Hlavní navigace

IE8 a jeho zcela nový mód jako vypraný v Perwollu

24. 4. 2008 13:14 (aktualizováno) Martin Hassman

To, co se šuškalo téměř rok od loňské zpovědi Chrise Wilsona, vyšlo najevo: Internet Explorer 8 získá další renderovací mód.

A nejen on, podle všeho osmá verze prohlížeče nastartuje novou historii IE, kdy každá nová verze s sebou přinese další renderovací mód a při tom zachová renderovací módy předchozích verzí.

Davy webdesignerů šílí radostí. Neuvěřitelné se stalo realitou. Již se nebude opakovat situace, která nastala v příchodem IE7. Už se nikdy nestane, že jejich web, který do té doby úspěšně fungoval v Internet Exploreru verze 6, se rozbil napadrť při zobrazení v Internet Exploreru verze 7. Nebude třeba web znovu odlaďovat. Vlastně nebude ani třeba učit se opět něco nového.

Pokud totiž odladíte váš web ve verzi IE8 a nastavíte každé stránce magické:

<meta http-equiv=„X-UA-Compatible“ content=„IE=8“ />

pak se váš web zobrazí stejně po mnoha letech i třeba v takové verzi IE24. Ta sice bude obsahovat nějakých 20 různých renderovacích módů, ale tím se přeci nemusí současná generace nijak trápit.

Více se dočtete na IEBlogu nebo A List Apart případně v reakci Erica Meyera a Iana Hicksona.

Tvrdili, že IE8 zvládne Acid2. A zvládne ho?

Objevila se i zajímavá úvaha – IE8 totiž test Acid2 přes všechna chlubení nejspíš vůbec nezvládne. Tedy pokud nebudou pánové z The Web Standards Project podvádět a dodatečně Acid2 nezoptimalizují pro IE8 přidáním: <meta http-equiv=„X-UA-Compatible“ content=„IE=8“ />.

Co myslíte, chytnou se trendu generování nových a nových nijak nedefinovaných renderovacích módů i další prohlížeče nebo v něm zůstane Internet Explorer sám?

Použijí i další prohlížeče nový renderovací mód pro každou novou verzi?

  • Ano, pochopitelně.
    7 %
  • Nevím.
    7 %
  • Ne, je to nesmysl.
    86 %

Sdílet