Hlavní navigace

SCO je Kostěj nesmrtelný

15. 2. 2008 11:45 (aktualizováno) Petr Krčmář

Narazil jsem na zprávu, která by mě před lety vyděsila, ale dnes jsem se jí, nebo spíše její absurditě, jen nechápavě zasmál: SCO opět ožívá a opět mává s poměrně slušným kapitálem. Dá se ta firma vůbec zabít?

SCO je firma, která před lety strašila celou linuxovou komunitu. Hrozila žalobami na všechny strany, mávala intelektuálním vlastnicvím a zákonem a zdálo se, že má skutečně potenciál ohrozit rostoucí linuxový trh. S odstupem času je jasné, že to byl jen příslovečný čertík z krabičky, který sice hezky skákal, ale doopravdy nikomu neublížil.

Na té firmě je ale kromě její úsměvných zastrašovacích taktik ještě jedna pozoruhodnost: je totiž nesmrtelná. Do titulku jsem schválně vložil jméno známého Kostěje, který oplývá velmi obdobnou schopností nezemřít.

Společnost SCO totiž několikrát regulérně zkrachovala, dostala se do existenčních potíží a zbankrotovala. I přesto stále existuje a má se čile k světu. Nedávno sice požádala o ochranu před věřiteli, pak připustila vlastní pád a nakonec zmizela z burzy Nasdaq. To jí ale nijak nebrání v jejím nesmrtelném životě.

Vždycky se totiž objeví nějaký „hodný strýček“, který firmu (z naprosto nepochopitelných důvodů) zachrání a naleje do ní nějaký ten milionek dolaru. Tentokrát je to Stephen Norris Capital Partners a jeho (cituji) „partneři ze středního východu“.

Netuším, co chce pan Norris (Chucku, jsi to Ty?) s SCO dělat, ale podle mě ta firma nemá vůbec žádný potenciál, kromě toho, že se v ní dá dobře utopit i těch právě avizovaných sto milionů, které mají zřejmě partneři z východu navíc. Už dávno dokázala, že umí jen štěkat, ale nekouše.

Nastálé situaci se už můžeme skutečně jen nevěřícně smát, protože to jsou jen další miliony do stále krachující společnosti, která vyhazuje obří sumy za právníky a prohrané soudní spory. Jako největší pecka ale působí to, jak injekci SCO říká. Je to prý „nový finanční plán“. Tomuhle termínu jsem se ráno skutečně od plic několik minut smál a doteď kroutím hlavou.

Napadá mě snad jediné: parafráze na dnes již klasický citát.

Lidé se bojí času, čas se bojí pyramid, pyramidy se bojí Chucka Norrise a Chuck Norris se bojí dlouhověkosti SCO.

Sdílet