Hlavní navigace

Martin Hassman: nejen o prohlížečích

  • #SongsInCode #CZ - přidáte se?

    Borek včera zahájil českou variantu programátorské řetězovky #songsincode (popis). A během noci se celkem ujala. Twitter archiv bohužel po nějaké době mizí. Dnes je tak již jednou pro vždy ztracena řada podobných akcí (včetně plného záznamu nezapomenutelné akce Mr. Retweeta). Vytvořil jsem proto malý archiv alespoň zde.
    27. 8. 2009 11:32 (aktualizováno)
  • Hillary o přechodu. O tom z IE na Firefox

    Hillary Clintonové se zeptali, zda dovolí zaměstnancům používat prohlížeč Firefox. A jaká byla reakce? [youtube 5Z4UEr2ekOY] Na SitePointu, kde jsem tento příspěvek našel (a kde najdete i částečný přepis, pokud byste z videa něčemu nerozuměli), dokonce tvrdí, že v tuto chvíli mají zaměstnanci (zřejmě na ministerstvu zahraničních věcí, které má Hillary na starosti, ale možná i jinde, to není upřesněné) nařízeno používat IE6.
    9. 8. 2009 10:16 (aktualizováno)
  • CSS po 50 letech? Anebo ne?

    Je možné, že CSS tu nebude 50 let a budeme potřebovat nový stylovací jazyk, který bude jednoduchý z uživatelské stránky a zároveň mocnější a rozšiřitelnější z pohledu designu a implementace. Pravděpodobně odvozený od CSS. Ovšem nikoliv CSS jako takové. Dan Glazman, tohoto času předseda CSS WG v Why (some) standards fail.
    5. 8. 2009 8:00 (aktualizováno)
  • CSS3 rozšíří možnosti obrázků, přidá podporu pro sprity

    Od příchodu nových předsedů CSS WG jsme si již mohli zvyknout, že se CSS3 rozšiřuje o další moduly (odhadem rychlostí 1 modul za čtvrt roku). Nedávno zveřejněný modul CSS Image Values má název vhodný spíše pro zmatení nepřítele, ovšem nejedná se v zásadě o nic jiného, než o zavedení podpory spritů do CSS.
    5. 8. 2009 8:00 (aktualizováno)
  • Recenze knihy Planeta Google

    Planeta Google s podtitulem „O troufalém plánu jedné firmy organizovat všechno, co známe“ je relativně čerstvý překlad od Computer Pressu. Randall Stross napsal originál v roce 2008. Computer Pressu se povedl relativně rychlý překlad a jedná se tak o nejaktuálnější knihu o Googlu v češtině. Probírá poměrně velké spektrum témat…
    25. 12. 2009 19:40 (aktualizováno)
  • IE paradox aned co se děje u prohlížečů

    Vypadá to, že na podzim bude mít IE6 znovu větší podíl na trhu prohlížečů než IE7. Vzniká tak malý prohlížečový paradox, který co má paměť sahá, nikde jinde nenajdeme a kdo ví, možná se v historii prohlížečů již nebude opakovat. Pokud se podíváme i na další prohlížeče, je vidět, že nejpoužívanějším je Firefox řady 3 (pokud počítáme na verze – v globálním součtu je nejpoužívanějším pochopitelně IE). Časem by jej mohl předehnat IE8, ale nejdříve tak začátkem příštího roku.
    16. 7. 2009 19:33 (aktualizováno)
  • Na začátku byl jenom Web

    Na začátky byl jenom Web, a proto se jednalo o přirozenou cestu k publikování zpráv. Potom ovšem… [youtube PoNlEZopQyA] Pro zájemce o původu tohoto videa.
    16. 7. 2009 14:37 (aktualizováno)
  • V CZ Podcastu spolu s Google Wave a HTML5

    Včera jsem měl tu čest být hostem natáčení 32. CZ Podcastu. Povídali jsme si v něm o HTML5 (o které – jak určitě víte – se už dlouhodobě zabývám na svém dalším blogu HTML456) a o Wave, což je novinka od Googlu, do které jsem před pár týdny dostal pozvánku. Pokud máte zájem a hodinku čas, tak vzhůru k poslechu.
    16. 7. 2009 14:37 (aktualizováno)
  • Shakespearovo tajemství

    Jen málokdy se mi poštěstí v knihkupectví narazit na neznámý titul, který mě pak dokonale nadchne. The Shakespeare Secret od americké autorky Jennifer  Lee Carrel je právě takovým příkladem. Knihu jsem koupil na základě jejího názvu, protože se považuji za Shakespearova fanouška. Upozornění na předsádce celé knize dodává jisté magičnosti: „Plot twists worthy of The Da Vinci Code“…
    15. 10. 2010 21:39 (aktualizováno)
  • Mocný AJAX nebo Ajax mocný?

    Říká se, že o AJAXu se prvně zmínil ve svém článku Jesse James Garrett v roce 2005. Mnozí z vás s tím jistě budou souhlasit, ovšem řecký básník Homér by nejspíš protestoval. Oháněl by se svým eposem Illias popisujícím Trojskou válku, mezi jejíž hlavní hrdiny vedle Heleny, Parida a Hectora na jedné straně, stál na druhé straně vedle mocného bojovníka Achillea i jeho přítel Ajax, král ostrova Salamis. (V nedávném filmovém zpracování jej ztvárnil Tyler Mane.)
    16. 7. 2009 14:36 (aktualizováno)