Hlavní navigace

Když chci být hyperkorektní, přestřelím

19. 8. 2009 12:38 Svatopluk Vít

Přesně tohle mne napadlo při čtení článku na Lupě, respektive rozhovoru s panem Romanem Strejčkem. Jestli netušíte, o koho jde (přidávám se k vám) vězte, že je to předseda Ochranného svazu autorského, což je ona organizace, která si osnovuje právo bít se za umělce a vybírat poplatky za hudební produkci.

Tyto články z principu čtu, protože mne zajímá názor lidí z druhé strany barikády. Mnohokrát jsem zde prezentoval názor na to, že způsob boje každé ze stran dle mne není úplně v pořádku. Mé očekávání tedy bylo, že si počtu něco o tom, jak bych se měl chovat. Poslední dobou až příliš často narážím na to, že se čím dál tím více lidí i firem dostává do stavu, kdy se díky své neznalosti/nevědomosti dostávají do prekérní situace v nakládání s autorskými právy či z hlediska dodržování různých licencí kolem nás.

Rozhovor vyšel na Lupě a má titulek „Roman Strejček: Výrobci a nositelé práv podcenili nástup Internetu“, přičemž mi evokoval dojem, že se snad něco velkého stane. Rozhovor je plný otázek, které byste asi i čekali, jen odpovědi jsou někdy nečekané.

Asi největší mela se strhla hned první kolem otázky, ve které se autor rozhovoru Martin Vyleťal ptá na to, zda pan Strejček někdy v poslední době stahoval hudbu z internetu.  Odpovědí mu je toto :

„Hudbu z Internetu jsem nikdy nestahoval. Možná nevědomky. Kupuji si ji legálně na iTunes, kde mám svůj účet.“

Když tedy rozebereme tuto odpověď. Nejprve si ji celou přečtěte. Pan Strejček nikdy hudbu z Internetu nestahoval. Poznámku o nevědomosti přeskočím, není v tuto chvíli podstatná. Kupuje si hudbu na iTunes, ale patrně asi ne v tom, který známe všichni. Ten je totiž založen na tom, že si hudbu po zaplacení stahujete právě přes Internet, ale pan Strejček nikdy hudbu z internetu nestahoval. Asi mu tedy posílají jen vypálená CD. A jak je dostává do přehrávače?

V diskuzi však mnozí poukázali, že ta poznámka o nevědomosti je více než pravdivá, protože dle Smluvních podmínek na apple.com máte možnost stahovat pouze z AppStore a pouze software (to platí, pokud jste na území . Pokud se podíváte na podmínky provozu iTunes Store zjistíte, že v Česku s ním nepochodíte (tj. není k dispozici), pokud byste nakoukli do seznamu smluvních podmínek pro jednotlivé země a vybrali si třeba USA zjistíte, že :

"TERMS OF SALE

U.S. SALES ONLY

Purchases or rentals (as applicable) from the iTunes Store are available to you only in the United States, its territories, and possessions, and are not available in any other location. You agree not to use or attempt to use the iTunes Store from outside of the available territory. Apple may use technologies to verify such compliance."

tj. že pokud nejste v USA, máte smůlu. Tedy pokud nejste třeba z Velké Británie, kde je obdobné licenční ujednání a které vše opět omezuje na Velkou Británii. Z toho vyplývá, že v Česku můžete používat jen a pouze AppStore a tudíž je využití iTunes v Česku v rozporu s licencí.

No a pak to čtěte dál, když hned na začátku najdete tuhle „botu“ a nevíte, co na vás ještě vybafne. Rozhovor se pak už ale vine v celkem normálních intencích, jaké bych od tohoto rozhovoru čekal – opět prezentují své postoje, kdy jedna strana říká já to chci takhle a když ne, tak to udělám jinak a nic mne nezajímá. druhá strana říká, že druhý způsob není v pořádku a na dotaz jak to teda udělat, aby byli všichni spokojení se dozvíme, že ho to v podstatě nezajímá, on nemá páky na to jak to změnit.

Vůbec ty první otázky jsou takové divné. Přesně rozumím tomu, na co pan Strejček odpovídá, ale padá z toho názor, že cokoliv co stáhnete z netu, je nelegální. A dostáváme s k tomu, co jsem naznačoval již dříve – asi stahování je legální, ale je to nemorální. Problém je v tom, že obě strany (jak stahovači tak OSA) vidí svou problematiku černobíle a proto vzniká ta třenice. Některé názory jsou takové vachrlaté a v mnoha případech by bylo asi vše jinak, kdyby rozhodoval soud.

Sdílet