Hlavní navigace

BSA opět posílá singapurský spam, hoďte ho do koše

10. 10. 2011 11:30 (aktualizováno) Petr Krčmář

Opět po roce rozesílá BSA do firem své dopisy. Některé lidi to štve, někdo je žaluje, jiný se bojí a další se smějí. Nejlepší je celou věc prostě ignorovat.

Organizace BSA opět rozesílá své „bububu“ dopisy. Stále jsou lidé, které to překvapí a zaskočí, přestože nejde o žádnou novinku. Největší pozornost strhla podobná kampaň už před deseti lety, kdy BSA posílala pověstnou videokazetu s falešným zásahem policie proti firmě s ilegálním softwarem. Něco podobného se pak opakovalo v roce 2002, pak i třeba v roce 2007, dále v roce 2008, 2009 a konečně i v roce 2010.

Vždycky je scénář stejný: vybrat „firmy potenciálně ohrožené hrozbou ilegálního software“ a napsat dopis, který bude působit důvěryhodně a bude napsán tak obratně, že to bude vypadat, jako by se jednalo o cílené oslovení firmy, které je ideálně podpořené policií ČR nebo ještě lépe ministerstvem vnitra. To se stalo v loňském roce, kdy se BSA neštítila zneužít ministerstvo financí ke své podivné kampani. Krásně to rozebral Robert Krátký na ABCLinuxu.

Dopis z roku 2010 (Zdroj: blog Nesklizeno)

A letos je to tady zase: opět přicházejí dopisy do 12 000 firem, které jsou podle BSA „vystavené velkému riziku užívání nelegálního softwaru“. Opět se jedná o šikovně napsané bububu, které má za úkol šířit strach, nejistotu a pochyby – anglicky FUD. Všechno je to ale jen mlžení, náhodná střelba a bezzubé štěkání. „U části obeslaných firem máme podezření z pirátství na základě různých oznámení, které jsme obdrželi většinou z anonymních zdrojů. Další patří do kategorie společností, které jsou podle naší analýzy vystaveny velkému riziku softwarového pirátství. S firmami proto zahajujeme proceduru směřující k nápravě,“ píše se v tiskové zprávě k této kampani. Odkud ale konkrétně má BSA své „tipy“? Kde vzala adresy „ohrožených firem“? Jak vidíte, celé je to jen nekonkrétní mlha.

Mnozí proti BSA argumentují tím, že firma v Česku neexistuje. Ono to, vážení přátelé, ani k její činnosti není třeba. Organizace má kanceláře ve Washingtonu, Londýně a Singapuru a odtud řídí své operace. U nás je fyzicky zajišťuje pan Hlaváč, který je zaměstnancem PR agentury Mediakom a je tak BSA najímán jen jako externista.

Skutečně se není čemu divit, protože BSA opravdu z hlediska zákona nedělá nic špatného. I já můžu začít rozesílat dopisy ve znění:

Vážení přátelé,
   moc se bojíme, abyste nebyli ohroženi zlými a ohavnými piráty
s jednou nohou a hákem místo ruky. Možná se to stalo, protože
vás možná někdo prásknul. A možná taky ne. Ale v každém
případě, kdyby se to stalo, určitě nám zavolejte, protože jinak
by na taky mohla přijít policie a bůhvíco. Mějte se fajn,
    vaši přátelé Bořek, Standa a Aleš

Vtip je v tom, že takový dopis může poslat kdokoliv komukoliv. Není v něm nic závadného. Stejně tak, jako je dopis nezávadný, je ale i bezzubý. Nemá žádnou zákonnou oporu, nemá žádnou vymahatelnost, adresát nemá povinnost na něj odpovědět (i když se dopis tak tváří). A to je na celé té kampani BSA to nejšikovnější – přestože to je „jen dopis z nějaké singapurské firmy“, tváří se jako oficiální věc, která je podložená soudem, policií, všemi ministerstvy, prezidentem i samotným Alláhem. Houby s voctem.

Je to prostě a jednoduše spam ze Singapuru, od divné organizace, která raději uteče, než aby respektovala rozhodnutí soudu. Nejlepší je ten cár papíru prostě hodit do koše.

Sdílet