canvasu jsem již psal v Je canvas připraven pro web? a Canvas – Doom ve vašem prohlížeči.

Noční buildy

Pokud vás vývoj Webkitu, na kterém Safari běží, opravdu zajímá (např. sledujete jejich blog a bugzillu), tak vás potěší, že se již automaticky buildují i noční buildy pro Windows. Jsou to jen buildy Webkitu, takže již musíte mít Safari nainstalováno, pouze stáhnete nový Webkit a spustíte ho přes run-nightly-webkit.cmd, více viz návod. Mě tahle jednoduchá možnost mít vedle sebe několik instalací Webkitu vzájemně se neovlivňujících, schopných i běžet zároveň nadchla. Vzpomínám na časy, kdy jsem pracně spouštěl vedle sebe několik verzí Gecka.

Inspector

Pokud hledáte pro ladění svých svých webových stránek elegantní nástroj a dosud jste ho nenašli, vyzkoušejte Inspector, o který lze Safari rozšířit. Jak ho nainstalovat a co umí popisuje Adam Hauner v Inspekce u Safari nebo Alexander Kirk v Webkit catching up with Firefox and Firebug.

Debug menu

Safari obsahuje skryté debug menu, zobrazíte je úpravou souboru Preferences.plist, viz Enable Debug Mode on Safari (Windows) Error.

Pokud vás jako správné webdesignery zajímá, co značí zajímavě znějící volba Site-Specific hacks v debug menu, která je standardně zapnutá, tak jí můžete klidně přejít, protože se pouze jedná o hack zasílající serverům Yahoo.com a Flickr.com upravený UAstring. Safari se na těchto webech nemaskuje za jiný prohlížeč, ale za starší verzi sebe sama.

Například Flickru moje Safari posílá:

Mozilla/5.0 (Macintosh; U; Intel Mac OS X; en) AppleWebKit/418.9.1 (KHTML, like Gecko) Safari/419.3

namísto správného:

Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; cs) AppleWebKit/522.4.1+ (KHTML, like Gecko) Version/3.0.2 Safari/522.13.1

Proč se tomu děje se mi nepodařilo dohledat (resp. jsem se nedokázal dostat do bugtracking systému, ve kterém je ten důvod popsán – pro zájemce odkaz do zdrojáků na _userAgentForURL), pravděpodobně se tím obchází nějaký problém s detekcí prohlížeče na straně serveru. Více o UAstringu Safari najdete u člověka, který o nich ví snad nejvíc na světě (tohle myslím vážně, klidně si dva dny něco o UAstringách nastudujte, a pak položte AHA záludnou otázku a on vás stejně strčí do kapsy k ostatním) v článku Struktura identifikace Safari se mění.

Kompilace Webkitu

Webkit je Open Source (poze Webkit, nikoliv celý prohlížeč Safari, takže jako GUI musíte buď použít Safari nebo počkat až někdo napíše nějaké vlastní, což pokud již nenastalo IMHO nastane brzy). Buildování Webkitu není nijak složité, stačí jet podle postupu začínajícího na straně Installing the Developer Tools.

Jediný krok, který jsem napoprvé spletl, je instalace cygwinu. Instalujte cygwin přesně podle návodu tím jejich cygwin-downloaderem a ušetříte si řadu problémů. Zkompilovaný Webkit potom ve svém Safari spustíte podobně jako noční build Webkitu (viz výše).

Trochu mne zarazilo, že ke zkompilování musím použít WebKit Support Library, který není pod otevřenou licencí (ale možná to ta licence řeší, já ji příliš nezkoumal).

Webkit – přenositelné jádro budoucnosti?

Webkit mne opravdu nadchl. Jedna 4MB knihovna a pár konfiguračních souborů. Sbohem Gecko, sbohem balaste desítek souborů! (Nechápejte mne špatně, mám Gecko rád, ale tady si prostě nechal o pár let ujet vlak.)

V tuhle chvíli stále řada aplikací používá na Windows pro zobrazování (často nejen HTML, ale i svého GUI) jádro Internet Exploreru. Pokud se snaží být platformně nezávislí, tak switchují (na Windows IE, na Linuxu Gecko či KHTML). Málokdo na Windows běží na Gecku (třeba OpenOffice.org ano a nejsou z toho zrovna nadšení).

Ač nerad, jsem přesvědčen, že Webkit svým portováním na Windows Gecko v tomhle směru nahradí. Už mu zbývá jen port na Linux (KHTML je hezké, ale je to jen malý potůček, který se teď jen smutně vlévá do dravé řeky Webkitu) a máme tu konečně pořádně jádro. Pokud by Apple připravil port Webkitu na Linux, IMHO ho vývojáří multiplatformních nástrojů a la wxWindows hned začnou používat místo stávajícího IE a Gecka.

Prognózy v tomto článku se můžou zdát odvážné, já jsem ale přesvědčen, že se většina z nich během nejbližších let splní.

Kdy dosáhne Safari 10%?

Sdílet