Hlavní navigace

Druhá První LEGO Liga

29. 2. 2008 21:48 (aktualizováno) Jan Hrach

Dnes (10.11.) proběhla v DDM Pod Juliskou soutěž Lego-robotů.

First Lego League je mezinárodní soutěž týmů v robotice. Roboti se na herním plánu (letošní verze) snaží plnit různé úkoly. Čím více úkolů v daném časovém limitu (obyčejně 2,5 minuty) splní, tím více bodů získají (hmm, to zní logicky). Robota se tým smí dotýkat pouze v základně.
Robot se musí programovat v
 klikacím softu.

Všechno to začalo minulou středu, kdy mě bratr ředitele STV poprosil, abych jako už trochu zkušený programátor RCXka v Robolabu vypomohl s tím, s čím si noví začátečníci nedokáží poradit (já jsem byl na soutěži už loni). Tak jsem ve středu díky odpadnuté chemii přišel na schůzku. Herní plán ještě nebyl vůbec rozbalený a podložku vytahovali zaprášenou ze sklepa. Tak jsem si stručně prošel propozice a dal se do programování. Vybral jsem si úkol přenášení uranu. Takže nastaly obvyklé problémy jak tam dojet, jak ho nabrat atd. Tím jsem ve středu skončil.

V pátek proběhlo druhé setkání – robot už byl připravený a většina atrakcí dokonce sestavená. Byl vyřešen i problém s ovládacím ramenem – sestavili zvedací „ohrádku“. Dokončil jsem program, ale ještě jsem neměl hotové vracení robota zpátky do základny. Taky jsem rychle (za 3 minuty) „vyvinul“ soft na přepravu větrné elektrárny (opravdu velmi složité :-).

S tím jsme v sobotu (dnes) ráno přijeli na soutěž. Po rozchození programu na Jirkově notebooku jsem se snažil dát dohromady vracení robota. Nepodařilo se, a tak jsme za první kolo získali málo bodů.

Během zápolení ostatních týmů jsem dokončil vracení a dokonce se mi ještě na místě podařilo vytvořil program na přehradu, sázení stromečků a satelit. Když vynechám drobné problémy, přijde mi úžasné, jak jsme za celkem asi 5 hodin práce v STV a potom tam na místě vytvořili robota a jeho ovládací program.

Nakonec jsme vyhráli v kategorii Design robota a jeho program a v kategorii Robot game jsme byli druzí z osmi.

Nejvydařenější hra (mimochodem první video, co jsem nahrál na YouTube):

This is alternative content.

…a protože jsme jako jediní neměli dresy, vzal jsem si své representatívní tričko s tučňáky.

Sdílet