Hlavní navigace

Martin Hassman: nejen o prohlížečích - Témata označená nálepkou mikroformaty

  • Kdo způsobí zlom v historii mikroformátů? Microsoft aneb penetrace začíná

    Omlouvám se čtenářům, ale článek byl přesunut na následující adresu. Doufám, že to nikoho příliš nezmátlo, pokud ano, tak se ještě jednou omlouvám.
    23. 10. 2008 10:46 (aktualizováno)
  • Když Termikronátor stripuje

    Dnes tu pro vás mám sadu několika stripů, které pochopí nejspíš jen znalci Terminátora a mikroformátů. Je v nich kus od obojího. Prostě Termikronátor. Do série se vloudila i jedna sémantická chybka. Ta čeká na toho nejbystřejšího čtenáře, až ji odhalí.
    27. 8. 2008 19:53 (aktualizováno)
  • Håkon Wium Lie & Bert Bos: Cascading Style Sheets (recenze)

    Pánové Håkon Wium Lie a Bert Bos jsou autory návrhu kaskádových stylů (resp. toho vítězného návrhu, ono jich bylo víc). Bert Bos do letošního jara předsedal pracovní skupině pro CSS. Těžko bychom našli osoby, jejichž život je s kaskádovými styly více spjatý. Oba jsou také autory knihy Cascading Style Sheets: Designing for the Web, která se v roce 2005 dočkala svého třetího vydání.
    16. 7. 2008 19:11 (aktualizováno)
  • Activities aneb kam se poděly mikroformáty v IE 8

    Posledně jsme si ukázali, jak používat aktivity (activities) ve Firefoxu a v beta verzi Internet Exploreru 8 a předvedli jsme si aktivitu pro otevírání webových stránek v mobilních prohlížečích. Dnes si vysvětlíme, co jsou aktivity zač a jak si vytvořit své vlastní. Vysvětlím, proč se mi koncept aktivit líbí a proč by v některých případech mohly (nebo dokonce měly) nahradit stávající rozšíření Firefoxu.
  • BBC nasadilo a opět odstranilo mikroformáty

    Na webu BBC se na jaře objevily mikroformáty. A nejen to, vývojáři BBC otevřeli veřejnou diskusi o jejich použití a možných problémech. Diskuse se časem přenesla i do oficiální mailové skupiny microformats-discuss (pro zájemce příslušné vlákno). Jaké překvapení, když BBC předevčírem oznámilo, že mikroformáty opět odstraňuje (resp. odstraňuje jen jeden z nich, viz dále).
    9. 7. 2008 19:54 (aktualizováno)
  • XEN, vytvořte si sociální síť svých nepřátel

    XFN neboli XHTML Friends Network možná znáte. XFN je mikroformát sloužící k vyznačení sociálních vztahů mezi přáteli a známými. Používá jej dnes už kdekdo a kdeco (např. WordPress, a proto XFN najdete i na tomto blogu). Zápis /---pre <a href=„http://www.jasnapaka.com/“ rel=„friend met“> Osobnost roku v Czech Open Source 2008 </a> \---
    20. 6. 2008 20:26 (aktualizováno)
  • Mikroformáty pod Creative Common

    Od roku 2008 se mikroformáty veřejně řadí k otevřeným standardům. Napsal to nedávno jejich duchovní otec Tantek Çelik ve svém příspěvku Making open standards as open as possible – required public domain licensing of all microformats wiki contributions. Osobně jsem mikroformáty považoval za otevřené odjakživa, ale zřejmě to dosud nebylo nikde explicitně řečeno. To se nyní změnilo. „We take these steps to make the microformats open standards as open as possible,“ píše Tantek Çelik.
    15. 5. 2008 22:56 (aktualizováno)