Hlavní navigace

Machrujeme po česku

19. 4. 2010 21:19 Svatopluk Vít

Chtěl bych, aby se ze mne stal lepší fotograf.  A asi jsme zapomněl, jak se pokročilí a „guru“ chovají k začátečníkům. Občas jsem slýchával o tom, jak „nabubřelí“ uživatelé schválně tepou do nováčků a nechávají jim vše vyžrat. Ano přiznám, setkal jsem se s tím. Našel jsem však jednu skupinu, kde je atmosféra hustá ještě asi tak o jeden stupeň více.Tím, jak se dnes svět propojuje pomocí internetu, je jasné, že existují i diskuzní skupiny příznivců programů, výrobků či aut. Záleží také na tom, jak moc úzká či široká skupina příznivců to je. Vezměte si taková auta. V obecné diskuzi o autech najdete skupiny, které se vzájemně nenávidí. V obecnější rovině najdete lidi, kteří se s vámi přestanou bavit o autech, když prohlásíte, že máte auto francouzské, španělské nebo italské, extrémní názory přijdu, když se zmíníte o jistém autě rumunském. To vás prostě v očích některých lidí řádně zdiskredituje. Naopak zabodujete s autem německým.

Další dělení je na auta sportovní a ta ostatní. Pokud se dostanete do kategorii třeba malých aut, problém vznikne, když zmíníte italskou značku, která prostě není v Česku „in“ a hned jste terčem posměchu. Existují i značky neutrální, třeba japonské.

Mluvím o tom hlavně proto, protože jsem se velmi zčerstva stal členem jedné „komunity“, která byla dříve výsadou několika málo jedinců. V poslední době a s klesajícími cenami se však členy elitního klubu začali stávat i lidé, kteří by dle mínění některých jiných neměli v „klubu“ co pohledávat. Jsem do tohoto „výběru“ také zahrnut. Ale je to opět problém jen v obecnější rovině. Podívejte se na obecné diskuze od DSLR fotoaparátech. Diskreditace je provedena velmi rychle ve chvíli, kdy řeknete, že nevlastníte profi značku Nikon či Canon. Všechny ostatní jsou leda tak hračky.  Druhý štulec dostanete ve chvíli, kdy řeknete, že používáte tzv. setové objektivy tj. ty, které dodává výrobce v základním balíčku přímo s tělem fotoaparátu. Je logické, že základní balíček musí být levný. Když uvážíte, že drtivá většina objektivů, které profesionálové používají jsou dražší, než váš balíček s objektivem a tělem fotoaparátu, je jasné, odkud vítr vane.  Problémem je to, že lidé, kteří v optice utopí statisíce vám budou tvrdit, že na objektivy v ceně pár tisíc korun se ani nepodívají, natož že by s nimi zkoušeli něco fotit. A pak se řádně vylekáte a řeknete si, jestli je to opravdu tak špatné a jestli jste vůbec volili dobře. Chcete-li jen malý příklad, přečtěte si diskuzi pod článkem o univerzálním a levném objektivu. Mně přijde jako docela dobrý a přesně šitý na míru cílové skupině. Přesto i zde najdete mnoho „radikálů“.

Prostě těch výpadů je až příliš mnoho. Univerzální názor říká, že když sis koupil levnou optiku a levný foťák, co chceš čekat? Jenže já momentálně procházím fází, kdy jsem za tři dny nafotil více než 400 fotek! A nafotil jsem je takříkajíc jedním dechem. Prostě popadnu foťák a fotím. Že je v bytě tma a předchozí ultrazoom byl v koncích? Nevadí! Fotky jsou a vypadají moc dobře.  Že děti vesele (a hlavně rychle) pobíhají? Nevadí, fotky jsou a dokonce nejsou rozmazané (fotil jsem dceru frčící na koloběžce a houpající se na houpačce). Pro mne je to něco báječného. Takových výsledků jsem s dřívějším vybavením prostě nebyl schopen. Teď to tak nějak jaksi jde samo.  Dokážu sejmout i 5 záběrů naráz a pak si vybrat ten nej. A tohle všechno s těmi „příšernými“ setovými objektivy. Když vám ukážu řadu fotek, přesně poznáte, která byla sejmuta ultrazoomem a která DSLR zrcadlovkou byť s (údajně) nepoužitelnými objektivy.

A to ještě nemluvím o tom, když zmíním software, který budu na úpravu fotek používat – GIMP a RAW Therapee. Pokud nemáš Photoshop, jako bys nebyl. Přijde mi, že se prostě vše příliš poměřuje investovanými prostředky Konkrétně při fotografování může jít opravdu o velké peníze. A připustit si, že i s menší investicí můžu dosáhnout nějakých výsledků, které nemusí být přímo úměrné vynaloženým nákladům, může být pro „diskutující“ docela nepříjemné. Jinými slovy – dělá 50× dražší objektiv také 50× lepší fotky? Asi nedělá – důležité je, kdo fotí. A umí drahý Photoshop podstatně více věcí než „levný“ GIMP? Ano může to být ve Photoshopu pohodlnější a uhlazenější, ale srovnání určitě snesou…

Sdílet