Hlavní navigace

Tip: aby se dlouhé články četly lépe

30. 10. 2014 13:55 (aktualizováno) Petr Krčmář

Články se na webu nečtou obvykle tak dobře, jako na papíru. Naštěstí si je můžete přeformátovat pro větší pohodlí.

Tři roky vlastním Amazon Kindle a jsem příznivcem elektronického čtení. Jsem zvyklý na komfort, který mi právě Kindle nabízí. Občas ale chci číst dlouhý článek na webu na počítači nebo mobilu a tam to tak pohodlné zdaleka není.

Typická situace: jedu autobusem, mám chvíli čas a rozhodnu se podívat do RSS. Narazím na delší článek a chci si ho přečíst. Bohužel na webu se mi to nečte příjemně, řádky jsou moc dlouhé, na typografii se tam moc nehraje a třeba je pro mě moc titěrné písmo.

Postupem času jsem přišel na velmi elegantní řešení, které se zde pokusím popsat. Existují služby, které vám z klasického obsahu umí udělat něco výrazně čitelnějšího.

Odstraní se pozadí, okolí, boxíky, hlavičky, patičky a zůstane jen čistý černý text na bílém pozadí proložený obrázky.

Existují různé služby typu Pocket, Instapaper či Readability, ale jejich plnohodnotné použití vyžaduje registraci a pokud nepotřebujete historii článků (čili funkce read it later) a další funkce, pak jsou vám plné verze k ničemu (jako mně, zkoušel jsem je). Naštěstí existují i zjednodušené varianty v podobě bookmarkletů. Ty zavolají onu službu, předají jí URL navštívené stránky a výstup je vám pak zobrazen v čitelnější podobě.

Samozřejmě obvykle stačí bookmarklet zatáhnout někam mezi záložky a pak použít. Problém je, že třeba já nemám nikde stále viditelnou lištu záložek. Nechci ji. Přesto chci mít jednoduchý způsob, jak službu zavolat, aby mi upravila stránku.

Začátek je stejný: vyberte si, kterou službu chcete používat:

Poznámka: Já používám Instapaper, protože mám pocit, že dává místy lepší výsledky a má trochu příjemnější mobilní verzi. Ale obecně jsou si služby dost podobné a je na vás, kterou si vyberete.

Na jedné ze stránek klepněte pravým na tlačítko bookmarkletu a vyberte „kopírovat odkaz URL“. Zbytek se mírně liší podle prohlížeče.

Postup pro Chrome

  1. Otevřete nový panel
  2. Klikněte do něj pravým tlačítkem a vybereme „Upravit vyhledávače“.
  3. V zobrazeném dialogu sjeďte úplně dolů a vyplňte nový vyhledávač. Název je na vás, klíčovým slovem budete vyvolávat akci (já používám „read“) a do adresy vložte bookmarklet, který máte nabraný ve schránce.

Pokud pak chceme Instapaper použít, otevřeme si kýžený článek a pak v adresním řádku smažeme jeho URL (stačí stisknout Ctrl+L) a pak napíšeme read. Zbytek se zařídí sám pomocí bookmarkletu.

Postup pro Firefox

  1. Otevřeme si Knihovnu stránek (správce záložek) pomocí menu nebo Ctrl+Shift+O.
  2. V libivolné složce (já mám přímo jednu s názvem Bookmarklety) klikneme pravým a vybereme Nová záložka.
  3. Poté vyplníme název, do adresy vložíme bookmarklet ze schránky a do klíčového slova napíšeme třeba „read“.

Pokud pak chceme Instapaper použít, otevřeme si kýžený článek a pak v adresním řádku smažeme jeho URL (stačí stisknout Ctrl+L) a pak napíšeme read. Zbytek se zařídí sám pomocí bookmarkletu.

Postup pro Android (Chrome)

Také na mobilu je možné službu používat, zvlášť Instapaper tady vypadá výborně. Používám Chrome, takže postup popíšu pro něj, u ostatních prohlížečů to jistě půjde nějak podobně, ale zkušenosti s nimi nemám.

  1. Pro získání bookmarkletu Instapaperu musíte v menu přepnout na zobrazení PC (nemobilní) verze.
  2. Poté nad tlačítkem podržíte prst a zvolíte „Zkopírovat adresu odkazu“
  3. Pak opět v menu stisknete hvězdičku, jako byste si chtěli stránku Instapaperu uložit do záložek.
  4. Objeví se dialog, ve kterém přepíšete název na něco, co budete schopni rychle zadat do adresního řádku. Já používám „*read“, abych odlišil našeptávač vyhledávání a rychle se k záložce dostal. Do adresy vložíme bookmarklet.

Pro použití opět stačí načíst kýžený článek, přepnout do adresního řádku a napsat „*read“. Našeptávač vám nabídne několik možností, ta vaše bude určitě někde vysoko. Navíc pod ní uvidíte začátek kódu bookmarkletu. Stačí kliknout a stránka se převede.

Tak pěkné počtení, teď zvládnete pohodlně i dlouhé texty.

Sdílet