Hlavní navigace

Z Firefoxu do mobilu aneb používáme activities

30. 6. 2008 21:56 (aktualizováno) Martin Hassman

Jeden z problémů Webu na mobilech je neohrabaná klávesnice a tím i zadávání adres. Což o to,  zadávání urychlíme pomocí mobilních kódů a mobilu s foťákem, ovšem mobilní kódy musíme napřed nějak vytvořit. A nejlépe, aby to šlo hodně snadno. Třeba jen si tak kliknout přímo v prohlížeči, ten by rovnou zobrazil mobilní kód stránky a ta se nám mohla už za chvilku načítat v mobilu.

Jak na to?

Přemýšlel jsem, jak toho docílit s minimem práce, a vzpomněl jsem si na „horkou“ novinku webových prohlížečů activities, která ten malý zázrak umožní. Výsledné řešení za chvíli ukážu.

Activities (česky můžeme říkat „aktivity“) je novinka připravovaného Internet Exploreru 8, kterou už dnes můžeme používat ve Firefoxu s rozšířením Activities. Umožní propojení zobrazené webové stránky s dalšími službami na webu (markeťák by nejspíš prohlásil „Ha, Web 2.0 v akci!“).

Celé povídání rozdělím do několika dílů. V tom dnešním ukážu, jak jednoduše se activities používají (vyzkoušíme si to na mém řešení přenosu adres do mobilu). V dalším dílu vysvětlím, jak můžete snadno vytvořit vlastní activities pro službu, která vás zajímá, nebo pro váš vlastní web (není to žádná fuška, zabere vám to maximálně desítky minut).

Začínáme s activities

Abyste mohli začít, musíte mít po ruce správný prohlížeč. Buď beta verzi Internet Exploreru 8 anebo Firefox (verzi 2 nebo 3). Pokud máte Firefox, přidejte si do něj rozšíření Activities pro Firefox a restartujte prohlížeč.

Hotovo? Výborně, teď máte prohlížeč, který podporuje activities, ale zatím neumí žádnou službu. Tu přidáme za chvilku.

Activities jsou jen jakési předpisy (zapsané v XML souboru), které říkají, jak kterou službu zavolat. Uživatel si přidá jen ty služby, které ho zajímají. Můžete třeba chtít ukázat na mapě poštovní adresu firmy, jejíž stránky právě čtete. Nebo přeložit vybraný odstavec z právě zobrazené stránky do jiného jazyka. Případně vložit nalezenou stránku na Digg, Jagg nebo Del.icio.us. To všechno vám activities usnadní, pokud si do vašeho prohlížeče přidáte activity pro dané služby.

Protože se jedná jen o jednoduché předpisy, jak volat služby na webu, nedochází ke spouštění skriptů na straně klienta, tudíž nám z nich nehrozí nebezpečí jako viry nebo malware. Bez obav můžete jednotlivé aktivity přidávat a opět rušit.

A co si přidáme my? Nás zajímá služba generující mobilní kódy.

Mobilní kódy

Generování mobilních kódů nabízí např. služba qrcode.kaywa.com. Vytváří kódy jako tenhle na obrázku, který obsahuje adresu tohoto blogu:

QR kod pro met.blog.root.cz

Mobilní kód s adresou tohoto blogu

Pokud máte ve svém mobilu jejich čtečku, stačí kód vyfotit a můžete otevřít načtenou adresu ve svém mobilním webovém prohlížeči. Já používám čtečku i-nigma pro Symbian, pod příspěvkem URL do mobilu? Jedině foťákem! najdete odkazy na další čtečky.

Přidejte si tedy do vašeho prohlížeče aktivitu pro generátor mobilních kódů (na odkazované stránce klikněte na QR-Code Generator, prohlížeč si vyžádá potvrzení). Ke generování bude použit právě zmíněný qrcode.kaywa.com.

Pošli stránku do mobilu

Nyní v kontextovém menu najdete položku Více aktivit a v jejím podmenu naši přidanou službu Send page to mobile (pokud jste během přidávání zatrhli „Nastavit tento zdroj jako výchozí“, najdete ji v menu nikoliv podmenu). Když na ni kliknete, zobrazí se qrcode.kaywa.com s vygenerovaným kódem aktuální stránky.

Na tom by ještě nebylo nic tak zázračného, pokud ale na položku Send page to mobile nekliknete a chvíli počkáte, objeví se náhled s kódem přímo na stránce. Dostatečně veliký, abyste jej mohli mobilem vyfotit.

V případě, že kontextové menu otevřete na odkazu, patří vygenerovaný kód označenému odkazu, nikoliv zobrazené stránce.

Activities ve Firefoxu

Ukázka activities ve Firefoxu. V náhleduje je zobrazen mobilní kód označeného odkazu.

Po několika hodinách používání jsem s výsledkem spokojen. Jednodušší to už být snad nemůže. Přitom vytvoření celého propojení byla jen chvilka.

Uvedené řešení vám samozřejmě nepomůže, pokud jste na ulici a chcete do mobilu zadat nějakou adresu. Ale plně vám poslouží, pokud ještě sedíte v teple doma u počítače a chcete z počítače do mobilu rychle přenést na poslední chvíli nalezené adresy. Kdo by je opisoval ručně, že?

Pokračování příště

V pokračování si ukážeme, jak se takové activities vytváří, objevíme všechny jejich možnosti a řekneme si, kam se v IE8 ztratily slibované mikroformáty. Vysvětlím i hlavní důvody, proč je v tomto případě lepší dát přednost activities a nepoužít rozšíření, např. Mobile Barcoder, které dělá něco velmi podobného.

Mezitím můžete experimentovat i s dalšími activities.

Sdílet