Hlavní navigace

Univerzální ovladač Logitech Harmony 700

30. 12. 2010 10:11 (aktualizováno) Michal Breškovec

Jistě jste se s tím také setkali, máte doma televizi, satelitní nebo DVB-T přijímač, DVD přehrávač a případně i další zařízení a každé to zařízení má vlastní dálkový ovladač a jak je dnes zvykem, bez něj zařízení maximálně zapnete a přepnete program, ale to je asi tak vše. Nejspíš budete souhlasit, že i když se v každé té krabičce perfektně vyznáte, je to minimálně nepohodlné a nedej bože, že nejste jediným uživatelem takové sestavy. Vaše přítelkyně, manželky matky, děti a v mém případě hlavně prarodiče, kde jsem se tento problém snažil vyřešit, v tom mají určitě pořádný guláš. Jak z toho ven? Možností je celá řada – naházejte to všechno do popelnice a vyrazte do přírody, nebo můžete například zkusit univerzální ovladač. Jelikož přírodu mám nejraději na talíři a pokud možno přefiltrovanou přes prase, zvolil jsem druhou možnost.

Ačkoliv je takových výrobků na trhu celá řada, zvolil jsem Univerzální dálkový ovladač Logitech Harmony 700

Co tedy moji prarodiče nalezli pod stromečkem? Krabice je typická Logitech, neplýtvá moc místem a k jejímu rozbalení bez poničení budete muset zlehka zapojit šedou kůru mozkovou. Uvnitř už se nachází samotný ovladač – relativně velký, ale dle mého názoru nikoliv přehnaně a je lehce ergonomicky tvarovaný. Jistě vás překvapí vyšší váha, ze které je zřejmé, že uvnitř ovladače bude přeci jen „něco navíc“ a i zpracování je velmi dobré. Ovladač je poháněn dvěma AA nabíjecími články (jsou součásti balení), což je poměrně výhodné, protože až doslouží, dají se lehce a levně vyměnit, což by u pevného akumulátoru nebylo tak snadné. Ovladač by údajně měl vydržet asi týden na jedno nabití, což zatím nemohu potvrdit ani vyvrátit, protože tak dlouho ještě není v provozu, ale věřil bych i v delší čas. Je tedy zřejmé, že je ovladač třeba něčím nabíjet, a to něco je přibalená nabíječka. Nabíječka je univerzální pro různé sítě a má odjímatelnou vidlici (v balení je vidlice pouze pro evropskou normu). Kabel je taktéž odnímatelný a jedná se vlastně o redukci USB na MikroUSB. Tento kabel se používá i pro propojení ovladače s počítačem. Asi už je zřejmé, že pokud o nabíječku náhodou přijdete, dá se snadno nahradit jinou s MikroUSB konektorem (nabíjet přímo z počítače bohužel nelze). Dále už v krabici naleznete jen manuály (včetně českého). CD se softwarem k programování ovladače byste hledali marně, což rozhodně nepovažují za nedostatek, spíš naopak – ostatně kdo z vás běžně instaluje sto roků starý SW z CDček, myslím že každý raději stáhne aktuální verzi z webu výrobce. Ostatně, jak si řekneme později, bez připojení k síti se stejně neobejdete. Co naopak za vážný nedostatek považuji je, že programovací aplikace je pouze pro Windows (XP a novější) a Mac OS X. Náš oblíbený Linux mezi podporovanými nehledejte.

Problém se softwarem lze částečně vyřešit pomocí relativně mladého projektu Concordance, což je jednoduchá textová utilita pro Linux, která umí upgradovat firmware a stáhnout, a také uploadovat konfiguraci ovladače (plus pár dalších funkcí). Concordance lze dokonce nalézt v repozitářích Debianu a Ubuntu, ale bohužel jsem ji nemohl vyzkoušet, protože verze v repozitářích má problém právě s Harmony 700. Lze to samozřejmě vyřešit upgradem na aktuální verzi z webu vývojářů, ale byl jsem na to příliš líný a počkám si raději na upgradovaný balíček ;-) Tak jako tak se asi stejně neobejdeme bez první konfigurace na Windows.

Nuže vzhůru na ovladač. Dokáže ovládat až šest zařízení (dražší modely i více, levnější méně) a někoho asi na první pohled zaskočí velké množství tlačítek, ale to opravdu pouze na první pohled. Tlačítka jsou logicky uspořádaná, dobře se mačkají (kvalita Logitech se nezapře) a jediná výtka směřuje k numerické části, která je úplně dole a pro pohodlnější ovládání jednou rukou by měla být tlačítka přeci jen o něco výše. Nicméně pokud bych měl volit mezi pohodlnějším ovládáním této části a delším ovladačem, stejně jako výrobce bych volil tuto malou nepohodlnost. Také pokud chcete zesilovat zvuk, procházet po jednom kanály, nebo třeba namačkat kanál 11, není nutné tlačítko stisknou několikrát, ale stačí ho podržet. To je poměrně pohodlné, ale setkal jsem se s tím, že moji prarodiče zvyklí spíše na méně kvalitní ovladače (zkrátka levný šmejd) jsou zvyklí tlačítko držet déle než je zdrávo. Snad si na kvalitu brzy zvyknou :-) Na ovladači dále nepřehlédnete barevný displej s uhlopříčkou asi dva palce a rozlišením 128×128 pixelů. Není to žádný zázrak, ale svoji práci odvede překvapivě dobře. Data na displeji jsou buď rozdělena do dvou řádků (Aktivity), nebo do čtyř obdélníků (Funkce, Kanály). Každá položka na displeji může být zvolena tlačítkem vedle displeje (dotykový displej je až na dražších modelech). Obrazovek s položkami může být až šest (u některých voleb jsem viděl až osm) a lze je procházet pomocí tlačítek (šipek) pod displejem. Mezi nimi je pak tlačítko na přepínání voleb (Zařízení / Aktivity). Na přední hraně ovladače je samozřejmě IR port pro ovládání zařízení a má velmi slušné pokrytí, takže není nutné mířit přímo na ovládané zařízení. Takový rozsah je nezbytný, protože jich ovládá většinou několik najednou. Také tam najdeme MikroUSB port pro nabíjení a připojení k počítači. Na zadní hraně je další IR port, který slouží k učení příkazů z ovladačů zařízení, které Logitech nemá v databázi, ale také ho používá, pokud potřebuje identifikovat správnou verzi modelů u výrobků které se lehce liší a jsou prodávány pod stejným jménem (u mě chtěl ovladač u satelitního přijímače Topfield TF-6000CR).

Ještě k nabíjení – původně jsem chtěl zakoupit model Harmony 785, který je o něco dražší, ale má nabíjecí kolébku do které stačí ovladač večer položit. Bohužel, tento model je už nesehnatelný a další model Harmony One, který je moc hezký a kolébku má, je už (pro mě) nepřijatelně drahý. Přeci jen připojovat ovladač k MikroUSB nabíječce se mi nezdá příliš ideální, ale co se dá dělat.

Když už jsem se zmínil o databázi zařízení, to je jedna z výhod Logitechu, protože je opravdu obrovská. Nalezl jsem tam i náš video rekordér Mitsubishi, který je jen o něco mladší, než čínská zeď a najdete tam i řadu obskurních značek čínské provenience, takže o podporu zrovna vašeho zařízení bych se nebál. Pokud byste přeci jen měli smůlu, přijde na řadu už zmíněné učení z originálního ovladače k zařízení.

Co se týká programového vybavení a programování ovladače, jak už jsem se zmínil, je Windows a MacOS X only, musel jsem tudíž přebootovat do polozapomenutých OEM Windows Vista na svém laptopu a po nainstalování asi miliardy aktualizací ke všemu možnému a deseti restartech jsem se mohl vrhnout na instalaci aplikace od Logitechu. Je to pěkný bumbrlíček a upřímně nechápu proč, protože databázi zařízení si bere přímo z webu Logitechu a váš profil o zařízení(ch) a jeho konfiguraci je uložen tamtéž, čili se jedná pouze o GUI k webové databázi. Myslím, že přepsat tu aplikaci třeba do QT pro Windows, Mac OS X i Linux by Logitechu zase nemuselo dát tolik práce.

Z výše řečeného také vyplývá, že během celého procesu nastavování a programování ovladače musíte být připojeni k internetu a po instalaci si musíte vytvořit profil na stránkách Logitechu, pokud už jej náhodou nemáte. Být neustále připojen k Internetu by snad dnes nemuselo tolik vadit, ale pokud ovladač programujete někomu kdo nemá Internet (což je momentálně můj případ) a musíte použít mobil jako modem, který vás díky naprosto mizernému GPRS od Vodafonu (na EDGE nebo dokonce 3G tu zapomeňte), které reaguje i na aktuální sílu větru, vrací do dob analogových modemů, pak je to prostě k nasr…štvání. Naštěstí objem dat, které je nutné přenášet není vysoký a dá se to přežít i v tak extrémních podmínkách, které jsem nastínil. Navíc to přináší i řadu výhod – bezproblémový upgrade firmware na vždy nejnovější verzi, neustále aktualizovaná databáze ovladačů, váš profil zálohovaný mimo počítač atd. Celým procesem vás provede jednoduchý Wizard.

Nejdříve je nutné začít přidáním vašich zařízení do aplikace. To je díky opravdu obsáhlé databázi snadné a jak už jsem se zmínil, obtížně budete hledat zařízení, které tam není. Pak musíte říct, jak jsou jednotlivá zařízení propojená (AV, anténa atd.). Jakmile to máte, můžete začít tvořit Aktivity, což jsou vlastně makra, kterými říkáte která zařízení a v jakém pořadí se mají zapnout (a která naopak vypnout), pokud chcete třeba koukat na telku přes satelit, nebo pouštět film z DVD atd. Pro nejrozšířenější aktivity – sledování televize, sledování videa a poslouchání hudby jsou v horní části přístroje tlačítka, pokud maté Aktivit více, musíte využít i volby na displeji. Pochopitelně, že na zmíněná tlačítka můžete namapovat jakoukoliv aktivitu dle vaší libosti. Stejně tak na jakékoliv tlačítko můžete namapovat libovolnou funkci vašeho zařízení. Lze rovněž vytvářet tlačítková makra, která pak přiřadíte nějakému tlačítku.

Další funkce, která se mi velmi líbí je možnost nastavit si na displeji oblíbené programy (až čtyři na stránku – maximálně šest stránek) a pokud vám nestačí jejich jména (která jsou limitována pouze na 8 znaků), můžete použít i loga. Jestliže si nechcete hrát s GIMPem a upravovat obrázky sami, můžete stáhnout celou řadu log zahraničních, ale i našich televizí odtud.

Jistě vás zajímá, jak je to s naší mateřštinou. Pak tedy vězte, že samotná programovací aplikace na vás bude hovořit anglicky, či jiným světovým jazykem, češtinu zde však nehledejte. Předpokládám, že to by většině z vás nemělo činit problém, a protože s programováním ovladače vaše babička, či jiný příbuzný do styku asi nepřijde (zase důvod proč budete doma důležitější ;-), pak to není problém vůbec. Co se týká ovladače samotného, to už je jiná situace – a jak asi správně tušíte, ani zde vás Logitech nepotěší. Ale nevěšte hlavu, není to tak špatné a dokonce mě čekalo jedno velmi příjemné překvapení. Nejen, že prakticky každou položku a funkci v menu můžete přepsat podle vlastního přání, takže si ovladač prakticky lokalizujete, ale ovladač dokonce zcela bez problémů podporuje diakritiku, což je něco co jsem nečekal. Ve výsledku tak máte téměř všechno česky, výjimkou jsou jen hlášení ovladače a nabídka „Help“ (plus pár voleb), takže i vaši rodiče vybaveni pouze ruštinou by neměli při zacházení s ovladačem pociťovat závažnější problém.

Pokud je vše nastaveno dle vašich představ, stačí stisknout tlačítko „Update Remote“ a připojit ovladač k USB vašeho počítače. Celá operace nahrávání trvá jen minutku. Pak následuje krátká procedura, kdy je nezbytné pomocí vašeho nového ovladače vypnout všechna naprogramovaná zařízení a jste připraveni si už jen užívat vašeho nového domácího mazlíčka.

Zmíněné vypnutí všech zařízení je nutné z toho důvodu, že ovladač samozřejmě nepozná, zda je zařízení vypnuto, nebo zapnuto a tudíž by to nefungovalo správně, pokud by měl zapnout něco co už běží a místo toho by to zařízení vypnul. Pokud se do takového „nekonzistentního“ stavu dostanete během používání, lze to vyřešit tlačítkem „Help“, kde vás Wizard provede vypnutím všech zařízení – to je bohužel jediná situace, kdy se angličtině nijak nevyhnete.

Celé to pak ve finále funguje například tak, že stisknete tlačítko pro Aktivitu „Sledovat Televizi“ a ovladač zapne televizi a přepne ji na anténu (nebo AV, podle konfigurace), zapne satelitní přijímač. Programy pak už přepínáte jen na satelitu a máte k dispozici i všechna menu a speciální funkce. Pokud pak chcete sledovat třeba DVD, zmáčknete tlačítko pro Aktivitu „Sledovat DVD“, dojde k vypnutí satelitního přijímače a zapnutí DVD přijímače. Menu na displeji se změní z oblíbených televizních programů na hlavní funkce DVD přehrávače. Jedním tlačítkem pak vypnete úplně všechna zařízení. Všechny funkce a programy které mají v menu být si můžete pochopitelně nastavit dle libosti.

Řešil jsem drobný problém s tím, že satelitní přijímač není do televize připojen přes AV, ale přes anténu, takže po zapnutí televize je nutné vždy přepnou na nulu, kde je naladěný satelit. Bohužel do Aktivity pro zapnutí televize a Satelitu toto přepnutí kanálu není možné přidat, takže jsem se dostal do stavu, kdy jsem měl zapnutou televizi na kanálu, jedna a na ovladači mohl přepínat pouze kanály na satelitu. To šlo naštěstí snadno vyřešit přiřazením jednoho speciálního tlačítka pro přepnutí na kanál nula. Takže po zapnutí aktivity pro „Sledování Televize“ je nutné stisknout ještě toto tlačítko. Ale má to i výhodu, protože prarodiče chtějí sledovat i regionální zpravodajství, která lze naladit jen na analogové televizi, takže jsem přiřadil ovladač (UP/DOWN) pro přepínání analogových kanálů a není tudíž nutné přepínat na Aktivitu pro sledování analogové televize.

Na závěr bych se chtěl zmínit ještě o spotřebě elektrické energie. Jak už jsem psal, ovladač by měl vydržet na jedno nabytí asi týden – přeci jen displej a všechna ta elektronika uvnitř si něco vezmou a dokonce i většina tlačítek je podsvícená, což je fajn když máte při sledování televize vypnuté světlo. Naštěstí je úspornost ovladače dobře vyřešena. Pokud leží na stoje, je displej i podsvícení tlačítek vypnuto, jakmile ovladač vezmete do ruky, pohybový senzor to pozná a ovladač rozsvítí. Pokud ovladač opět položíte na stůl, po krátké chvíli (výchozí hodnota je 20 sekund – doba je nastavitelná) zase zhasne.

Doufám, že jsem vám třeba pomohl při rozhodování, zda podobné zařízení koupit, nebo ne. Na vaše dotazy, názory a zkušenosti se budu těšit v diskuzi.

Sdílet