Hlavní navigace

IE paradox aned co se děje u prohlížečů

16. 7. 2009 19:33 (aktualizováno) Martin Hassman

Vypadá to, že na podzim bude mít IE6 znovu větší podíl na trhu prohlížečů než IE7. Vzniká tak malý prohlížečový paradox, který co má paměť sahá, nikde jinde nenajdeme a kdo ví, možná se v historii prohlížečů již nebude opakovat.

Pokud se podíváme i na další prohlížeče, je vidět, že nejpoužívanějším je Firefox řady 3 (pokud počítáme na verze – v globálním součtu je nejpoužívanějším pochopitelně IE). Časem by jej mohl předehnat IE8, ale nejdříve tak začátkem příštího roku.

A to je to hlavní, co se právě na poli prohlížečů odehrává. Všechny ostatní můžeme s klidným svědomím přeskočit, během tohoto roku u nich pravděpodobně k žádnému důležitému posunu nedojde.

Dá se ještě předpokládat jistý nárůst Google Chrome, až bude vydána jeho třetí verze. Ale jen v případě, že bude obsahovat vše, co bylo přislíbeno (zejména tedy podporu rozšíření a la Firefox). Nicméně jak bude ten nárůst velký a zda jej vůbec zaznamenáme, to je zatím ve hvězdách. Datum vydání Chrome 3 neznáme, tipoval bych někdy na podzim.

Zmíněná data se týkají českých uživatelů a pochází z Rankings.cz (čili Netmonitoru). Světová data budou malinko jiná, ale ty zmíněné hlavní trendy budou odpovídat.

Autora tohoto článku najdete na LinkedIn, FacebookuTwitteru. Můžete sledovat i jeho blog HTML456 monitorující aktuální vývoj (X)HTML.

Sdílet