Hlavní navigace

Gnuplot is back

1. 6. 2007 17:28 (aktualizováno) Martin Hassman

Gnuplot, jeden z mých starých oblíbených početních programů, řadu let zdánlivě mrtvý, nyní nabírá nový dech s vycházející verzí 4.2.

Gnuplot je program pro jednoduché i složitější výpočty a tvorbu grafů. Mezi jeho zvláštnosti (pro někoho přednosti) je ovládání z příkazové řádky. Gnuplot proto nemusíme používat jen interaktivně, ale můžeme jej snadno volat z našich programů a skriptů pro rychlé generování 2D a 3D grafů.

Další výhodou Gnuplotu je dostupnost na pro mě nepředstavitelném množství operačních systémů. Kromě těch nejběžnějších, méně běžných a ještě méně běžných podporuje třeba i takovou Amigu.

Základní funkce Gnuplotu najdete v tutoriálu na Rootu. Mě se tento program před lety zalíbil natolik, že jsem se ho pro jeho didaktičnost pokusil nasadit v našich laboratořích z biochemie.

A teď smutná zpráva: Gnuplot před lety umřel.

Poslední verze vyšla někdy roku 2004 a pak bylo ticho po pěšině. Možná právě vzhledem ke své licenci nebyl program převzat jiným týmem. Ač má v názvu Gnu- a je zadarmo i se zdrojovými kódy, jeho historie sahá ještě do roku 1986 (tehdy ještě žádná GPL neexistovala), vydávání modifikovaných verzí je komplikovanější.

A pro změnu veselá zpráva: Gnuplot číslo 4 žije.

Po dlouhé odmlce před několika dny vyšlo oznámení o vydání nové stabilní verze 4.2. Nejedná se jen o nějaké oprášení, ale o regulérní novou verzi s novými funkcemi – ukázky výstupů nové verze. A již se pracuje na verzi 4.3.

Good job, boys!

Jediným nedostatkem, který shledávám, k dispozici nejsou ke stažení binárky, ale jen tarball se zdrojovými kódy. Oops! Takhle si návrat starého mistra úplně nepředstavuji. Snad to brzy hoši spraví, mě zatím nezbylo než si stáhnout vývojovou verzi.

Pokud byste někdo věděl, jakým zázrakem se dal vývojový tým zase dohromady, dejte vědět, docela mě to zajímá. Takové callbacky po třech letech se často nevidí (u českého vývojáře Petra Mikulíka jsem žádné čerstvé informace nenalezl).

Sdílet