Hlavní navigace

MacBook Pro očima Linuxáka - část 2 / 2

18. 5. 2011 7:35 (aktualizováno) Michal Breškovec

V minulém díle jsme si představili nejnovější model MacBook Pro od Apple, hlavně po vzhledové a hardwarové stránce. Dnes se zaměříme více na software, i když hardware se také částečně nevyhneme.

Toto setkání s Mac OS X není sice moje první, ale je to poprvé kdy jsem si tento zajímavý systém mohl osahat opravdu pořádně. Různé Linuxové distribuce používám s různou intenzitou od roku 1997 a od roku 2004 výhradně. Pracovní dobu sice musím přetrpět s Windows 7, ale i zde se pomalu blýská na lepší časy. Před tím jsem prošel všemi verzemi Windows od 3.1 a také jsem trošku laboroval s OS/2 Warp 3 a Warp 4 (Merlin).

Pokud se něco ze světa Linuxu podobá Mac OS X, pak je to GNOME, a to hlavně v podání Ubuntu. O trochu více se tomu přibližuje i prostředí Unity v aktuálním Ubuntu 11.04, které jsem nedávno zkoušel. Na rovinu se přiznávám, že jsem zarytý KDEčkář, a to od samotného počátku, kdy jsem přišel s Linuxem do styku. GNOME tedy příliš nemusím, ani mnohé GNOME aplikace mi nepřipadají zrovna „user friendly“. Ačkoli nové Unity  nevypadá špatně, doporučil bych ho spíš začátečníkům, kteří nechtějí na nic moc sahat. Čili byl jsem sám zvědavý, jak se postavím k “podobnému” Mac OS X. Nevyhnu se zřejmě ani srovnání s Windows 7.

Co Vás napadne, když poprvé nabootujete MacBook? Nejspíše to co si marně přál Microsoft, když uváděl otřesné Windows Vista, tedy WOW, to vypadá dobře. A ono to tak jen nevypadá, ale i běhá. Skutečně, tak jako si Apple dává záležet na svém hardware, tak odvádí i dobrou práci  na software a aplikacích.  Příměrů mezi Mac OS X a Apple hardwarem by se našlo i víc. Když se podíváte na MacBook, je krásný, funkční, výkonný a vypilovaný do posledního detailu, ale po prvním oslnění zjistíte, že je někde zjednodušený až moc a vy byste ještě chtěli to a to. V Mac OS X je to úplně stejné.

Během jednoho odpoledne jsem se naučil systém používat a našel si i své oblíbené aplikace. Co však bylo nejdůležitější, nastavil jsem velmi intuitivně a snadno veškerý hardware, síť atd. Kdo z Vás poprvé sedl k Windows Vista, nebo Windows 7 a chtěl nastavit třeba síť, tak asi dlouho a nevěřícně civěl na to, jak to mohl Microsoft tak přewizárdovat a zesložitit. Cokoliv tam najít je činnost téměř detektivní. Na Macu je vše po ruce a máte to hned. Nastavit WiFi ve Windows je často porod, v Mac OS X není snad nic snazšího. Ke cti Linuxu, jak GNOME, tak KDE je třeba říct, že je to obdobně snadné jako v Mac OS X, ostatně inspirace je zjevná. To je mimochodem další vlastnost Mac OS X, ať chceme nebo ne, Apple je technologický lídr a ostatní od něj opisují jako najatí. Je to jasně vidět na GNOME, lehce na KDE a dost na posledních verzích Windows a jejich aplikacích. Zatím co GNOME se inspiruje téměř zcela, KDE si něco vybírá a zkouší vlastní cestu, tak Microsoft bloudí ve schizofrenii nebýt příliš okatým plagiátorem a přinášet vlastní „Microsoftí“ řešení a přístup (co z toho plyne vidíme ve Windows 7, kde pod celkem povedeným xichtem se skrývá neovladatelná obludnost). Z toho plyne, že i když jste Mac OS X nikdy neviděli, ale máte zkušenosti s jinými moderními OS, setkáváte se již se známými věcmi a zjišťujete, že i když je ostatní implementovali později a mohli tedy řadu věcí vylepšit a doladit, tak je to právě Apple, kdo to už udělal nejlépe.

Takže ano, Mac OS X, vypadá skvěle, funguje skvěle, ovládá se skvěle, je stabilní, má pěkné aplikace, ale … ale já bych ho za primární systém nebral. Proč? Prostě neodpovídá mému naturelu. Pokud jste 100% spokojeni s tím co vám Steve Jobs naservíroval, nemáte lepší volbu a budete se pod praporem s nakousnutým jablkem bít až do roztrhání těla. Pokud jste spokojeni tak na 90% začnete cítit, že je něco shnilého ve státě Dánském, ale řada věcí se dá dobastlit – přeci jen je to Unix. Pokud jste spokojeni méně, budete trpět, i když budete zavřeni ve zlaté kleci. Aplikace jsou pěkné, ale je jich málo, chcete další? Zaplaťte. Já netvrdím, že je něco špatného chtít peníze za software, ale když často je to taková “kravina” a za to máte platit? Vždyť v Linuxu a často i ve Windows máte totéž zadarmo a v daleko větším výběru. Navíc všechno spěje k prodeji programů přes firemní App Markety jak v Mac OS X, tak ve Windows, nad kterými má plnou vládu Apple, respektive Microsoft. Oni říkají co je pro Vás vhodné, a pokud to vhodné není, tak vám program/knihu/písničku vzdáleně smažou z počítače, mobilu, nebo čtečky – jednou možná rovnou z mozku. Aplikace se svobodnou licencí nemají na tyto shopy přístup, protože nejsou kompatibilní s jejich restriktivními licenci dávajícími prodejci plnou kontrolu. Konkurenční programy vám do shopu nepřidají – proč by měli čelit konkurenci, když nemusejí. Je to i o tomto a systém může být sebelepší, ale já mám raději svobodu. Co je důležité pochopit je, že jsou zde omezení, která je obtížné, nebo nemožné překonat.

V případě MacBooku Pro to je například chybějící eSATA port. Jistě, dal by se doplnit prostřednictvím například ExpressCard, jenže tento slot také chybí. Co mě překvapilo je slabá účinnost WiFi, tam kde ještě chytám funkční signál se svou Nokia N900 a ThinkPad T61 nemá problém, MacBook už se nepřipojí.

Nyní pár poznámek o některých aplikacích, které jsem zkoušel:

  • Na Mac OS X je fajn Spotlight, díky kterému zapomenete, že existují nějaké adresáře, ikony apod. I v KDE jsem zvyklý spouštět aplikace pomocí Alt+F2, ale Spotlight (CMD+Mezerník) je přeci jen o něco dál.
  • Zato Finder, tedy jakýsi Dolphin, nebo chcete-li Průzkumník či podobná aplikace. Je poměrně chudý a trpí stejnými neduhy jako ostatní podobné aplikace. Pro člověka odkojeného Norton Commanderem, později Dos Navigatorem a zmlsaného Krusaderem to přeci jen není to pravé ořechové, respektive dost nepohodlné. Nalezl jsem dvou-panelový souborový manažer “Disk Order”. Je sice poměrně jednoduchý (stejně jako většina ostatních aplikací v Mac OS X) a svým příbuzným z Linuxu nebo Windows nesahá ani po kotníky, ale to co dělá, dělá dobře. Bohužel zaplatíte za něj téměř $30 což svědčí o nedostatečné konkurenci.
  • Web prohlížeč Safari jsem spustil, stáhl Firefox a od té doby jsem ho nespustil.
  • Adress Book je celkem jednoduchý, ale umí se obousměrně synchronizovat například s Gmail kontakty. Má to sice nějaké mouchy, ale funguje to uspokojivě. Navíc s ním umí spolupracovat třeba IM klient Adium.
  • IM klient Adium je zdarma ke stažení (čest výjimkám) a navíc je poměrně povedený, jak funkčně, tak vzhledově.
  • iCal je jednoduchý kalendář, ale umí se synchronizovat třeba s Googlem, nebo Exchange 2007, i když jsou zde nějaká omezení. Funkcionalita iCal jde vylepšit externími službami, ale bude to něco stát.
  • iPhoto je celkem jednoduchý správce fotek, najdete určitě milion lepších, ale dobře zapadá do celého prostředí, je jednoduchý a mám pocit, že to je pro uživatele Apple to nejdůležitější.
  • Mail je opět velmi jednoduchý, ale ve spojení s Address Bookem a iCal tvoří pěkně funkční celek a pokud nevyžadujete nějaké brutality, nebudete nuceni měnit. Co hodnotím velmi pozitivně je jednoduchá konfigurace. Nastavil jsem si IMAP na svůj Gmail a musel jsem zadat jen IMAP a SMTP server, nebylo nutné upřesňovat typy šifrování, porty atd., vše si Mail zjistil sám a v pořádku nastavil. To je ostatně vlastnost většiny Apple aplikací, nevyžaduje po uživateli žádné speciální znalosti.
  • Hry – v systému se nachází jen šachy a kupodivu nejsou ani graficky nic moc. Podstatně mi schází sada karetních her, obligátní Miny a Mahjong. Sice lze všechno stáhnout, ale není to zadarmo. Zdarma jsem našel “Solitaire Greatest Hits”, ale není to nic moc. Například herní výbava KDE 4 je světelné roky dál, jak v nabídce, tak kvalitě.
  • Disk Utility je celkem všestranná aplikace pro správu disků a partitions, jejich udržování, opravu, ale umí i vytvářet a vypalovat ISO image. Kopie CD/DVD sice dělá do souborů s příponou CDR, ale stačí přejmenovat na ISO. Není to žádný zázrak, ale na takové to domácí žvýkání to stačí. Vypalovat data na disky můžete přímo z Finderu. Nicméně chtělo by to plnotučnou aplikaci typu K3B, nebo aspoň CDBurnerXP.

Na popis dalších aplikací tu není moc prostor a asi by to ani nebylo zajímavé, myslím, že pro představu a ukázku filozofie Apple to stačí. Co je zajímavé zmínit je instalace a odinstalace aplikací.

Programy pro Apple najdete na App Store a funguje to jako na jiných obdobných systémech, které známe z mobilů. Více zajímavé je, že můžete programy stáhnout ve formě DMG obrazů. Ten se jednoduše poklepáním myší připojí obdobně jako CD a program nainstalujete tak, že jej z tohoto připojeného obrazu přetáhnete do adresáře Applications, nebo jinam. Pak DMG odpojíte a můžete ho smazat. Aplikaci odstraníte jejím přetažením z adresáře kam jste ji dali do koše. Jednodušší už to být nemůže – tedy vlastně může, na Linuxové repozitáře to nemá, ale je to rozhodně lepší než staré známe klik – Next, klik – Next, klik – Next, klik – Close.

Celkově tedy Mac OS X hodnotím velmi pozitivně, hlavně pro nenáročné uživatele, či začátečníky a mít dost zbytečných peněz, už by na Applech běžela celá rodina. Jenže já ty prachy nemám, a tak všichni dělají na starém železe a Ubuntu/Kubuntu. Není to sice tak pěkný HW a jednoduchý a vyladěný SW, ale svoji práci to odvede úplně stejně (někdy lépe) a levněji. Jak už jsem napsal, pokud chcete držet linii nalajnovanou Applem, tak je Mac OS X super systém, ale my ostatní si teď ukážeme jak na MacBook Pro nainstalovat Linux.

Instalace Windows na MacBook je Applem přímo podporovaná a dá se nainstalovat velmi snadno pomocí utility Boot Camp, která Vás přesně ve stylu Mac OS X provede celým procesem za ručičku a nenechá Vás udělat chybu. My ji nicméně s úspěchem použijeme pro naše „ďábelské plány“. Nejprve je však potřeba nainstalovat rEFIt toolkit. Aplikace rEFIt nám umožní nabootovat náš nový systém. Nyní spustíme Boot Camp, podáme mu ruku a necháme se vézt – jediné co vlastně potřebujeme je rozdělit disk, ať máme Kubuntu kam nainstalovat, a pak můžeme Boot Camp ukončit. Disk má 500GB, takže místa je víc než dost. Škoda jen, že má pouze 5400 otáček, přeci jen kdo jednou zkusí 7200 už nechce jinak, zvlášť pokud musí mít celý disk zašifrovaný (bohužel Apple chce za 7200 ot/s HDD příplatek nehorázných 100€). Vražte instalačku Kubuntu, nebo Vaší oblíbené distribuce do mechaniky a resetujte systém. Podržte klávesu “C” a MacBook by měl nabootovat z CD. Spusťte instalaci obvyklým způsobem, jen si dejte bacha ať si nepřepíšete partition s Mac OS X. Boot manažer (GRUB, LILO atd.) musí být nainstalován do partition s Linuxem. Pokud jej plácnete do MBR, tak máte problém! Zbytek instalace už nás žádný zádrhel nečeká. Po dokončení jednoduše rebootujte a při startu MacBooku by se měla objevit obrazovka s rEFIt, který automaticky detekuje nový systém na disku (ať už Linux nebo Windows) a nabídne je k nabootování. Pokud nic nezvolíte, za pár sekund nabootuje automaticky Mac OS X. Pokud zvolíte Váš nový Linux, proběhne boot standardním způsobem a jsme doma.

rEFIt

Vyzkoušel jsem Kubuntu 11.04 a vše proběhlo zcela bez problémů.  MacBook Pro 8.2 má dvě grafické karty – AMD Radeon HD 6490M a Intel HD Graphics 3000. V Mac OS X běžně běží Intel a když je potřeba výkon aktivuje se Radeon, což pochopitelně šetří energii. V Linuxu to bohužel nefunguje a systém umí použít jen Radeon, což není tak strašné, horší by to bylo obráceně. Karta funguje obstojně i s Free ovladači, ale pro využití jejího plného potenciálu nainstalujte ovladače od AMD (pomocí nástroje na uzavřené ovladače přímo v Kubuntu je to otázka pár kliků), vše proběhne bez problémů a karta funguje jak má. Ačkoli Radeon HD 6490M je celkem slušná karta, raději bych v MacBooku viděl mobilní kartu nVidia, ať už z důvodu přeci jen lepších proprietárních ovladačů, tak i z důvodu, že podle testů na internetu byla nVidia v předchozí generaci MacBook Pro o nezanedbatelný chlup výkonnější.

MacBook Pro - Kubuntu

Ještě poznámka k výdrži na baterii. MacBook Pro + Mac OS X je perfektně vyladěná dvojka a výdrž na baterku kolem sedmi hodin (i víc) není žádný problém, což je u takto výkonného HW úctyhodný výkon. V Linuxu na to zapomeňte, baterku vymlátíte daleko dříve. Ale nebuďte smutní, Windows na MacBooku jsou na tom obdobně. Tady je vidět skvělá práce programátorů Apple.

Zvuková karta, čtečka karet, LAN karta, BlueTooth, kamera a všechny periferie kromě Thunderboltu fungují bez problémů. I uspávání a probouzení je OK, jen jsem narazil na problém, že po probuzení se v levém horním rohu obrazovky objeví číslo s identifikací obrazovky a nehodlá samo zmizet. Musíte to ručně vypnout v ovládacím centru AMD Radeonu. Zatím jsem nepřišel na to, jak se toho zbavit, pokud máte tip, budu rád.

Největší zádrhel je však WiFi. Linuxový ovladač pro použitý Broadcom bohužel neexistuje a je nutné to řešit Windowsovým driverem přes ndiswrapper. Instalace není obtížná a WiFi nastartuje v pořádku, ale po restartu se hodně lidem (včetně mě) už nepodaří nabootovat, dokud se z modprobe ndiswrapper opět nevyhodí – takže zkráceně, WiFi bohužel zatím nepoužitelná, což je obrovská škoda. Také je škoda, že WiFi nemá HW vypínač, opět drobná překážka pro použití ve firmách se striktní bezpečnostní politikou.

Jediné co Vám ještě brání v rozletu je nějaké rozumné nastavení TouchPadu (obslouží Synaptics, který je v Kubuntu implicitně) a klávesnice. Bez problému chodí klávesy pro nastavení podsvícení displeje a hlasitosti zvuku. Nezkoušel jsem zatím ovládání přehrávače, ale pokud klávesy nefungují, tak jejich nastavení bude otázkou momentu. Nezapomeňte si v menu klávesových zkratek nastavit příkaz “eject” na tlačítko pro vysunutí CD z mechaniky. Bohužel nefunguje regulace podsvícení klávesnice, respektive podsvícení nefunguje vůbec, to je škoda. Hlavní zádrhel bude přemapování funkčních kláves F1 – F12, aby je nebylo nutné mačkat s Fn. Na Internetu jsem našel nějaké návody, ale zatím jsem neměl čas je zkusit. Zkratky pro chybějící klávesy Insert, Delete atd. fungují stejně jako v Mac OS X. Zajímavé je, že Fn+Enter pro Insert mi v Mac OS X nefunguje, ale v Linuxu ano.

Kompletní postup nastavení Ubuntu/Kubuntu na MacBook Pro najdete zde: https://help.ubuntu.com/com­munity/MacBookPro

Takže co myslíte, vybral bych si MacBook Pro jako nástupce svého ThinkPadu T61?

Je to krásný hardware a kdybych plánoval zůstat na Mac OS X, tak není co řešit, ale já chci i nadále jako hlavní systém používat Linux, a proto zatím ne. Budu muset doufat, že “Téčko” ještě chvíli vydrží, než se vyladí podpora MacBooku v Linuxu, nebo se objeví nové železo, které odstraní některé chyby, které z mého pohledu MacBook Pro má. Podle mě jsou hlavní nedostatky tyto (v podstatě jsem je už všechny zmínil, takže jen shrnu):

  • Zatím nefunkční WiFi v Linuxu.
  • Nemá TrackPoint.
  • Nemá eSATA a ExpressCard.
  • Při zátěži poměrně hlučný.
  • Dovybavit matným displejem s vyšším rozlišením prodraží už tak drahý počítač.
  • Chtělo by to disk 7200 ot/s – u Apple sice drahý, ale dá se vyměnit vlastnoručně (stačí odmontovat 10 šroubku na spodním krytu).

O MacBooku Pro a Mac OS X by toho šlo napsat jistě ještě spousta, ale na mýdlovou operu bohužel nemám dost času. Nicméně, pokud Vás něco zajímá, tak dejte vědět v diskuzi.

Sdílet