Hlavní navigace

Neil Gaiman: The Graveyard Book

17. 4. 2009 8:54 (aktualizováno) Martin Hassman

Nedávno vyšla nová kniha Neil Gaimana The Graveyard Book. Jako správný fanoušek jsem nečekal a knihu si pořídil.

„Hřbitovní kniha“ vypráví příběh maličkého chlapce, kterého osud z teplého domova, krátce po té, co dojde k vyvraždění zbytku jeho rodiny, zavede na starý hřbitov. Na hřbitově opuštěné miminko najdou místní obyvatelé (rozuměj duchové, nemrtví apod.) a ujmou se jeho výchovy. To není vždy tak úplně snadné, ale nakonec se jim to daří a malý hošík na hřbitově spokojeně vyrůstá a učí se samostatnosti (pokud jako samostatnost považujete třeba schopnost vypořádat se s nedaleko pohřbenou čarodějnicí).

Pokud máte pocit, že jste podobný příběh už někdy slyšeli, tak to není náhoda. Hřbitovní kniha se příběhu Mauglího z Kiplingovy Knihy džunglí skutečně podobá. Podoba je tak silná, že jste mezi Knihou džunglí a Hřbitovní knihou schopni nalézt analogické postavy, které v příběhu hrají analogickou roli a několik částí děje se skutečně (a zřejmě zcela záměrně) podobá.

The Graveyard Book je prostě jakousi moderní variantou Knihy džunglí. Pokud se vám Kniha džunglí líbila, bude se vám Hřbitovní kniha líbit také. Nebojte se, že byste znova četli totéž. Příběh se sice v několika místech hodně podobá, ale ve většině knihy se jedná o originální zápletky a originální situace.

Gaiman využil snad všech svých schopností, aby detailně vykreslil příběh chlapce, který nezná jiný svět než hřbitov a mezi jehož jediné přátelé patří záhrobní bytosti a největší krása knihy spočívá v pohrávání si s touhle neobvyklou situací (vysvětlujte takovému chlapci, aby se vyhýbal smrtelnému nebezpečí, když jeho nejbližší přátelé jsou již dávno „spokojeně“ mrtví).

Jedná se o knihu, která je psána hlavně pro mladší čtenáře, ale milovníci Gaimanových světů by si ji určitě neměli nechat ujít, bez ohledu na věk. Uvidíme, zda jak dlouho se dočkáme překladu do češtiny.

Za zajímavost stojí, že celá kniha je předčítaná autorem dostupná na jeho stránce.

Odkazy

Sdílet