Hlavní navigace

Jaký byl WebCamp'08

24. 4. 2008 11:44 (aktualizováno) Martin Hassman

Minulý čtvrtek a pátek probíhal v Praze Dejvicích WebCamp, konference o webových technologiích.
Celá akce byla zajímavá nejen proto, že jich u nás tolik nemáme.

První den byl věnován webovému vývoji a druhý webdesignu. Tomu odpovídalo i složení publika. Zatímco na první část se sešla čistě pánská společnost a navíc veskrze studentského věku, druhý den jsme již byli publikum koedukované a věkový rozdíl byl několikanásobně vyšší.

Témata se dost lišila a každý přednášející se ujal prezentování po svém. Někteří byli dobří, jiní byli skvělí, v zásadě ani jednu přednášku nešlo označit jako hluchou, nudící nebo zbytečnou. To je dobře a organizátorům akce (Jakub Vrána a Vilém Málek), kteří jednotlivá témata vybírali, za to patří můj obdiv.

Já jsem si z přednášek jednoznačně odnesl, že za poslední necelé tři roky, kdy jsem se vývoji v PHP již moc nevěnoval, se PHP posunulo kupředu mnohem víc, než bych si kdy pomyslel (nejvíce se to projevilo, když jsem u některých předváděných konstrukcí nebyl schopen říct, co vlastně v PHP dělají) a že bych se na PHP možná mohl někdy opět podívat.

Přednáška, která se nevidí

Nebudu rozepisovat všechny přednášky, to již udělali jiní a lépe (viz odkazy dole), zmíním se o mém favoritovi. Přednáška, která mě oslovila nejvíc, se jmenovala JAWS – web očima nevidomých.

Prezentoval ji Radek Pavlíček z projektu Blind Friendly Web spolu se svým nevidomým přítelem Michalem Jelínkem. Již několikrát jsem o používání počítače slepými uživateli četl, ale to nic není oproti tomu, když to (ne)vidíte na vlastní oči.

Napsal jsem „přednáška, která se nevidí“ a my jsme skutečně neviděli. Michal Jelínek pracoval na svém notebooku, ovšem my jsme neviděli, co přesně dělá a mohli jsme na to usuzovat jen dle výstupu hlasové čtečky, která směřovala do reprobeden, a dle jeho vlastních komentářů.

Tak když nám bylo řečeno: „A teď si otevřu jednu složitou HTML tabulku,“ a z reprobeden na nás elektronický hlas bafal: „Miranda“, „Total Komandr“, tak jsme vytušili, že dotyčný používá Windows a právě se přepíná mezi aplikacemi, aby našel zmíněný HTML soubor.

Pak jsme dostali nápovědu. Na plátně jsme uviděli onu tabulku, kterou se Michal právě snaží přečíst a pochopit. Ještě že tak. Pouze z poslechu by si ji nejspíš nikdo v sále představit nedokázal. Ale Michal jí postupně procházel a ukazoval nám, jaké existují finty, když se slepý člověk snaží takovou složitější tabulkou procházet a ukázali jsme si, jak tabulky vytvářet správně tak, aby byly pro nevidomé uživatele přístupné.

Všichni nevidomí, kteří dokáží ovládnout počítač, mají můj velký obdiv. Myslím, že podobným zážitkem by měli projít všichni, kdo tvoří weby, aby pochopili, proč má přístupnost smysl.

HTML5 a budoucnost webu

Na WebCampu jsem měl i já svou přednášku o HTML5. Rozdělil jsem ji do dvou částí. První byla o HTML5 obecně, druhá se zaměřila na Web Forms 2.0, což je jedna z největších částí HTML5. Pro zájemce přikládám jednotlivé prezentace:

Srovnání s EURUKO 08

Hned po WebCamp v Praze proběhla další konference EURUKO 08, což je evropská konference programátorů v jazyce Ruby. Velikostně se to nedá srovnávat (několik desítek lidí na lokální konferenci s několika stovkami na evropské velekonferenci), ale jedné věci jsem si nemohl nevšimnout.

Zatímco na WebCamp jsem viděl prakticky pouze Windows (jediný Linux, který jsem zahlédl, měl pozvaný zahraniční host Derick Rethans a Maca měl pouze Patrik Zandl a moje maličkost), na EURUKO to bylo zcela naopak. Valná většina návštěvníků (převažovali ti z Evropy, ale přijeli i návštěvníci z Ameriky nebo Japonska) měla Macy (jablíčka byla vidět, kam jste se jen podívali), viděl jsem i řadu Linuxů a Windows byly zcela minoritní systém, jehož podíl zvyšovali, jak jsem si všiml, hlavně tuzemci (na akci bylo z nějakých 300 účastníků asi 60 Čechů).

Nebyl to můj první a asi ani poslední podobný zážitek. Zajímalo by mne, zda se pomalu nestáváme jednou z mála zemí, kde mezi programátory převažují Windows a zda je to způsobeno poměrně slušnou propagační aktivitou českého Microsoftu (a že se snaží, všechna čest, kam se na ně ostatní hrabou) nebo naopak příliš slabou a roztříštěnou aktivitou ostatních táborů. Porovnávám teď opravdu jen zastoupení u obce programátorské, u uživatelů je to něco jiného. Uvidíme, zda jen u nás vývoj ustrnul nebo se zase posuneme dál.

Další ohlasy

Sdílet