Hlavní navigace

Jak s námi cvičí licence

23. 4. 2008 13:20 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Předem upozorňuji na jednu podstatnou věc – nejsem právník a pravničině nerozumím. Proto berte mé konstrukce s rezervou a rozhodně nelze říci, že jsou správné a právně průchodné. Je to jen soubor mých postřehů a komentářů některých událostí všeobecně spojovaných s licencemi svobodného software.

Začnu bez příkras. Před lety (asi v roce 2003) jsem objevil redakční systém Mambo. Ve změti redakčních systémů běžících na WAMP/LAMP serveru jsem si jej prostě oblíbil. Připravil jsem češtinu a začal jej používat pro své vlastní projekty. Není to „bohvie čo“, ale celkem jsem se s ním naučil.
Po nějaké době se objevily dohady o dalším směrování vývoje. To bylo na přelomu července a srpna 2005. Objevily se totiž spekulace o tom, že se něco chystá a že se případně stane něco s licencováním nové verze. Skutečnost byla taková, že nakonec vyplavaly na povrch nějaké machinace, se kterými stávající vývojový tým nechtěl mít nic společného (např. bývalý vývojář, který s velkou pompou a vztekem odešel z týmu pryč, se po nějaké době vrací jako prezident nově vzniknuvší nadace s neomezenými právy a kompetencemi v rámci nadace vlastnící autorská práva na produkt). Oficiální vysvětlení pozadí celé události bylo dosti vachrlaté a tak světlo světa spatřila Joomla! – přímý pokračovatel Mamba. Údajně mělo jít o to, že se nadace snažila převést za podivných okolností práva na sebe a pokusit se nějak zamést s licencí GNU GPL a převést Mambo pod uzavřenou licenci. Měl tomu napomáhat fakt placeného členství v nadaci, která řídí další směrování celého projektu. Nemůžu to potvrdit ani vyvrátit, nemám tolik informací, ale i pro mne to znamenalo, že se něco děje a že za to může částečně licence a její výklad.
Ze začátku byly oba systémy prakticky totožné, ale bývalý vývojový tým Mamba, nyní již nový vývojový tým Joomly! oznámil, že verze vycházející z Mamba bude vcelku brzy nahrazena novou, učesanější, úžasnější (doplňte sami) verzí. A teď pozor. To bylo v září 2005. Čas plyne, za dobu více než 22 měsíců vydal vývojový tým 12 verzí Joomly! řady 1.0.x, což je verze založená na Mambu a pouze dvě beta verze nové Joomly!, označované nyní jako Joomla! 1.5. Datum vydání je poněkud zahaleno tajemstvím a je jasné, že se spousta lidí ptá proč.
Každý může mít přístup k SVN verzi a pozorovat, jak tým opravuje a přidává. Faktem je, že k dnešnímu dni již bylo vpraveno do nové Joomly! více než 7 700 změn, ale nová verze je stále v nedohlednu. A už to začíná být divné. Evidentně to není tím, že by tým nestíhal. Programátorů je dost, komunita široká. Jenže se opět začínají objevovat nejasnosti. První zajímavá zpráva se objevila poté, co se vývojáři sešli na schůzce pořádané v rámci akce Google Summer of Code, což je letní akce pořádaná vyhledávacím gigantem pro podporu open source projektů. Každý projekt má právo přihlásit své vlastní „programátorské“ akce a Google po jejich schválení zaplatí 5 000 dolarů úspěšným vývojářům, kteří si akci vezmou za své. Tato akce je zaměřena na studenty – programátory, kteří v létě zahálejí a je to pro ně docela zajímavá „letní“ brigáda.
Ale zpět k Joomle! a setkání. Právě po tomto setkání se objevila vcelku překvapivá zpráva, že z vývojového týmu odcházejí dva celkem zkušení programátoři. A bylo to tu zase. Objevily se dohady v rámci komunity. Proč tito lidé odcházejí? Navíc se v očích komunity vynořila „podivná“ právnická organizace, která nějakým způsobem audituje kód. Vysvětlení na sebe nedalo dlouho čekat. Právníci kontrolovali, zda Joomla! neobsahuje nějaký chráněný kód, což by mohlo v budoucnu přinést komplikace. V době, kdy stále více dříve svobodných organizací uzavírá smlouvy s Microsoftem je jasné, že se všichni snaží připravovat na případnou patentovou válku.
O něco později se na uživatelském fóru objevil docela neškodný dotaz na to, zda jde vydat rozšíření (Joomla! umožňuje třetím stranám vyvíjet tzv. rozšíření, která přidávají nové a nové funkce), které bude šířeno pod ne GPL GNU licencí. Podíváte-li se na různé repozitáře rozšíření pro Joomlu!, najdete docela dost výtvorů pod GNU GPL, ale také dost pod jinými licencemi (i ne GNU GPL kompatibilními). A ten, kdo položil tento dotaz chtěl vědět, jak to tedy je. Strhla se docela dlouhá diskuze čítající více než 60 stran názorů (k dnešnímu dni) proč ano a proč ne. A jsme zase u licencí.
A z reakcí vývojářů z vývojového týmu se pak dalo odvodit, co se vlastně poslední dny dělo. Dle mého názoru měla ona právnická firma provést audit nejenom ve smyslu tom, aby byla prokázána čistota kódu vůči patentům, ale jaksi bokem měla i zkontrolovat, zda je možno Joomlu! 1.5 vydat pod jinou než GNU GPL licencí. To ti dva jmenovaní vývojáři věděli a nezdálo se jim to. A nezdálo se jim to až tak, že se rozhodli z týmu odejít.
Ohledně vývoje rozšíření totiž není situace úplně jasná. Dle jedněch výkladů není rozšíření „derivátem“ Joomly! a proto není potřeba, aby byla rozšíření šířena jen a pouze jako GNU GPL (a aby se uplatnila virálnost licence). Dle jiných výkladů právě z toho důvodu (tedy rozšíření je odvozeným dílem) musí být všechna rozšíření jen a pouze GNU GPL. Vzhledem k tomu, že původní Mambo je GNU GPL, musí být i Joomla! GNU GPL.
Jenže se povedl jakýsi husarský kousek. Nová Joomla! 1.5 je od základů přepsaná. Má kompletně přepsané jádro i API a proto chtěl tým „pofoukání“, že by případně mohl vydat Joomlu! 1.5 pod jinou, než GNU GPL licencí. A proto vznikly zmatky. Proč se má licence měnit? Jsou v tom nezištné cíle? Vysvětlení na sebe nedalo dlouho čekat. Vývojový tým oznámil, že se pokoušel vyřešit celou situaci kolem licencí a rozšíření třetích stran. Výklad právníků byl celkem jasný a striktní – i v nové Joomle! stále zůstávají části GNU GPL kódu (původně z Mamba), takže i nová Joomla! musí být GNU GPL. Nabízela se totiž varianta vydání pod méně striktní LGPL licencí, která by se vývojářům určitě více zamlouvala (rozdíl je např. v tom, že LGPL výtvory lze použít i jako součásti projektů ne GPL kompatibilních). Jenže to nejde. Vývojový tým musí hledat jiné způsoby, jak vše vyřešit. Dle jejich slov se kolem Joomly! rozjel docela slušný „business“, kdy vývojáři programují na zakázku rozšíření a je jasné, že chtějí svou práci chránit. A to Joomlu! hodně obohacuje, protože co je projekt bez komerční podpory třetích stran? Ale pak se zdánlivě svobodná licence GNU GPL obrací proti nim. Malá odbočka – není problém prodávat své výtvory vydané pod GNU GPL licencí (ta to nezakazuje). Pokud je budete šířit, nesmíte nikoho omezit na právu získat, upravovat a vidět zdrojové kódy (s čímž nemají programátoři většinou problém). Jenže, a to je ten největší problém, pokud si od vás někdo zakoupí produkt šířený pod GNU GPL licencí, nemůžete už dále ovlivnit, co s ním bude kupující dělat dál. V „ideálním“ případě si od vás váš produkt koupí jeden jediný člověk a pak jej vystaví na svých stránkách a bude jej poskytovat dál a zdarma. A vy jako původní autor tomu nemůžete zabránit. A je to tady. Zdánlivá svoboda se k vám obrátila zády. Proč byste jako programátor vydával svou práci jako GNU GPL?
Poslední vývoj událostí je asi tento. Vývojový tým vydal docela obsáhlý článek (pokud chcete český překlad, zkuste to tady) kde informuje o tom, že i nová Joomla! 1.5 bude vydána pod GNU GPL licencí, protože prostě není možné ji změnit. Navíc vydává oficiální prohlášení o tom, co GNU GPL znamená pro vývojáře a že není možné vydávat rozšíření pod jinou, než GNU GPL licencí. V podstatě tak přiznává, že vymáhání GNU GPL licence nebylo tak striktní, jako bude teď. Zároveň druhým dechem dodává, že se pokouší přijít s nějakým modelem, který by byl výhodnější pro „komerční“ vývojáře. Je jasné, že uctívači GNU GPL licence si mnou ruce. Já nejsem takto fanatický. Pro mne je to jen další důkaz toho, že se svět pomalu řítí do patové situace, kdy nebudeme svobodní v tom, co vyvíjíme, ale vždy budeme muset uvažovat nad tím, jak se vypořádat s právními aspekty. Všem je jasné, že ke svobodnému projektu se komerční rozšíření hodí a mají svůj význam i cílovou skupinu, ale licence jim v tom na druhou stranu brání. Je mi jasné, že na druhou stranu tato licence chrání Joomlu před vykuky, kteří by si z ní udělali „svůj“ balíček a začali na něm rýžovat. Konkrétně v tomto případě, bych udělal výjimku. Myslím si, že to není jen případ Joomly!, ale i jiných projektů. Jenže to je v tuto chvíli bezvýchodná situace. Přesněji mám na mysli rozšíření třetích stran. Neobávám se toho, že by všichni začali psát rozšíření jen a pouze za peníze.
Vím dá se to řešit tak, že jako programátor vyvinu rozšíření pod GNU GPL licencí a požádám o dobrovolný příspěvek a také vím, že řada uživatelů ten příspěvek pošle, jenže ne vždy. Pomíjím ty, kteří si danou věc nainstalují jen a pouze proto, že je zdarma. Ti by si ji za peníze nepořídili, takže primárně nejsou zákazníci (např. stránky sportovního klubu apod.). Ale představte si např. cestovní kancelář, která nabízí své služby, za které inkasuje docela dost peněz a chtěla by využívat nějakou mou komponentu. Kde se dá ušetřit? Na stránkách…
Závěr z toho celého je pro mne asi ten, že se svět začíná pomalu dostávat do pastí licencí, ochran a patentů a je v podstatě jedno, co je to za projekty. Vím, že nějaké právní předpisy musí existovat, na druhou stranu by se mělo vše posuzovat individuálně a zdravým selským rozumem. V mnoha případech to může být kontraproduktivní, jako např. v tomto případě. Může to vést až k tomu, že nastane odliv programátorů a zůstanou nám k dispozici jen ti, kteří vše vyvíjejí ve svém volném čase a kvalita může jít dolů. Uvidíme, co se z toho vyvrbí.

Sdílet