Hlavní navigace

Jak vytrhnout Macovi stoličku, teda DVDčko

20. 10. 2008 10:33 (aktualizováno) Josef Pavlík
Začnu menším úvodem o jednom českém vynálezu.

Jistě nemusím představovat DVD prodávané v trafikách za směšnou cenu pod 40 Kčs. Ani ne 2 euro. Mají neuvěřitelný úspěch, naprosto jednoduchým způsobem odstraňují problém s tzv. piráty. Čisté DVD stojí skoro tolik, co tohle DVD s filmem. Posem všechno jako z pohádky.

Jistě si někteří z vás všimli, že některé z těchto „DVD“ mají poloviční tloušťku oproti DVD. (0.8mm oproti standardním 1.6mm). Kolik se dalo ušetřit za těch pár gramů polykarbonátu, to si netroufám odhadnout, ale řekl bych, že tak 50 haléřů. Jestli to stálo za to. To bych klidně zaplatil místo 38 Kčs třeba 40, to by mě už nezabilo.

Jak už název článku prozrazuje, zkuste takové „DVD“ strčit do Mac Mini. Až pozdě s lupou v ruce najdete na obalu obdélníček 5 krát 6.5mm (to jsem fakt měřil), kde je napsáno: „NO APPLE SLOT IN DRIVE“. Kdo si ovšem vezme lupu a prozkoumá celý obal před tím, než tuhle zmršeninu která vypadá skoro jako DVD vrazí do Maca? Já bych to tam sice asi nevrazil, ale moji osmiletou dceru samozřejmě nenapadlo, že by to mohlo způsobit problémy. Všechno se zdá v pořádku, dokud se nerozhodeme tuhle věc ejectnout. Tahle napodobenina DVD nevyjede, asi není dostatečne tuhá, radši se prohne než aby se vyháčila z osy. 

Teď už ovšem k věci: Hlavním problémem celé operace je otevření Mac Mini. Připravte si tyto nástroje:

  1. ostrý krátký nůž
  2. špachtli širokou aspoň 8cm (očistit od zbytků sádry!)
  3. hodinářský šroubovák Philips –1 (MINUS jedna) (křížový)
  4. šroubovák Philips 0 (nula)
  5. pokud jste spíš nervóznější povahy, pak taky kladivo
Položte oběť na záda, konektorama směrem na bok. Vrazte nemilosrdně nůž mezi hliníkový rám a bílý plast (na boční straně). Vznikne malá mezera, do které strčte rožek špachtle. Vytáhněte nůž a zastrčte špachtli celou její šířkou do hloubky řádově 5mm. Začněte páčit. Pokud máte příliš úzkou špachtli, můžete si pomoct malým plochým šroubovákem, ale smiřte se s tím, že na rámu zůstanou stopy. Nebojte se zapáčit, jde to ztuha. Plast vyskočí asi o centimetr, máme vyhráno.

Teď nezbude, než tuto operaci provést i na druhé straně. Už to jde líp, už víme co nás čeká. Vyjmeme celý vnitřek (veškerá „střeva“ jsou přimontována na tomto plastu). Vyženeme šváby, vyfoukáme prach.

Teď nás čeká delikátnější část operace. Musíme rozmontovat CD drive. Šroubovákem –1 (ano, i nula je příliš velký) opatrně vyšroubíme šrouby které jsou shora. Musíme podepřít roh mechaniky zespodu prstem a pořádně zatlačit, jsou dost utažené. Potom šroubovákem číslo 0 vyšroubíme i šrouby z boku, jsou tam 2, z té strany jak je RAM. Když máme vyšroubené všechny šrouby, můžeme opatrně nadzvednout horní kryt. Opatrně, protože to stále někde drží, plech se ohýbá, ale máme dost místa na to, abychom to zatracené „DVD“ mohli nadzvednout, aby se vyháčilo z osy a vytáhli. Je tam podobný mechanismus jako v notebooku, DVD drží jenom za střed a NENÍ přiklopeno shora.

Teď už nezbývá, než znovu zašroubit všechny šrouby (pokud jsme je samozřejmě nestihli ztratit) a nasadit kryt a zacvaknout.

Pokud nás v kterékoliv fázi operace chytne vztek, máme jistě po ruce kladivo. Ovšem je tady problém, výrobce tohoto „quasi DVD“ nám pravděpodobně škodu nezaplatí, protože ani lupou na něm nenajdete značku DVD, takže tohle NENÍ DVD. Na to musíme pamatovat.

odkazy: video jak otevřím MacMini (dík autorovi) http://www.youtu­be.com/watch?v=U2CExAXtnis

Sdílet